Nu officieel: Galaxy Note 7 problemen veroorzaakt door ontwerp- en productiefouten accu

In een persconferentie heeft Samsung nu echt definitief bevestigd wat de oorzaak was van de problemen met de Galaxy Note 7: de eerste lichting batterijen bevatte een ontwerpfout, de vervangende accu’s een productiefout.

Maandenlang deed Samsung zelf onderzoek naar de problemen die leiden tot het van de markt halen van de Galaxy Note 7, bijgestaan door drie onafhankelijke onderzoeksbedrijven. De resultaten hiervan werden afgelopen nacht gepresenteerd door Samsung, Underwriters Laboratories, Exponent en TÜV Rheinland.

De eerste golf van ontvlammende Note 7 exemplaren blijkt veroorzaakt door een ontwerpfout in de batterij zelf. Negatieve electrodes waren in sommige gevallen verbogen, waardoor kortsluiting kon ontstaan.

In een poging op zeer korte termijn heel veel toestellen van een nieuwe accu te voorzien ging het vervolgens mis bij de productie van vervangende batterijen. Door uit-stekende lasnaden, én ontbrekende isolatietape kon wederom kortsluiting ontstaan.

samsung-8-punt-batterij-veiligheidscheck Nu officieel: Galaxy Note 7 problemen veroorzaakt door ontwerp- en productiefouten accu

Preventie

Weten wat er mis ging is één ding, maar ervoor zorgen dat het nooit meer gebeurt is natuurlijk nog iets anders. Tegelijk met de bovenstaande bevindingen presenteerde Samsung dus ook een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat toekomstige toestellen veilig zijn. Deze maatregelen bestaan onder meer uit:

  • een 8-punts veiligheidscheck, die het gehele proces – van productie tot verzending – omvat
  • een ‘multi-layer’ veiligheidsmaatregelenprotocol (Scrabble!), met daarin strictere standaards voor ieder onderdeel, en iedere ontwikkelingsfase van een apparaat
  • het oprichten van een batterijadviesgroep, bestaande uit externe adviseurs die toezicht moeten gaan houden op de veiligheid en innovatie op dit gebied

Samsung zou Samsung niet zijn als dit alles gepresenteerd werd zonder uitgebreide, toelichtende materialen. Zodoende wordt alles nog eens hapklaar samengevat in een beknopte video:

Praat mee