Samsung patent toont gevorderd ontwerp slimme ring (update)

Een vandaag in Zuid-Korea gepubliceerde patentaanvraag van Samsung laat een vergevorderd ontwerpstadium zien van een smart ring – een slimme ring, inderdaad.

samsung-smart-ring-patent-6 Samsung patent toont gevorderd ontwerp slimme ring (update)Dat Samsung gelooft in een toekomst met een breed spectrum aan wearables, lijdt geen twijfel. En nu net na de lancering van de Gear S3 duikt een opvallend, nieuw ontwerp op. In Zuid-Korea wordt vandaag een patentaanvraag van Samsung gepubliceerd, waarin we een vrij vérgevorderd design zien van een slimme ring.

Het is duidelijk dat het hier niet meer gaat om een ruw concept idee – daarvoor is het getoonde design te gedetailleerd. We zien een smart ring met volume knoppen (knopjes), en wat lijkt op toetsen om een telefoongesprek aan te nemen of af te wijzen.

samsung-smart-ring-patent Samsung patent toont gevorderd ontwerp slimme ring (update)

Onderaan de ring zien we een aantal puntjes die – als we een gokje mogen wagen – sensoren aanduiden om ondermeer de hartslag te meten. En aan de zijkant zit mogelijk een slot voor een microSD (of SIM?) kaartje. Naar de functie van een gleuf boven dit slot kunnen we alleen maar raden. Of de ring ook gebruikt kan worden ter bediening van de virtuele wereld van de Gear VR wordt in dit patent niet duidelijk.

Uit de patentaanvraag – eind vorig jaar ingediend – worden we verder niet zo heel veel wijzer, behalve dat het om een ring gaat – een wearable die aan het lichaam gedragen wordt, aldus de vertaalde tekst. Het is dan ook een echt ontwerppatent, dat vermoedelijk een specifiek design vastlegt, en niet zozeer de functies van het apparaatje.

Met dit alles is uiteraard nog niet gezegd dat Samsung haar slimme ring binnen nu en pakweg een half jaar – bijvoorbeeld samen met de Galaxy S8 – zal gaan lanceren. Voor nu houden we het erop dat Samsung kennelijk al lang heeft nagedacht over het hoe en waarom van een smart ringWat dit concreet betekent voor de Gear serie – of en wanneer deze met een dergelijke ring wordt uitgebreid – valt uit deze patentaanvraag niet af te leiden.

Update: de in dit patent getoonde ring vertoont qua vorm overeenkomsten met de NIMB ring – een alarmknop in ring-vorm, die door Samsung Nederland gepromoot wordt (dank voor de heads up, Henk!). Toch lijken er op deze vorm na weinig echte overeenkomsten, los van het feit dat Samsung de aanvraag voor het bovenstaande ontwerppatent al in december 2015 in Zuid-Korea indiende. De NIMB ring verscheen in juni 2016 voor het eerst op Kickstarter. Vooralsnog gaan we er vanuit dat het hier om twee losstaande apparaten gaat.

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee