Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) – vergelijking, verschillen

De Galaxy S7 is mogelijk Samsung’s laatste topmodel met een volledig plat beeldscherm. Wat onderscheid ‘m van de eveneens platte Galaxy A5 (2016)? Welke van de twee past het beste bij jouw wensen? Of kun je toch beter de Galaxy S7 Edge overwegen? Je leest het in de onderstaande vergelijking.

galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s7-edge-vergelijking-verschillen Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S7: welk toestel past beter bij jou?

In een tijd waarin midrange smartphones steeds beter worden, is het helemaal niet zo gek om je af te vragen of de Galaxy S7 wel zoveel beter is dan de significant goedkopere Galaxy A5 (2016). Het antwoord op die vraag hangt volledig af van wat jij met jouw telefoon doet. Voordat we losbarsten, zetten we de belangrijkste punten maar alvast op een rijtje:

De Galaxy S7 heeft…

 • een veel betere camera,
 • een waterbestendige behuizing,
 • biedt VR-mogelijkheden (want scherper scherm),
 • maar is een stuk duurder.

Galaxy A5 (2016)…

 • doet niet onder op het gebied van accuduur,
 • voelt net zo premium aan,
 • heeft een FM radio,
 • en is veel voordeliger.

En vooruit, dan is er ook de Galaxy S7 Edge…

 • die duurder is dan de bovenstaande twee,
 • daarvoor vooral een groter scherm en een dikkere accu biedt,
 • en natuurlijk een opvallend gebogen design.

En dan nu, de details!

Specs en eigenschappen op een rijtje:

 
Galaxy A5 (2016)
Galaxy S7
Galaxy S7 Edge
SchermSuper Amoled
5,2 inch
1920 x 1080 pixels
424 ppi
Super Amoled
5,1 inch
1440p HD resolutie
2560 x 1440 pixels
576 pixels per inch
Super Amoled
5,1 inch
1440p HD resolutie
2560 x 1440 pixels
534 pixels per inch
ProcessorExynos 7580
Octacore, 64 bit,
1.6 GHz
Exynos 8890
Octacore, 64 bit,
2,3 GHz
Exynos 8890
Octacore, 64 bit,
2,3 GHz
Geheugen2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
4 GB RAM
32 GB opslag
microSD
4 GB RAM
32 GB opslag
microSD
BehuizingAluminium, glasAluminium, glas
IP68 waterbestendig
Aluminium, glas
IP68 waterbestendig
Camera's13 MP, OIS, f/1.9, LED flits
5 MP front
1080p video
12 MP, OIS, f/1.7, LED flits, dual pixel AF
5 MP front met front flitser
4K UHD video
12 MP, OIS, f/1.7, LED flits, dual pixel AF
5 MP front met front flitser
4K UHD video
Accu2900 mAh
Snelladen
3000 mAh
Draadloos en snelladen
3600 mAh
Draadloos en snelladen
Afmetingen145 x 71 x 7.3 mm
155 gram
142 x 70 mm x 7,9 mm
152 gram
151 x 73 mm x 7,7 mm
157 gram
FeaturesAndroid 6.0.1 (7.0 komt), FM radio,
vingerscanner,
Android 6.0.1 (7.0 komt), vingerscannerAndroid 6.0.1 (7.0 komt), vingerscanner

galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s7-vergelijking-verschillen Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Op dezelfde schaal, v.l.n.r.: de Galaxy A5 (2016), de Galaxy S7, en de S7 Edge

Design en bouwkwaliteit

Van buiten en in je hand zul je niet gauw merken dat de Galaxy A5 (2016) veel minder kost dan de Galaxy S7. Oké, de S7 is net even handzamer door de afgeronde randen, en het iets kleinere (5,1 versus 5,2 inch) scherm, terwijl de S7 Edge juist een fractie breder is door het 5,5 inch scherm. Maar beide toestellen voelen goed aan, dankzij de gebruikte materialen: glas en aluminium. Dit glas is van het ‘2.5D’ type, dat een beetje boven de randen uitsteekt, zodat het beeld bijna boven het toestel lijkt te liggen.

samsung-galaxy-s7-review-zijkant Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Galaxy S7 (zonder edge) met zijn ‘2.5D’ glas

Misschien zijn de looks van de Galaxy A5 (2016) net even iets praktischer, maar het is de S7 (Edge) die een IP68 certificatie heeft. Dat betekent dat de body stofdicht is, en een half uur onder anderhalve meter water kan doorbrengen zonder grote problemen. Dit maakt ‘m simpelweg beter bestand tegen gevaren in de vorm van een regenbui, plas of een glas water/bier/etc. En dat is stiekem wel een prettige eigenschap, waar je – zo leert de ervaring – snel aan went.

samsung-galaxy-a5-2016-review-2-5-d-glas Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Hetzelfde ‘2.5D’ glas op de Galaxy A5 (2016)

Scherm

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dankzij meer pixels en een betere kleurweergave is het beeldscherm van de Galaxy S7 (Edge) beter dan dat van de Galaxy A5 (2016). Maar je moet van goeden huize komen wil je het verschil echt zien. Voor verreweg de meeste toepassingen is de 1080p full HD resolutie van de A5 meer dan voldoende, en energiezuiniger bovendien.

Inderdaad, voor de meeste toepassing is 1080p voldoende, maar niet alle. Wie een blik wil werpen in de wereld van VR – virtual reality – moet daadwerkelijk een scherm met een hogere resolutie hebben. Ben je nieuwsgierig naar wat je allemaal kunt met de Gear VR headset dan is de S7 (Edge) je enige keuze.

samsung-galaxy-s7-gear-vr-tips Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Galaxy S7 Edge in de Gear VR headset

Hardware

Een lang verhaal kort: de Galaxy S7 (Edge) is een stuk sneller dan de Galaxy A5 (2016). De processor is sneller, het werkgeheugen is sneller, en ook de flashopslag is sneller. Dat verschil merk je bijvoorbeeld als je zware games speelt, tegelijk allerlei apps installeerd of verwijdert, of grote bestanden kopieert. Je zou het verschil ook merken bij VR toepassingen, ware het niet dat deze niet eens draaien op de A5 (2016).

samsung-galaxy-s7-edge-accuduur-batterij1 Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

De Galaxy S7 Edge met zijn gebogen randen – pardon, edges

Gebruik jij jouw smartphone vooral voor de gebruikelijke dingen – Whatsapp, video’s, browsen, email, mogelijk zelfs om te bellen – dan is de Galaxy A5 (2016) ruimschoots snel genoeg. Ben je een fanatiek game(ste)r dan is een sneller toestel zoals de S7 wel degelijk prettig.

Camera

Het laatste onderdeel waar de Galaxy S7 (Edge) de Galaxy A5 (2016) duidelijk de baas is, is de camera. De 13 megapixel sensor van de A5 (2016) is weliswaar niet slecht, maar haalt het natuurlijk niet bij die van de Galaxy S7, die tot de absolute top in smartphoneland behoort. Hoe belangrijk je dit vindt is natuurlijk een persoonlijke kwestie.

Voorbeeldfoto’s: boven de Galaxy A5 (2016), onder de Galaxy S7 (Edge)

Wil je af en toe een kiekje naar je vriend(inn)en Whatsappen, dan volstaat de camera van de Galaxy A5 (2016) vermoedelijk wel. Maak je vrij vaak foto’s in allerlei – dus ook donkere – omstandigheden, en vind je het belangrijk dat deze een zekere kwaliteit hebben, dan is de S7 (Edge) een veel betere keuze. De beeldstabilisatie van deze laatste is vele malen effectiever, en door foefjes als realtime HDR, een uitgebreidere Pro stand, en 4K UHD videoopname gaat iedere verdere vergelijking mank.

Voor de selfies hoef je het dan weer niet per se te doen, wat ons betreft – die zijn op beide toestellen acceptabel, zonder enorm uit te blinken, al heeft ook hier de Galaxy S7 een lichte ‘edge’ (ha ha, suffe pun onvermijdelijk).

samsung-galaxy-a5-review-21 Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Galaxy A5 (2016)

Software

Op dit moment draaien zowel de S7 als de A5 (2016) nog op Android versie 6.0.1 Marshmallow, al kun je nu al een blik werpen op de Galaxy S7 met Android 7.0 Nougat. Die toekomstige update brengt een flink bijgeschaafd design met zich mee. Hoewel de Galaxy A5 (2016) volgend jaar ook de update naar Android 7.0 zal krijgen, durven we niet te beloven dat deze dan ook alle vernieuwingen krijgt die naar de S7 komen. We denken van wel, maar zijn allerminst zeker van deze zaak.

Overigens: hoewel Samsung haar toptoestellen in het verleden veel vaker van updates voorzag als de minder dure Galaxys, moeten we zeggen dat de Galaxy A5 (2016) even vaak van security patches wordt voorzien als de S7.

samsung-galaxy-a5-review-accuduur-snel-laden Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Snel opladen: mogelijk op beide telefoons

Accuduur

De Galaxy S7 heeft een erg lange accuduur, en de S7 Edge doet daar nog een schep bovenop. Echter, de Galaxy A5 (2016) doet voor niemand onder, ook niet voor de S7 Edge. En dus beweren we hier met een gerust hart: welke telefoon je ook koopt, op dit gebied zit alles wel snor.

Verdere snufjes

In feite kunnen de Galaxy A5 (2016) en de Galaxy S7 (Edge) grotendeels dezelfde kunstjes. Je kunt in beide telefoons een microSD kaartje stoppen voor meer opslagcapaciteit, je kunt beide beveiligen met je vingerafdruk door de ingebouwde, soepel werkende scanner, en beide kunnen snelladen. Echter, heb je een draadloze oplader, dan kun je deze alleen met de S7 gebruiken.

samsung-galaxy-s7-review-voor Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

Galaxy S7

Wel hebben de Galaxy S7 en S7 Edge nog het Always On Display, waarop je allerlei informatie kunt zien als het toestel op standby staat. Op dit moment is deze informatie nog vrij karig, straks na de volgende Android update wordt dit beter. Echter, het snufje kost energie, dus wijzelf gebruiken ‘m slechts af en toe.

FM radio

En dan is er nog een snufje dat wel op de A5 (2016) te vinden, is maar niet op de S7 en S7 Edge: de FM radio. Wil je onderweg radio luisteren zonder je databundel te belasten, dan kan dit alleen op de A5.

samsung-galaxy-s7-review-2 Galaxy S7 versus Galaxy A5 (2016) - vergelijking, verschillen

De wat meer afgeronde achterkant van de ‘platte’ Galaxy S7

En dus?

Ja, zo komen we dus op de in het begin genoemde puntjes. De Galaxy S7 is het betere toestel als je aan de slag wilt met VR, als je graag een echt goede camera in je telefoon hebt, als je het fijn vindt dat een plens water geen bedreiging voor je smartphone vormt, én als je budget het toelaat.

Kan VR je gestolen worden, en is de kwaliteit van de camera van minder belang, dan heb je aan de Galaxy A5 (2016) nog steeds een erg mooi toestel dat luxe aanvoelt, en een accuduur heeft die zich kan meten met de allerbesten. Je spaart jezelf een hoop geld, en bovendien kun je ook nog eens radio luisteren in de trein, op de fiets of al wandelend.

Aanbiedingen.

Hierboven vind je de beste deals voor een Galaxy A5 (2016), Galaxy S7 en S7 met abonnement – per provider. Zoek je geen abo? Check dan de prijzen voor een losse Galaxy A5 (2016), een losse Galaxy S7 of een losse Galaxy S7 Edge. Tip: koop je t/m 4 december een S7 of S7 Edge, krijg je 50 danwel 100 euro retour!

Beste Galaxy S7 aanbiedingen per provider:

Galaxy S7

S7 Edge

Reacties

 1. Rick zegt

  leuk vergelijking, maar ten opzichte van de A5 zou ik nog eerder gaan voor de S5 neo, praktisch de zelfde specs waar de S5 neo water en stof dicht is en de accu te vervangen is.

Praat mee