Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

De twee goedkoopste nieuwe Galaxy telefoons die je op dit moment kunt kopen zijn de Galaxy J1 (2016) en de Galaxy J3 (2016). Qua prijs verschillen ze amper, dus zochten wij uit wat nu precies de verschillen en overeenkomsten zijn in deze beknopte vergelijking.

vergelijking-samsung-galaxy-j1-2016-versus-galaxy-j3-2016-verschillen Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

Links de Galaxy J3 (2016), rechts de compactere Galaxy J1 (2016) op dezelfde schaal

Het borrelt in het betaalbare gedeelte van Samsung’s telefoonaanbod: in de J serie konden we onlangs al een nieuweling verwelkomen – de Galaxy J3 (2016) – en nu krijgt ook de kleinste van de familie een make over: de Galaxy J1 (2016). Welke Galaxy J past het meeste bij jou, en waarom? Hieronder kom je erachter – maar eerst zetten we alvast de belangrijkste verschillen op een rij:

De Galaxy J3 (2016) heeft…

  • een scherper beeld,
  • betere camera’s,
  • én toegang tot de Theme Store om het uiterlijk van de interface aan te passen

De Galaxy J1 (2016) is…

  • een fractie goedkoper,
  • en compacter

vergelijking-samsung-galaxy-j1-2016-versus-galaxy-j3-2016-verschillen-1 Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

Tweekleurig design: opvallende feature van zowel de Galaxy J1 (2016) als de Galaxy J3 (2016)

Design, grootte

Het opvallendste verschil tussen de Galaxy J1 (2016) en de Galaxy J3 (2016) is natuurlijk de grootte. Omdat de eerste een scherm met een 4,5 inch (11,4 centimeter) diagonaal heeft, is hij een stukje compacter dan de J3 (2016), met zijn 5 inch (12,7 cm) scherm. In totaal is de J1 (2016) een centimeter korter, en 2 millimeter smaller, waardoor hij net iets prettiger te gebruiken is als je kleine handen hebt.

Behalve de afmetingen, zijn de uiterlijke verschillen tussen de J1 en de J3 verwaarloosbaar. Beide toestellen hebben een behuizing die geheel uit mat kunststof bestaat, Zoals we in onze uitgebriede Galaxy J3 (2016) review al concludeerden ziet dit er niet zo goedkoop uit als de eerdere Galaxy J telefoons van vorig jaar. En tenzij je de zwarte uitvoering aanschaft, is de voorkant wit en zwart of goud en zwart.

vergelijking-samsung-galaxy-j1-2016-versus-galaxy-j3-2016-verschillen-2 Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

Achterzijde van de J1 (2016) en J3 (2016): mat plastic dat niet vlekgevoelig is

Scherm

Beide toestellen zijn door Samsung uitgerust met een scherm van het veelgeprezen Super AMOLED type, én  met de optie om de kleurweergave naar eigen smaak aan te passen. Hoewel deze weergave natuurlijk niet zo goed is als op Samsung’s duurdere telefoons, brengen zowel de Galaxy J1 (2016) als de Galaxy J3 (2016) een opvallend hoge schermkwaliteit naar deze vriendelijke prijsklasse.

Het grote verschil hier is de resolutie. Het kleinere scherm van de J1 biedt plaats aan 800 bij 480 pixels, waar de J3 een zogeheten HD resolutie heeft met 1280 bij 720 pixels. Wat de scherpte van het beeld betreft, toont de J1 dus 207 pixels per inch, waar de J3 de veel betere scherpte biedt van 296 pixels per inch. Zie je dit verschil met het blote oog? Ja, dat zie je. Is dat erg? Dat is uiteindelijk natuurlijk weer een kwestie van smaak. Kijk je veel video’s en foto’s op je telefoon, dat is het scherm van de J3 (2016) met afstand meer geschikt.

vergelijking-samsung-galaxy-j1-2016-versus-galaxy-j3-2016-verschillen-achterkant Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

Links de Galaxy J3 (2016), rechts de Galaxy J1 (2016) – speaker en flitser zijn omgedraaid

Prestaties

Qua uiterlijk zijn de verschillen tussen de Galaxy J1 (2016) en J3 (2016) klein, onder hun motorkap zijn ze wat groter. De J1 heeft een quad core processor van Samsung zelf (Exynos 3475) en 1 GB werkgeheugen. De J3 heeft een quad core processor van Spreadtrum en 1,5 GB RAM. De prestaties van beide toestellen ontlopen elkaar amper – de laatste is op papier iets sneller, maar het scheelt niet veel.

Merkbaarder is het verschil is de scherpte van het beeldscherm. De Galaxy J1 (2016) moet met zijn bescheiden prestaties veel minder beeldpunten aansturen dan de J3. De meeste games zien er op de J1 minder mooi uit, maar de draaien wel significant vloeiender dan op de J3 (2016).

Software

Zowel de Galaxy J1 (2016) als de J3 (2016) draaien op Android 5.1.1 Lollipop, en op de nieuwste versie van Samsung’s TouchWiz interface, die tegenwoordig aardig overzichtelijk én geoptimaliseerd is. Praktisch betekent dit een eenvoudige bediening, en een interface die ook op deze betaalbare toestellen redelijk vloeiend draait – behalve tijdens intensieve bezigheden zoals het installeren van applicaties. Zolang je jouw telefoon vooral gebruikt om te Whatsappen, emailen en browsen zul je met beide toestellen goed uit de voeten kunnen.

samsung-galaxy-j3-2016-zwart-wit-thema Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

Galaxy J3 (2016) met een willekeurig ander thema – op de J1 (2016) dus niet mogelijk

Het grootste verschil hier is het feit dat de Galaxy J3 (2016) wél en de J1 geen toegang biedt tot Samsung’s Theme Store. Dat betekent dat je het uiterlijk van de J3 naar eigen smaak kunt aanpassen, terwijl je met de J1 vast zit aan het standaard, kleurige standaard design.

Wat toekomstige software ondersteuning betreft, belooft Samsung (beveiligings)updates op de J1 tot april 2018, terwijl deze periode bij de J3 tot maart 2018 loopt (omdat hij een maand eerder op de markt kwam).

Camera

Zonder erg in detail te treden, is het goed te weten dat zowel de J1 als de J3 niet over een camera beschikken waar je indrukwekkende foto’s mee kunt maken. Dat mag je in deze prijsklasse niet verwachten, en het gebeurt ook niet.

De vijf megapixel camera van de J1 (2016) maakt kiekjes die het aardig doen via Whatsapp – iets meer details leg je vast met de acht megapixel camera van de J3 (2016). Op beide toestellen is de camera eigenlijk alleen goed bruikbaar bij voldoende licht. Maak je vooral selfies dan is de vijf megapixel front camera van de J3 (2016) een stuk interessanter dan de twee megapixel lens die aan de voorkant van de J1 (2016) zit.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-batterij-accuduur Vergelijking tussen Samsung Galaxy J1 (2016) versus Galaxy J3 (2016): de verschillen

Accuduur

De Galaxy J3 (2016) heeft een grotere 2600 mAh batterij dan de Galaxy J1 (2016), die een bescheidener 2050 mAh batterij met zich meedraagt. Praktisch betekent dit, dat de J3 een bovengemiddelde accuduur heeft, terwijl die van de J1 – hoewel niet slecht – toch vooral gemiddeld te noemen is. Met andere woorden: bij licht tot normaal gebruik kom je met de J3 makkelijk een hele dag door, terwijl je dit met de J1 wel redt, maar niet ruimschoots. Aan de andere kant: als je veel YouTube en/of andere video’s kijkt, dan zorgt de lagere schermresolutie van de J1 voor een accuduur die vergelijkbaar is, of iets beter, dan die van de J3.

Een prettige eigenschap die beide telefoons delen is het feit dat je de batterij kunt uitwisselen. Zo kun je dus bijvoorbeeld een extra reserve exemplaar meesjouwen als je een weekend gaat kamperen, maar je kunt ook eenvoudig een batterij vervangen die na een jaar of twee niet meer zijn oorspronkelijke capaciteit heeft.

Features van beide J’s: Smart Manager, FM Radio, Extra Energiebesparende stand

En verder

Op de J1 (2016) én J3 (2016) krijgt je standaard 8 GB interne opslagcapaciteit, waarvan ruim 4 GB vrij is voor eigen gebruik. En in beide toestellen kun je een microSD kaartje plaatsen, zodat je er meer muziek, foto’s of apps op kwijt kunt. Ook radio luisteren via de ether – en dus niet via een dure internetverbinding – is met beide telefoons mogelijk.

Conclusies!

Oké, gebaseerd op het bovenstaande is duidelijk dat de Galaxy J1 (2016) vooral goed is als je absoluut een compactere smartphone zoekt, óf als iedere euro telt. Is dit niet het geval, dan krijg je voor de iets hogere prijs van de J3 (2016) een mooier, scherper scherm, en een betere camera voor én achter. Bovendien kun je het uiterlijk van de software op de J3 zelf aanpassen dankzij de Theme Store, die ontbreekt op de J1.

Prijzen en aanbiedingen

Hieronder staan de beste aanbiedingen voor de Galaxy J1 (2016) en J3 (2016) per provider handig op een rij. Uiteraard kun je ook de prijzen checken voor een losse Galaxy J1 (2016) óf een losse Galaxy J3 (2016).

Beste Galaxy J1 deals per provider

Praat mee