Samsung patent toont camera interface met betere zoom bediening (dual cam Galaxy S8?)

Een recente patentaanvraag in Zuid-Korea laat zien dat Samsung werkt aan een verbeterde bediening van haar camera app. Inzoomen moet zo makkelijker worden. Mogelijk hint dit patent op de komst van een dual camera naar de Galaxy S8.

samsung-camera-ux-patent-zoom-galaxy-s8-dual-lens Samsung patent toont camera interface met betere zoom bediening (dual cam Galaxy S8?)

 

Bij de Korean Intellectual Property Office heeft Samsung deze maand een patentaanvraag ingediend die een uitbreiding van de bestaande camera interface met een nieuwe zoommogelijkheid toont. Op dezelfde waarop het momenteel mogelijk is de belichting aan te passen, is ook in- en uitzoomen mogelijk met één vinger.

In de camerainterface op Samsung’s Galaxy telefoons is het geruime tijd mogelijk om – na een tik op het scherm – met één vinger de foto lichter of donkerder te maken, door deze op en neer (of heen en weer, afhankelijk van hoe je je toestel houdt) te swipen. Het nieuwe patent (PDF, ingediend op 13 september j.l.) toont haaks hierop de mogelijkheid om in of uit te zoomen. Deze mogelijkheid was tot nu toe alleen te gebruiken met een pinch-to-zoom beweging met twee vingers, of door de zoomfunctie toe te wijzen aan de volumetoetsen.

samsung-camera-ux-zoom-patent-1-1024x383 Samsung patent toont camera interface met betere zoom bediening (dual cam Galaxy S8?)

Noot: het linker plaatje toont ‘zoom in’ en ‘zoom in’ opties – dit is een foutje in het patent zelf

Op zich is dit allemaal natuurlijk niet zo boeiend, tot we de vraag stellen waarom Samsung zo graag nu opeens in- en uitzoomen eenvoudiger en intuïtiever wil maken – met het gerucht in het achterhoofd dat de Galaxy S8 volgend jaar mogelijk een dual camera krijgt, wel te verstaan.

Tot nu toe was digitaal inzoomen nooit zo’n feest, zeker niet met  de 12 megapixel resolutie van de camera in de Galaxy S7 en Galaxy Note 7. Een dubbele camera biedt op dit gebied betere mogelijkheden zoals we onlangs konden zien op de iPhone 7 Plus, die een (soort van) optische zoom biedt dankzij de dubbele lens. Daar zien we 2x zoom, al is deze niet ‘trapsgewijs’ – maar mogelijk dat Samsung meer ideeën of een andere benadering heeft.

Tenslotte zit de vertrouwde digitale zoom al jaren op (Galaxy) smartphones, en zijn er niet per se dringende redenen om deze eenvoudiger in het gebruik te maken – tenzij Samsung meer van plan is, dus. Maar, eerlijk is eerlijk: het blijft koffiedik kijken, natuurlijk. Tenslotte zijn patenten slechts patenten. Of en wanneer we ze tegenkomen in een commercieel product valt nooit te voorspellen.

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee