Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

Wat zeg je? Een dual boot Galaxy S8 met Android én Windows? Nou nee, dat gaat niet gebeuren. Maar hoe dit zou kunnen werken zien we in een vandaag gepubliceerde patentaanvraag van Samsung, in Zuid-Korea. Multiwindow wordt Multi-OS, zeg maar.

samsung-dual-boot-ux-patent-1 Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

De dual boot Galaxy: links Android, rechts Windows

Stel je een voor: de multi window functie die Samsung de laatste tijd op haar toptoestellen aanbiedt, waarbij je niet alleen tussen verschillende applicaties heen en weer kunt switchen – of tegelijk weergeven – maar zelfs tussen verschillende besturingssystemen. Dat is precies wat een vandaag in Zuid-Korea gepubliceerde patentaanvraag laat zien.

Het patent, waarvan de aanvraag in mei vorig jaar werd ingediend, laat een Galaxy zien waarop je op allerlei manieren tussen Android en Windows heen en weer kunt switchen, inclusief verschillende functies om het tegelijkertijd draaien van twee systemen in goede banen te leiden.

samsung-dual-boot-ux-patent-2 Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

Rechts: multiwindows met boven Android, onder Windows

Samsung liet zich voor deze dual boot implementatie duidelijk inspireren door de manier waarop haar eigen TouchWiz interface momenteel de mogelijkheid biedt meerdere apps tegelijkertijd te tonen en gebruiken. Zo kun je beide systemen tegelijk op het scherm weergeven, maar ook één besturingssysteem verkleinen tot een icoontje dat boven de rest van de content op het scherm ‘zweeft’ – precies zoals dit nu ook al kan met applicaties.

samsung-dual-boot-ux-patent-3 Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

Links: Windows geminimaliseerd tot een icoontje dat boven Android zweeft

Verder zien we, dat Samsung in feite één systeem gebruikt als standaardsysteem – in het patent is dat Android. Een druk op de Home knop brengt je altijd terug naar het startscherm daarvan. Dus als Android je standaard OS is, dan kom je daar terecht op het startscherm als je in Windows met iets anders bezig bent maar op Home drukt. Windows wordt in dit geval weer geminimaliseerd.

samsung-dual-boot-ux-patent-4 Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

Een druk op Home minimaliseert Windows, brengt je terug naar Android

Evenals in Samsung’s huidige Multiwindow feature, is het mogelijk om content danwel bestanden heen en weer te slepen tussen verschillende vensters, die in dit geval dus de verschillende besturingssystemen tonen. Eenvoudig sleep je dus bijvoorbeeld een Windows map naar je Android bestandsbeheer of startscherm.

samsung-dual-boot-ux-patent-9 Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

Bestanden slepen tussen Windows en Android: waarom niet?

Natuurlijk moet een dergelijke dual boot feature ook voldoende hanteerbaar zijn. In het patent zien we verschillende instellingen, om bijvoorbeeld gedeelde mappen in te stellen, en om de beschikbare resources eerlijk de verdelen – welk OS mag hoeveel geheugen en processortijd in beslag nemen? Tevens is het mogelijk in stellen met welke shortcuts en gebaren je precies kunt wisselen tussen Android en Windows.

samsung-dual-boot-ux-patent-7 Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

Resources beheren: welk OS mag waarvan gebruik maken?

Wie nu denkt dat een dergelijke dual boot functionaliteit minstens net zo praktisch is op een tablet, mag rustig verder dromen. Ook voor de tabletvariant van deze interface heeft Samsung een patentaanvraag ingediend, al is deze stukken minder duidelijk en gedetailleerd.

samsung-dual-boot-ux-patent-0-1024x660 Android en Windows tegelijk op je Galaxy: Samsung vraagt patent aan voor dual boot UX

Het is overigens niet de eerste keer dat Samsung nadenkt over dual boot apparaten met Windows en Android. Zo werden eerder al patenten ingediend voor een dergelijke tablet, en een concreet apparaat met de naam Ativ Q werd destijds wel onthuld maar nooit daadwerkelijk uitgebracht.

Dat brengt ons natuurlijk gelijk bij het belangrijkste punt van de hierboven beschreven patentaanvraag: vermoedelijk gaat het hier toch vooral om het spelen met ideeën. Of we een dergelijke telefoon ooit daadwerkelijk in de winkels gaan tegenkomen is zeer de vraag – en zeker niet als een Galaxy topmodel.

Maar zoals gebruikelijk blijft het leuk om te kijken wat Samsung achter de schermen zoal bekokstooft, en eerlijk is eerlijk: een dual boot telefoon met Windows en Galaxy blijft toch voor menigeen tot de verbeelding spreken. Los van de huidige staat van Windows als mobiel besturingssysteem, natuurlijk.

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee