‘Vingerscanner Galaxy S8 aan de achterkant toestel, irisscanner ook aan boord’

Berichten uit Samsung’s thuisland bevestigen dat de Galaxy S8 een irisscanner krijgt. De vingerscanner zou mogelijk naar de achterzijde van het toestel verhuizen.

samsung-galaxy-note-7-irisscanner-3 'Vingerscanner Galaxy S8 aan de achterkant toestel, irisscanner ook aan boord'

De irisscanner van de Note 7: straks ook op de Galaxy S8

In de loop van het geruchtencircus rond de aankomende Galaxy S8 is de vingerscanner, die in de Galaxy S7 nog gewoon onder de Home knop te vinden is, al eens eerder verhuisd – van een fysieke toets, naar een plekje onder het beeldscherm, om precies te zijn. De nieuwe, optische scanner kan namelijk prima onder een laag glas zijn werk doen. Daarmee ontstaat ook de mogelijkheid voor een verdere verhuizing: naar de achterzijde van het toestel, zoals een bericht uit Zuid-Korea suggereert.

Of het klopt is natuurlijk moeilijk te zeggen – korrel zout, jaja – maar als het zo is, voegt de Galaxy S8 zich in een flinke rij andere smartphones die de vingerscanner ook aan de achterzijde hebben. Eventueel maakt dit ook het bedienen van de telefoon door middel van swipes over de vingerscanner makkelijker.

Minder onzeker is het idee dat de Galaxy S8 de irisscanner van de gecancelde Galaxy Note 7 erft. Dat dit gaat gebeuren lijkt vooral logisch, zeker omdat Samsung graag meer en beter beveiligde toepassingen wil op- en uitbouwen in de toekomst – denk bijvoorbeeld aan meer betaalopties.

Overigens: het verplaatsen van de vingerscanner naar de achterkant van de Galaxy S8 zou mooi ruimte maken voor een toets aan de voorkant met een andere functie: het starten van de nieuwe AI-assistent die Samsung het toestel mee zal geven. Precies zoals enige tijd geleden al gesuggereerd in andere geruchten. Een dergelijke ‘Bixby-knop’ zou de interactie met de slimme softwareassistent snel en toegankelijk moeten maken. Deze knop zit dan mogelijk als virtuele knop op de voorzijde van de Galaxy S8, die grotendeels bedekt is met het 5,7 inch grote beeldscherm (in de Galaxy S8 Plus zelfs een 6,2 inch scherm).

Voor het zover is, moeten we natuurlijk nog wel even geduld hebben: Samsung lanceert de nieuwe S8 pas in februari of maart. Wil je van ons een berichtje ontvangen wanneer het toestel in ons land arriveert? Schrijf je dan in voor onze emailnotificatie:

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee