Samsung werkt samen met Qualcomm aan 10 nanometer Snapdragon 835 (voor de Galaxy S8, ja)

Samsung heeft bekend gemaakt met Qualcomm samen te werken aan de ontwikkeling van de 10 nanometer Snapdragon 835 system on a chip. De kans is significant dat we die straks gaan aantreffen in de Galaxy S8.

samsung-qualcomm-snapdragon-835-galaxy-s8-10-nanometer Samsung werkt samen met Qualcomm aan 10 nanometer Snapdragon 835 (voor de Galaxy S8, ja)

Er was een tijd dat Samsung en Qualcomm de grootste rivalen waren op het gebied van mobiele processoren. Die tijd is alweer even achter de rug. Tenslotte rollen juist Qualcomm’s high end processoren van Samsung’s band.

Recente geruchten over een aankomende Snapdragon 830, die op een 10 nanometer proces gebakken moet worden, lijken nu ingehaald door een officiële aankondiging van Samsung zelf. Daarin valt te lezen dat de Zuid-Koreanen samen met Qualcomm de Snapdragon 835 – wederom 10 nanometer, vermoedelijk de chip in de hoofdrol van geruchten over de 830 – hebben ontwikkeld. Sterker nog: de soc is al in productie, en zal in de eerste helft van 2017 in de eerste smartphones op de markt verschijnen.

In vergelijking met voorgaande soc-generaties, biedt de Snapdragon 835 een energieverbruik dat maarliefst 40% lager ligt – of een verbetering in prestaties van 27%.

Wie zich nu afvraagd in welke smartphone de Snapdragon 835 zijn debuut moet gaan maken, kan voor nu met een gerust hart aannemen dat deze eer te beurt zal vallen aan de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. Althans, in sommige landen. In andere landen – vermoedelijk in Europa – zal Samsung deze toestellen waarschijnlijk gewoon weer voorzien van een Exynos chip uit eigen keuken.

Desalniettemin is het opvallend dat Samsung in feite een steeds grotere vinger in Qualcomm’s pap krijgt – eerst met de productie, en nu dus ook al bij de ontwikkeling van nieuwe Snapdragon chips. We zijn benieuwd waar dit proces gaat eindigen.

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee