‘Galaxy S8 krijgt 10 nanometer Exynos 8895 met nieuwe GPU’

Met de Galaxy S8 gaat Samsung mogelijk de sprong maken naar een processor die op een 10 nanometer procedé gebakken wordt. Eveneens aanwezig in deze Exynos 8895 system on a chip: ARM’s Mali G71 GPU.

samsung-galaxy-s8-exynos-8895-arm-mali-g71-gpu 'Galaxy S8 krijgt 10 nanometer Exynos 8895 met nieuwe GPU'

Door een wat curieuze samenloop van omstandigheden komen we een aantal details te weten over de processor die volgend jaar vermoedelijk in de Galaxy S8 te vinden zal zijn: de Eynos 8895. Een Samsung official is namelijk gearresteerd in China, op verdenking van het verkopen van bedrijfsgeheimen aan lokale concurrenten. Uit het politierapport blijkt dat het hier onder meer gaat om informatie over Samsung’s 10 nanometer productieproces, dat kennelijk bestemd is voor de chip in het volgende topmodel.

Zowel de processor in de Galaxy S6 als die in de Galaxy S7 zijn gefabriceerd op een 14 nanometer proces. De stap naar 10 nm hangt dus al even in de lucht, en uit de nieuwe informatie blijkt dus dat deze ook daadwerkelijk in de planning voor 2017 – en de Galaxy S8 – zit.

Achter al het bovenstaande aan, weten de mannen van Sammobile nog toe te voegen dat de Exynos 8895 een gloednieuwe grafische processor – GPU – krijgt. Dit zou ARM’s Mali-G71 moeten zijn, die 1,8 keer zo krachtig is als de Mali-T880 die in de huidige Galaxy S7 te vinden is.

De Mali-G71, gebaseerd op ARM’s nieuwe BiFrost architectuur, is helemaal voorbereid voor het bieden van 4K UHD beeld en VR toepassingen. Dit sluit heel aardig aan bij eerdere geruchten over een Galaxy S8 met 4K UHD display. De op 850 MHz draaiende GPU is compatible met de Vulkan API, met OpenGL 3.2, CPU Compute en Android RenderScript APIs.

Ondanks alle veelbelovende informatie willen we erop wijzen dat de lancering van de Galaxy S8 nog een eind weg is, en dat er tot die tijd veel kan veranderen. Het bovenstaande kan dus juist zijn, maar niemand hoeft verrast te zijn als het een en ander later toch anders blijkt.

(afbeelding: ARM)

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee