Op een rijtje: is de Galaxy S7 Edge een goed alternatief voor de Note 7? (of een ander toestel?)

Zo. Na uit- en afstel rijst voor menigeen de vraag: als de Galaxy Note 7 niet uitkomt, wat dan? De Galaxy S7 Edge komt het dichtst in de buurt. Waarom is deze wél, of niet, het beste alternatief? Wij zetten het op een rijtje – en lichten beknopt nog meer alternatieven toe.

samsung-galaxy-s7-edge-review-onderkant Op een rijtje: is de Galaxy S7 Edge een goed alternatief voor de Note 7? (of een ander toestel?)

Geen S Pen, maar verder vergelijkbaar met de Note 7: de Galaxy S7 Edge

In onze eerdere vergelijking tussen de Galaxy S7 Edge en de Note 7 concludeerden we al dat er grote overeenkomsten zijn tussen beide toestellen. Technisch zijn beide telefoons nagenoeg identiek: een vergelijkbaar design, dezelfde processor, dezelfde camera, evenveel werkgeheugen, en zelfs het verschil is grootte tussen beide beeldschermen is met 0,2 inch (5 millimeter, diagonaal gemeten) beperkt. Op beide toestellen is dit scherm van het dual edge type, met twee gebogen zijkanten.

De Galaxy S7 Edge is beter dan de Note 7, want…

Op een aantal vlakken is de Galaxy S7 Edge zelfs de betere keus. Zo heeft het toestel een grotere accu, wat daadwerkelijk resulteert in een langere gebruiksduur, en omdat het toestel géén software voor de S Pen stylus heeft, draait alles ook net even een stukje soepeler dan op de Note 7.

Tevens is de S7 Edge inmiddels alweer een half jaar op de markt. Het toestel is op dit moment bijna € 200,- goedkoper dan de Note 7 zou zijn geweest.

galaxy-note-7-hands-on-6-wm Op een rijtje: is de Galaxy S7 Edge een goed alternatief voor de Note 7? (of een ander toestel?)

No S Pen for you – wat je ook koopt, zo’n goede stylus is er niet

De Galaxy Note 7 was beter dan de S7 Edge, want…

Natuurlijk, met de Note 7 had je nu 64 GB interne opslagcapaciteit, een heuse irisscanner, een nieuwere versie van Samsung’s TouchWiz interface – de Grace UX versie – én natuurlijk de ongeëvenaarde S Pen stylus. Dit laatste punt is duidelijk, en helaas is er voor de echte stylusliefhebber op dit moment geen volwaardig alternatief op de smartphonemarkt.

De andere voordelen van de Note 7 boven de S7 Edge zijn minder absoluut. Zo krijgt deze laatste op termijn dezelfde interface – met de update naar Android 7.0 Nougat, om precies te zijn. Het verschil in opslagcapaciteit is te overbruggen met een geheugenkaartje. Op dit moment loopt ‘toevallig’ net een actie waarmee je gratis een 128 GB microSD kaartje kunt krijgen bij aanschaf van een Galaxy S7 Edge.

samsung-galaxy-s7-edge-review-sim-sd-tray Op een rijtje: is de Galaxy S7 Edge een goed alternatief voor de Note 7? (of een ander toestel?)

En wat betreft de irisscanner: zeker, dat is een – voor de Galaxy serie – uniek snufje. Die maar weinigen in het dagelijks leven echt gebruik(t)en, want hij werkt toch net wat minder soepel dan de vingerscanner. Wat ons betreft is dit een minder groot gemis dan de S Pen – maar dat moet uiteindelijk ieder voor zich bepalen, uiteraard.

Dus?

In feite is dus het enige echte grote voordeel van de Galaxy Note 7 de S Pen stylus – oké, en voor de liefhebber het iets grotere scherm. De S7 Edge is prettiger geprijsd, doet langer met zijn accu, en is op andere vlakken vergelijkbaar, of wordt dit nog (TouchWiz). Voor de meesten is het toestel dus een goed alternatief voor de Note 7 – maar het is natuurlijk niet het enige.

Andere alternatieven: iPhone 7 Plus, Huawei Mate 9, en meer

Uiteraard zijn er veel meer toestellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch of meer. Apple heeft net de nieuwe iPhone 7 Plus uitgebracht die qua camera en accuduur in de buurt komt van de S7 Edge, maar een stuk minder prettig in de hand ligt dankzij de enorme behuizing. Een stylus zoek je ook hier vergeefs.

iphone-7-plus-versus-galaxy-s7-edge-vergelijking-grootte Op een rijtje: is de Galaxy S7 Edge een goed alternatief voor de Note 7? (of een ander toestel?)

Zelfde schaal: links de S7 Edge, rechts de iPhone 7 Plus – beide met 5,5 inch scherm

Als je een grote fan bent van het iOS besturingssysteem is de iPhone natuurlijk wel de betere keuze, maar wie een alternatief zoek voor de Note 7 zal – zo nemen we hier voor het gemak aan – niet zo snel in dat hokje passen.

En dan zijn er bijvoorbeeld nog de LG G5 (5,3 inch), en de Motorola Moto Z (5,5 inch). Mogelijk kun je ook de aankomende Huawei Mate 9 in de gaten houden, die volgens velen veelbelovend is: mét 6 inch edge scherm, snelle hardware, maar net als de G5 en Moto Z zonder stylus.

galaxy-s7-edge-versus-huawei-mate-9-vergelijking Op een rijtje: is de Galaxy S7 Edge een goed alternatief voor de Note 7? (of een ander toestel?)

Huawei’s Mate 9: met 6 inch scherm even groot als de iPhone 7 Plus (afb.)

Overigens, wie nog wat geduld heeft kan over een paar maanden zijn of haar hart ophalen aan de Galaxy S8 Plus – wederom zonder S Pen, maar met irisscanner, en mogelijk zelfs een betere camera, snellere hardware, en een nog scherper 4K UHD beeldscherm. Echter: het duurt nog even tot Samsung dat toestel in februari lanceert.

En last but not least: wil je graag toch een Galaxy met 5,7 inch schermdiagonaal? Check dan vooral ook de Galaxy S6 Edge Plus, met QHD edge scherm, dikke accu, én (inmiddels) een vrij vriendelijk prijskaartje.

Aanbiedingen: S7 Edge, iPhone 7 Plus

Oké, op de Mate 9 en Galaxy S8 moet je nog wachten. Nu te koop zijn de Galaxy S7 Edge en iPhone 7 Plus, waarvan je hieronder de beste aanbiedingen vindt:

Reacties

Praat mee