Samsung lanceert Exynos 9 Octa soc

Geheel volgens verwachting heeft Samsung haar nieuwe Exynos 9 Octa processor gelanceerd. Dit is de processor die straks in veel landen, en vermoedelijk ook in Nederland, in de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus zal zitten.

samsung-exynos-9-octa-8895-1024x451 Samsung lanceert Exynos 9 Octa soc

Afgelopen herfst al doken een verrassend aantal details op van Samsung’s next-gen Exynos 8895 processor die op een 10 nanometer proces gebakken zou worden en ARM’s Mali G71 GPU zou bevatten. Al die informatie blijkt nu correct, met de lancering van de Exynos 9 Octa, die zo heet ondanks het modelnummer 8895.

De Exynos 9 Octa is een, jaha, octacore processor, met vier rekenkernen die door Samsung zelf werden ontworpen, en vier Cortex A53 kernen van ARM. De chip wordt op het eigen 10 nanometer FinFET proces gefabriceerd.

In de praktijk belooft de Exynos 9 Octa tot 40% energiebesparing of 27% betere prestaties ten opzichte van de 14 nanometer Exynos 8890 die nu in de Galaxy S7 te vinden is. Omdat de chip in de Galaxy S8 te vinden zal zijn, krijgen we zo een directe glimp van de prestaties of het energieverbruik van dat toestel – zeker omdat de S8 en S8 Plus een accucapaciteit zullen hebben die vergelijkbaar (maar niet exact gelijk) is met de huidige S7 en S7 Edge.

Interessant zijn verder nog de specifieke details van de Exynos 9 Octa soc. Zo belicht Samsung onder meer de Samsung Coherent Interconnect technologie, die specifiek bedoeld is voor toepassingen gebaseerd op kunstmatige intelligentie (Samsung’s Bixby, dus). Ook een Vision Processing Unit (VPU) is aan boord, om video- en beeldmateriaal te analyseren ten behoeve van ‘machine vision technology’. Bixby Vision, zoals we eerder al te weten kwamen.

The Mali G71 grafische processor is vooral geschikt voor allerhande VR toepassingen, zodat de virtueel-reële ervaringen met de vernieuwde Gear VR voor de Galaxy S8 goed in de bus komen.

En last but not least krijgt de Exynos 9 Octa nog een speciale chip mee die ondersteuning biedt voor authenticatiedoeleinden, zoals een vingerafdrukscanner, en een irisscanner – beide inderdaad aanwezig op de Galaxy S8.

Het moge duidelijk zijn: alle informatie over de Exynos 9 Octa sluit naadloos aan op alles wat we al weten over de aankomende Galaxy S8 en S8 Plus. Voor de volledigheid voegt Samsung nog toe dat de nieuwe processor op dit moment al in massaproductie is. Dit is netjes op tijd voor de lancering van de chip in de…. nouja, je snapt ‘m.

Wil jij een berichtje van ons ontvangen wanneer de Galaxy S8 (Plus) – medio april – in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze emailnotificatie:

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee