Gorilla Glass 5 van de Galaxy Note 7 niet zo krasvast (vallen & buigen gaan wel goed) – update: reactie van Corning

Dat Samsung de Galaxy Note 7 voorzag van Corning’s Gorilla Glass 5 was een primeur. In een test blijkt dit echter minder krasvast dan verwacht. Een valtest overleeft het toestel wel prima. Update: inmiddels heeft Corning gereageerd op de notie dat het glas van de Note 7 snel zou krassen – zie onderaan dit artikel.

samsung-galaxy-note-7-scherm-krassen Gorilla Glass 5 van de Galaxy Note 7 niet zo krasvast (vallen & buigen gaan wel goed) - update: reactie van Corning

Youtubert JerryRigEverything wist al een exemplaar van de Galaxy Note 7, en zoals het een goede Youtubert betaamt ging hij direct aan de slag met allerhande scherpe voorwerpen. Het resultaat: het nieuwe Gorilla Glass 5 is minder krasbestendig dan de voorgaande generatie, die bijvoorbeeld op de Galaxy Note 4 te vinden is,l of op de recentere Galaxy S7 en S7 Edge.

Bijkomend nadeel, is dat zowel de voorzijde als de achterzijde van de Galaxy Note 7 van dit type glas gemaakt zijn. Probeer dus te vermijden dat je ‘m bijvoorbeeld in de dezelfde broek- of jaszak danwel tas stopt waar ook je sleutels in rondslingeren. Het verdient ook zeker aanbeveling de Galaxy Note 7 straks in een hoesje te stoppen, én van een screenprotector te voorzien. Beide vind je overigens onder meer via ons Galaxy Note 7 hoesjes overzicht – maar dat terzijde.

Overigens is de Note 7 wel goed bestand tegen buigpogingen, en ook een fikse valtest overleeft hij zonder noemenswaardige schade. Op dat punt biedt Gorilla Glass 5 dus wel ruim voldoende bescherming – meer zelfs dan de voorgaande generatie. Des te curieuzer dus, dat dit nieuwe glas op veel fronten inderdaad indrukwekkende voordelen biedt, maar juist op zo’n ‘detail’ als krasgevoeligheid beneden verwachting scoort.

Hoe de vork precies in de steel zit, zie je in de onderstaande video’s:

Update met Corning’s reactie: via Android Authority heeft Corning, maker van Gorilla Glass 5, gereageerd op de bovenstaande video en de suggestie dat de Galaxy Note 7 krasgevoelig zou zijn. De reactie kan samengevat worden in de volgende punten:

  • Gorilla Glass 5 is niet minder krasbestendig dan Gorilla Glass 4
  • Gorilla Glass 5 heeft een hardheid van 5 tot 6 op de schaal van Mohs
  • Op de bovenstaande video is geen sprake van een gecontroleerde test
  • Het is niet duidelijk of er op het scherm van de Note 7 daadwerkelijk krassen ontstaan, of mogelijk andere, voelbare restanten van het voorwerp waarmee gekrast wordt achterblijven (die een streep op het scherm vormen, dat wel)

Is de hele Galaxy-Note-7-kras-discussie dus een storm in een glas water? Volgens Corning wel, en het is niet zo’n gek idee om het trekken van definitieve conclusies uit te stellen tot er tenminste gecontroleerde, herhaalbare tests gedaan zijn.

Flauw genoeg onderstreept Corning dat het erg lastig kan zijn zachter metaal dat na een dergelijke test op het glas is achtergebleven te verwijderen, waardoor het geheel er in het oog van de gebruik(st)er inderdaad uit kan zien als een kras.

(via, bron, bron)

Praat mee