Android 7.0 Nougat op de Galaxy S7 Edge: een beknopte Nederlandse preview (update 7 dec)

Nu de beta-fase van de update naar Android 7.0 Nougat voor de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge elders ter wereld van start is, duikt de nieuwe firmware ook op. En dat biedt de mogelijkheid alvast een blik te werpen op het design en de nieuwe features die de update straks met zich mee brengt. Update: inmiddels hebben updates binnen het Nougat beta-programma nog meer wijzingen aangebracht – zie onderaan dit artikel. Update 2: wil jij goed voorbereid zijn op deze update? Check dan onze tips om je Galaxy S7 (Edge) voor te bereiden op de Nougat update!

galaxy-s7-edge-android-7-nougat-update-preview-nederlands Android 7.0 Nougat op de Galaxy S7 Edge: een beknopte Nederlandse preview (update 7 dec)

Je kon erop wachten: natuurlijk duikt de nieuwe, zij het experimentele, firmware voor de Galaxy S7 (HIER) en S7 Edge (HIER) op, voor wie niet het geduld heeft in de wacht te staan voor het beta-programma buiten Nederland. En hoewel we niemand aanraden daar nu al mee aan de slag te gaan – tenzij je weet wat je doet, en bugs niet erg vindt – maken wij dus ook van de gelegenheid gebruik om een paar blikken te werpen op alles wat nieuw en anders is op de Galaxy S7 Edge met Android Nougat.

En dat is nogal wat, want Samsung heeft zowel aardig wat design van Android 7.0 overgenomen, als ook een fikse frisse wind door haar eigen TouchWiz interface geblazen. Inderdaad, vergelijkbaar met de ‘Grace UX’ interface van de gestrande Galaxy Note 7.

In het oog springen de andere standaardicoontjes, Samsung’s ‘One’ font, het flink vernieuwde notificatiescherm, en de nieuwe animaties – alles dus wel zo’n beetje, inderdaad. We kunnen ons voorstellen dat het voor menig gebruik(st)ers straks even wennen zal zijn. Normaal gesproken is Samsung iets terughoudender met het drastisch wijzigen van de interface waar menigeen juist goed aan gewend is.

Ten opzichte van de Note 7 is onze mening over het nieuwe uiterlijk niet gewijzigd. Alles ziet er – uiteraard afhankelijk van je eigen themakeuze – wat minder frivool uit, en daardoor wat strakker en volwassener. Dit geldt voor de menu’s, de afzonderlijke applicaties, en de vernieuwde camerainterface.

Los van het uiterlijk is ook op het gebied van functionaliteit nogal wat nieuws te vinden. Voor het scherm is er nu een Filter blauw licht voor prettiger gebruik in het donker. De Spaarstand is een stuk overzichtelijker gemaakt, en wat voorheen Smart Manager was, is nu samen met wat andere onderdelen samengevoegd onder het kopje Apparaatonderhoud. De Theme Store biedt ondersteuning voor het installeren van icon packs – Pictogrammen – zodat je het uiterlijk van de interface nog meer aan je eigen smaak kunt aanpassen. In de Theme Store worden nu ook losse achtergronden aangeboden  – gratis en premium.

Erg tof is de optie Prestatiestand, waar je afhankelijk van je eigen gebruik eigenschappen en prestaties kunt tunen. Je kunt kiezen uit Normaal, Game, Amusement en Hoge prestaties. Om alles sneller te maken en het energieverbruik te verminderen draait de Galaxy S7 (Edge) na de update standaard op een full HD resolutie van 1920 bij 1080 pixels – een verschil dat je met het blote oog niet ziet, zolang je je telefoon niet in de Gear VR stopt. Dit kun je in het Display menu apart instellen.

De Multi-window stand blijft nu actief totdat je ‘m zelf uitschakelt. Als je tussendoor op Home drukt worden de actieve apps geminimaliseerd – je kunt ze in het notificatiescherm weer openen. En ja, het Always On Display geeft ook notificaties van andere apps – zoals Whatsapp – weer, maar aan het edge scherm is vooralsnog niks veranderd.

We zullen de komende dagen dit overzicht verder aanvullen, naarmate we langer met onze S7 Edge met Nougat spelen. Over accuduur en prestaties gaan we nog geen uitspraken doen – dit is een beta-firmware, tenslotte.

Update 25 november: verdere kleine updates (firmware: XXU1ZPKH, security patch november) die Samsung binnen het beta-programma uitrolt naar de S7 en S7 Edge hebben nog andere, beperkte wijzigingen aangebracht. Zo is de helderheidsregelaar weer terug op het notificatiescherm (en niet pas zichtbaar als je alle sneltoetsen tevoorschijn haalt). Tevens kun je niet alleen kiezen wélke sneltoetsen in beeld zijn, maar ook hoeveel er direct getoond worden.

Update 7 december: een verdere update naar firmwareversie XXU1ZPL3 brengt niet alleen de december security patch, maar ook een nieuwe benaming voor Samsung’s eigen interface: Samsung Experience. Tevens wordt Samsung Cloud uitgebreid met premium opties: tegen betaling kun je extra opslagruimte aanschaffen.

samsung-cloud-betaalde-opslag-mogelijkheden Android 7.0 Nougat op de Galaxy S7 Edge: een beknopte Nederlandse preview (update 7 dec)

Wanneer is de Nougat update voor iedereen beschikbaar?

Wanneer dit alles daadwerkelijk naar alle Galaxy S7 en S7 Edge toestellen zal worden uitgerold is nog allerminst duidelijk. De net gestarte beta-fase loop in ieder geval nog tot half december, waarna de officiële uitrol vrij snel kan volgen. De kans dat deze dan in Nederland start is uiteraard klein – meestal volgt ons land enige weken later, waardoor wij er vanuit gaan dat de Nougat update hier pas begin 2017 beschikbaar zal zijn.

Beste Galaxy S7 aanbiedingen per provider:

Galaxy S7

S7 Edge

Reacties

  1. Bobo zegt

    Hey samsung, het wordt echt tijd dat jullie wat doen aan de edge functie van het toestel. Het heeft helaas geen functie, je kan amper een telefoon aannemen(wat je bij note edge wel kan).. graag wat aanpassingen aub

Praat mee