Galaxy S8: AI assistent krijgt eigen knop, scherm heeft 2K resolutie, release (iets) vertraagd

Flink wat geruchten duiken vandaag op over Samsung’s aankomende Galaxy S8. Zo krijgt de nieuwe slimme assistent mogelijk een eigen knop, behoudt het beeldscherm zijn ook nu gebruikte resolutie van 2560 bij 1440 pixels, én wordt de draadloze oplaadtechnologie nog sneller. Ook komt het toestel mogelijk wat later dan gedacht op de markt.

galaxy-s8-concept-1024x573 Galaxy S8: AI assistent krijgt eigen knop, scherm heeft 2K resolutie, release (iets) vertraagd

Galaxy S8 conceptrender (dus niet echt, nee)

AI assistent

Nadat wij vorige week ontdekten dat de nieuwe, slimme software assistent – die S Voice moet vervangen – mogelijk door het leven zal gaan onder de ietwat aristocratische naam Bixby, mengden veel andere partijen zich in het geruchtencircuit.

Dit weekend al deed Reuters een duit in het roddelzakje met de melding dat Samsung inderdaad de Galaxy S8 zal voorzien van een dergelijke feature, gebaseerd op de AI – artifical intelligence – tech van het door de Zuid-Koreanen overgenomen Vív Labs. Nu voegt de Wall Street Journal hier nog aan toe dat het toestel mogelijk zelfs een speciale toets krijgt om de assistent te starten.

Als we dit bericht samenvoegen met geruchten uit Chinese bronnen, die beweren dat de Galaxy S8 geen Home knop meer heeft, dan zou het zomaar kunnen dat de fysieke Home toets inderdaad het veld moet ruimen voor – bijvoorbeeld – een aparte toets om de AI assistent te starten.

Mogelijk is deze toets dan zelfs op een of andere manier geintegreerd in het scherm, waarvan nog steeds verwacht wordt dat deze min of meer de gehele voorkant van de telefoon zal bedekken.

Schermresolutie

Over het scherm van de Galaxy S8 gesproken: diezelfde Chinese bronnen gaan er vanuit dat het toestel dezelfde schermresolutie heeft die ook de huidige Galaxy S7 modellen hebben: 2560 bij 1440 pixels. Voor je nu roept: ‘hey, eerder was er toch sprake van een 4K UHD display?’, is het goed om te bedenken dat er waarschijnlijk een ‘kleine’ 5,1 inch S8 komt, en een grotere 5,5 inch Galaxy S8 Plus.

Daarbij is het niet onlogisch dat de 5,1 inch S8 inderdaad een schermresolutie krijgt van 2560 bij 1440 pixels – ‘2K’ – terwijl het zijn grotere 5,5 inch broer is die de volle 4K UHD schermresolutie van 3840 bij 2160 pixels meekrijgt. Sterker nog, die suggestie werd eerder al gewekt. Beide toestellen krijgen overigens een scherm met edges – naar verluid zal Samsung geen ‘plat’ topmodel uitbrengen.

Draadloos opladen

In de categorie ‘als we toch bezig zijn’ is er dan nog het bericht dat Samsung de Galaxy S8 een grotere oplaadspoel wil geven, om zowel meer energie draadloos over te kunnen dragen, én om ervoor te zorgen dat je het toestel minder precies in het midden van de oplader hoeft te leggen.

In 2015 al overtrof Samsung haar eigen eerste-generatie draadloze oplaadtechnologie, met een nieuwe serie draadloze snelladers, waarmee je een 3000 mAh in twee uur tijd helemaal kunt volladen. Met de Galaxy S8 moet dit alles straks dus nog sneller gaan, waardoor één van de voornaamste bezwaren tegen draadloos opladen – dat het trager is – stukje bij beetje verdwijnt.

Galaxy S8 release: april

De laatste tijd gingen wij min of meer twijfelloos uit van een onthulling van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus in februari, gevolgd door een daadwerkelijke release in maart. Het zijn wederom de bronnen van de Wall Street Journal die zeggen rekening te houden met de mogelijkheid dat Samsung de toestellen pas ná het Mobile World Congress zal introduceren – en dus waarschijnlijk pas in, zeg, maart.

Samsung zou erop gebrand zijn de Galaxy S8 zo perfect mogelijk te willen lanceren, en zich liever wat tijd gunt om de alle puntjes op alle i-en te zetten. De daadwerkelijk release zou zo opschuiven naar april, wat je met de beste wil van de wereld echt geen ‘vertraging’ of ‘verlate’ release kunt noemen: de Galaxy S7 belandde weliswaar in maart in de schappen, maar de Galaxy S6 deed dit in april, en ook de Galaxy S5 was ‘pas’ in april te koop. Al met al was de S7 dus eigenlijk vooral de uitzondering met een releasedatum die een paar weken afwijkt van Samsung’s ‘normale’ schema, waarvan ook de Galaxy S8 dus mogelijk zal houden.

Notificatie

Hoe het allemaal ook moge zijn, als je een berichtje van ons wilt ontvangen wanneer de Galaxy S8 daadwerkelijk Nederland arriveert, kun je je het beste inschrijven voor onze notificatieservice:

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee