Eldar Murtazin doet boekje open over de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus: veel details bevestigd

De Russische insider Eldar Murtazin heeft een hoop te vertellen over de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. Zijn informatie bleek vaak betrouwbaar.

samsung-galaxy-s8-display-17-9-ratio-demo-vid-1024x458 Eldar Murtazin doet boekje open over de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus: veel details bevestigd

Screenshot uit een recente presentatievideo voor Samsung’s nieuwe generatie AMOLED schermen, die dunner en energiezuiniger zijn

Hoewel de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus pas in april in de winkels worden verwacht, zal Samsung de toestellen tijdens het Mobile World Congress achter gesloten deuren aan een aantal partners tonen, aldus Eldar Murtazin. Echter, een belangrijke presentatie aan een paar grote retail partners vond al in december plaats. Murtazin baseert zijn artikel op informatie van mensen die daarbij aanwezig waren.

In feite bevestigt hij veel details die al de ronde doen in het geruchtencircuit. De ‘kleine’ Galaxy S8 heeft een 5,7 inch schermdiagonaal, de Galaxy S8 Plus een 6,2 inch display. Hoewel de toestellen hierdoor erg groot lijken, zijn ze niet groter dan de Galaxy S7 en S7 Edge. Dit komt, zoals verwacht, door het feit dat het scherm nagenoeg de gehele voorkant van de toestellen in beslag neemt.

Samsung heeft het ‘voorkant-vullende’ effect bereikt door het scherm in de lengte ‘op te rekken’ – uit een demonstratievideo van het bedrijf zelf komt een beeldverhouding van 17:9 naar voren – zodat de toestellen niet breder worden, ondanks het grotere scherm.

Mensen die de toestellen gezien hebben, en in de hand hielden, schijnen van mening dat de S8 modellen hierdoor anders zijn dan ieder ander toestel op de markt – al blijft het materiaalgebruik hetzelfde als in de S7 (Edge).

Volgens Murtazin zorgt de nieuwe vingerscanner voor een duidelijk ‘wow-effect’, omdat deze – conform geruchte – in het scherm ingebakken zit. Mede op basis hiervan zouden verkooppartners hun eigen verkoopprognoses voor de Galaxy S8 (Plus) duidelijk naar boven hebben bijgesteld – een Europese distributeur stelde de omzetverwachtig voor het toestel zelfs met 60% naar boven bij. Curieus detail: één partner verwacht dat Samsung  bij de release slechts aan 40 tot 50% van de aanvankelijke vraag zal kunnen voldoen. Deze release zou dan overigens half april plaats moeten vinden.

Los van het opvallende design, zou Samsung na de Note 7 wederom duidelijke vooruitgang hebben geboekt met haar ‘Samsung Experience‘ interfacce, die op de S8 over Android 7.1.1 heen ligt. Het AMOLED scherm heeft een lager energieverbruik, zodat de nieuwe toestellen een betere accuduur hebben dan hun voorganger – al zou de batterijcapaciteit ongewijzigd zijn (S7: 3000 mAh, S7 Edge: 3600 mAh).

Murtazin bevestigt ook dat Samsung’s Exynos 8895 processor – evenals de Snapdragon 835, die in sommige markten in de S8 zal zitten – op een 10 nanometer proces gefabriceerd wordt, én voorzien is an ARM’s Mali G71 grafische processor. Beide S8 varianten hebben 6 GB RAM, en het flashgeheugen is van het UFS 2.1 type.

Wederom wordt duidelijk dat Samsung – in tegenstelling tot veel andere telefoonbouwers – in de Galaxy S8 níet afstapt van de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Deze is, zoals een paar dagen terug ook al duidelijk werd, gewoon aanwezig. Ook niet veel anders dan op de S7: de camera aan de achterkant. Los van de sterk verbeterde frontcamera, brengt de S8 geen revolutionaire verbeteringen met zich mee. Samsung borduurt verder op de toch al erg goede camera van de S7.

Volgens Murtazin is de Bixby stemgestuurde assistent in feite een sterk verbeterde versie van het bekende, en weinig gebruikte S Voice. Bixby kent een paar trucs die Google of Siri niet kunnen, maar het idee is verder bekend en vertrouwd.

Uiteraard zijn de Galaxy S8 en S8 Plus straks wederom bestand tegen een flinke plens water, en draadloos én snel op te laden. Murtazin verwacht dat de adviesprijzen vergelijkbaar zullen als die van de S7 en S7 Edge bij lancering. Deze kostten vorig jaar respectievelijk € 699,- en € 799,- euro.

Al met al voegt Murtazin niet zoveel opzienbarende informatie toe, maar het feit dat hij veel aspecten van de S8 modellen bevestigt is significant. Al met al schetst hij een beeld van een telefoon die op veel vlakken gewoon een verbeterde Galaxy S7 is – maar dan met een design dat zich nog veel sterker onderscheidt van de rest van de markt.

Wil jij een email van ons ontvangen wanneer de Galaxy S8 en S8 Plus in Nederland arriveren? Schrijf je dan in voor onze notificatie:

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee