Dit is de Samsung Galaxy Note 7

Alles was al bekend, en Samsung’s Unpacked evenement bleek slechts een formaliteit. Dat is natuurlijk te kort door de bocht samengevat wat Samsung liet zien vandaag. Uiteraard is er veel meer te vertellen over de enige echte, officiële Galaxy Note 7, zoals hij nu onthuld is.

samsung-galaxy-note-7-pers-1 Dit is de Samsung Galaxy Note 7

De Galaxy Note – de phablet der phablets, de oer-grote-smartphone – is terug van weggeweest. Na de Galaxy Note 4 (en Note Edge) werd het stil op de Nederlandse markt. De Note 5 kwam nooit uit in  Europa, en de Note 6 werd overgeslagen om de Note serie van dezelfde nummering te voorzien als de huidige Galaxy S7. En dus brengt vandaag de Galaxy Note 7, inclusief edge schermen en de vertrouwde S Pen stylus.

Specificaties

Zoals gezegd: letterlijk alle details – specificaties en design – waren al vantevoren uitgelekt, waardoor de Galaxy Note 7 vanalles is,  maar géén verrassing. Het 5,7 inch Super AMOLED scherm heeft 2560 x 1440 pixels, en het voor het rekenwerk staat de van de S7 bekende Exynos 8890 ter beschikking, ondersteund door 4 (niet 6) GB werkgeheugen.

Standaard heb je als Galaxy Note 7 gebruik(st)er beschikking over 64GB interne opslagcapaciteit (minus het besturingssysteem à 8 GB). Daarnaast kun je naar believen extra geheugen toevoegen, zodat er op opslaggebied maar weinig te wensen overblijft. Het toestel kan overweg met microSD kaartjes, maar nog niet met Samsung’s eigen nieuwe UFS geheugenkaarten, helaas.

Galaxy Note 7 introductievideo

Design

Sinds de Galaxy S6 gebruikt Samsung voor haar toptoestellen een combinatie van aluminium en glas. Dankzij de fijne afronding voelt het aluminium van de Galaxy Note 7 erg hoogwaardig en prettig aan, terwijl Gorilla Glass 5 ervoor zorgt dat voor- en achterzijde duidelijk minder fragiel zijn dan je zou denken.

Het dubbele edge scherm zorgt voor minimale bezels – randen aan de zijkant – waardoor de Note 7, ondanks de 5,7 inch schermdiagonaal vrij goed hanteerbaar blijft. Ter vergelijking: de Galaxy Note 4 voelt een stuk lomper aan.

Uiteraard is de Note 7 een vingerafdruk magneet, maar onze eerst indruk is desalniettemin zodanig goed dat we uitspraak ‘mooier dan de Galaxy S7 Edge’ aandurven. En dat hij, net als de S7 serie, dankzij IP68 certificatie ook nog eens een half uur op minstens anderhalve meter diepte in het water kan doorbrengen is een absoluut prettige eigenschap.

Camera

Ook bekend van de S7: de indrukwekkende 12 megapixel dual pixel camera met grote f/1.7 lensopening en supersnelle autofocus, 4K UHD videoopname en optische beeldstabilisatie (OIS). Voor selfies staat een alleszins acceptabele 5 megapixel front camers ter beschikking, die – net als de lens aan de achterzijde – ook bij weinig licht mooie kiekjes maakt.

galaxy-note-7-camera-ux-1024x541 Dit is de Samsung Galaxy Note 7

Hoewel het nog even wachten is tot we de camera van de Galaxy Note 7 echt goed kunnen testen, weten we van de S7 al wat ons te wachten staat: nog een toestel met een camera die op bijna alle vlakken de concurrentie de baas is.

Software & S Pen

De Galaxy Note 7 wordt standaard verscheept met Android 6.0.1 Marshmallow aan boord. Interessanter is de flink vernieuwde interface, die een – wat ons betreft – professioneler uitstraling heeft. De Zuid-Koreanen zijn al bij de Galaxy S6 begonnen met het sneller, slanker, en minder bont maken van hun TouchWiz interface, met de Note 7 wordt een nieuwe stap voorwaarts gezet.

Voor de S Pen zelf heeft Samsung haar Air Command feature uitgebreid met onder meer een vertaalfunctie en een vergrootglas. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Note 4, kun je de S Pen uit de behuizing ‘klikken’ door een duwtje. In de app Samsung Notes zijn nu veel notitie-gerelateerde toepassingen samengebracht, waardoor alles een stukje overzichtelijker is dan voorheen.

galaxy-note-7-touchwiz-ux-1024x544 Dit is de Samsung Galaxy Note 7

De Screen off memo feature – Memo scherm uit – is nu geïntegreerd met het Always On Display, dat we ook op de Note 7 tegenkomen.

Overigens is de (nu waterbestendige!) S Pen zelf ook een stuk gevoeliger geworden, en kan nu tot 4096 verschillende drukniveau’s waarnemen –  de stylus van de Note 4 weet het verschil tussen 2048 niveau’s waar te nemen. Dit moet er voor zorgen dat schrijven op de Galaxy Note 7 weer een stuk natuurlijker aanvoelt.

Irisscanner

Als eerste Galaxy is het de Galaxy Note 7 die, naast een vingerscanner, een irisscanner aan boord heeft. Deze zou volgens Samsung zelf 200 maal veiliger moeten zijn dan voornoemde vingerscanner. Een fikse claim, maar duidelijk is in ieder geval dat het systeem toch wel soepel werkt – ook met bril, naar verluid, al zegt Samsung dat het soms nodig is deze af te zetten.

samsung-galaxy-note-7-irisscanner Dit is de Samsung Galaxy Note 7

Batterij

Als er één aspect vann de Galaxy Note 7 is, waar de verwachtingen wat hoger gespannen waren – al toonden recente geruchten al hoe de vork in de steel zit – dan is het de accu. Met zijn 3500 mAh capaciteit is hij een fractie kleiner dan die van de S7 Edge. Dat is de prijs voor het plaatsmaken in de behuizing voor de S Pen stylus.

Het moge duidelijk zijn dat we nog ruimschoots aandacht gaan geven aan de accuduur van de Galaxy Note 7, zodra we deze uitgebreid hebben kunnen testen. Maar mocht deze inderdaad nagenoeg overeenkomen met die van de S7 Edge (minus 2,7% – het verschil in capaciteit) dan blijft ook hier uiteindelijk weinig te klagen over.

samsung-galaxy-note-7-sd-kaart Dit is de Samsung Galaxy Note 7

En verder…

Naast alle hierboven genoemde snufjes, kun je de Galaxy Note 7 natuurlijk extra snel opladen – oftewel draadloos, of via de USB type-C aansluiting die aan de onderzijde van het toestel te vinden is. Beheer van energieverbruik, opslagruimte en processorbelasting is – net als in andere recente Galaxys – mogelijk via de geïntegreerde Smart Manager functie.

Prijs, release

De Galaxy Note 7 zal uitgebracht worden in het zwart, zilver, goud en blauw. De adviesprijs van € 849,- is natuurlijk pittig. Het toestel zal in Nederland de komende tijd al te pre-orderen zijn, maar de officiele release volgt pas begin september. Meer hands on foto’s van het toestel vind je in onze Galaxy Note 7 preview!:

Wil je een berichtje van ons ontvangen zodra het toestel daadwerkelijk in de Nederlandse winkels belandt? Schrijf je dan nu in voor onze notificatieservice:

Reacties

 1. Bobo zegt

  Ik hoop dat vodafone dit keer wel in een keer alle kleuren kan leveren… laatst was dat zwat wit en goud… zilver titanium kwam niet.. ik wil graag de koraalblauwe note 7

  • Sidney zegt

   ik hoop dat vodafone ze uberhaupt kan leveren…
   heb op deze (note 4) 2 maanden mogen wachten…
   Op hun site stond op voorraad, eenmaal besteld kreeg ik te horen dat de order niet meer te anuleren was, geen coulance regeling door misgelopen acties, en geen nieuw toestel…
   eindelijk in december kreeg ik berricht dat de telefoon weer op vooraad was hehe

Praat mee