Preview: Nederlandse Samsung Galaxy S5 met Android 6.0.1 Marshmallow (SM-G900F)

Officieel is hij er in Nederland nog niet (update: inmiddels heeft de Nederlandse Galaxy S5 wél de update naar Android Marshmallow gehad), maar omdat inmiddels de eerste Android Marshmallow firmware opgedoken is voor Samsung’s Galaxy S5 met modelcode SM-G900F, kunnen wij nu al een eerste blik werpen op de nieuwe software.

samsung-galaxy-s5-nederland-android-marshmallow-update-preview-1 Preview: Nederlandse Samsung Galaxy S5 met Android 6.0.1 Marshmallow (SM-G900F)

De Galaxy S7 werd recent standaard met Android 6.0.1 Marshmallow gelanceerd, en nu ook de Galaxy S6 alweer enige tijd op datzelfde systeem draait, lijkt ook de Galaxy S5 bijna aan de beurt. Vorig jaar verliep de sprong voor dat toestel naar Android Lollipop niet zonder hobbels – dit jaar lijkt de update naar Android Marshmallow vooralsnog een stuk soepeler. Althans, onze eerste ervaringen ermee verliepen tot nu toe vlekkeloos zonder noemenswaardige bugs.

De Galaxy S5 krijgt niet precies dezelfde versie van de TouchWiz interface die we zien op de S7 en S6, en het notificatiescherm en de sneltoetsen behouden hun vertrouwde kleurenschema. Wel zien we de vernieuwde icoontjes opduiken die Samsung sinds enige tijd gebruikt, en nieuwe versies van ondermeer Samsung’s eigen browser – Samsung Internet – zijn natuurlijk ook van de partij. Tevens merk je al gauw dat apps je veel vaker om toestemming vragen voor bepaalde handelingen – precies zoals het hoort in Marshmallow, inderdaad.

samsung-galaxy-s5-nederland-android-marshmallow-update-preview-2 Preview: Nederlandse Samsung Galaxy S5 met Android 6.0.1 Marshmallow (SM-G900F)

Op cameragebied brengt de update maar weinig verrassingen naar de Galaxy S5 – geen nieuwe standen, foefjes op handmatige instelmogelijkheden. Wel komen we gewoon de vertrouwde camera app en interface tegen. Of de prestaties van het toestel op accugebied significant wijzigen in Android Marshmallow kunnen we pas over enige tijd zeggen – nu hebben we ‘m nog niet lang genoeg voor zinvolle conclusies.

samsung-galaxy-s5-nederland-android-marshmallow-update-preview-4 Preview: Nederlandse Samsung Galaxy S5 met Android 6.0.1 Marshmallow (SM-G900F)

De door ons getestte firmware voor de Galaxy S5 is op beveiligingsgebied up to date tot en met de Android en TouchWiz security patches van maart – mogelijk dat de update direct de april patches met zich meebrengt zodra hij eenmaal in Europa en Nederland arriveert.

samsung-galaxy-s5-android-marshmallow-adaptive-storage-apps-sd Preview: Nederlandse Samsung Galaxy S5 met Android 6.0.1 Marshmallow (SM-G900F)

En net als op de Galaxy S7 heeft Samsung ervoor gekozen ook op de Galaxy S5 géén Adoptabld Storage in te bakken, dus je kunt SD kaartjes niet als integraal onderdeel van de interne opslag instellen (dank voor de vraag, Thomas!). Wel is en blijft het mogelijk om apps op de SD kaart te installeren – uiteraard op de apps na die standaard op het toestel staan.

samsung-galaxy-s5-nederland-android-marshmallow-update-preview-5 Preview: Nederlandse Samsung Galaxy S5 met Android 6.0.1 Marshmallow (SM-G900F)

Zoals gebruikelijk is vooraf niet bekend wanneer de specifieke update exact naar een toestel komt. De Android Marshmallow update rolt langzaam maar gestaag uit naar de verschillende Galaxy S5 types in verschillende markten. Hopelijk arriveert hij dus ook snel in Europa, en Nederland – wanneer dit precies gebeurt merken we pas als het zover is.

samsung-galaxy-s5-nederland-android-marshmallow-update-preview-3 Preview: Nederlandse Samsung Galaxy S5 met Android 6.0.1 Marshmallow (SM-G900F)

Wat betreft de Galaxy S5 Plus en Galaxy S5 Neo: voorspellingen over wanneer Marshmallow voor die varianten te verwachten is kunnen we ook niet doen. Wel gaan we ervanuit dat de update op de S5 Neo er wat anders uitziet. Tenslotte heeft dit toestel sowieso een wat recentere versie van de TouchWiz interface, waardoor deze er ook met Android Marshmallow anders uit zal zien.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

    • Quint zegt

     kan niet wachten! vond de update vorige keer bij mij aardig vlekkenloos gaan, dus ga er nu vanuit dat dat wel goed komt. toch jammer dat wij S5 gebruikers geen nieuwe interface krijgen, ben wel een beetje uitgekeken op deze interface en de kleuren,
     enig idee of samsung ooit wat aan die touchwiz standaard apps doen? de opslag van mijn toestel word aanzienlijk minder met al die ”bloatware” die ze erop gooien en al die updates die ik er dagelijks voor krijg.
     ik gebruik persoonlijk geen 1 van die apps en heb ze allemaal in een mapje staan met troep! haha graag even jullie persoonlijke ervaring delen over wat jullie van die standaard apps vinden.

     sorry for the long post!

 1. Karel zegt

  Help! Continu vastlopers met de originele Camera App en Galery App. Foto’s worden niet opgeslagen of doen dat wel maar duiken soms na een half uur ofzo opeens op in de galerij. Kan geen (of soms opeens wel een paar) foto’s meer wissen. Batterij aanzienlijk sneller leeg dan bij Android 5.0 zonder dat ik iets aan de instellingen heb gewijzigd. Toestel wordt al na kortstondig gebruik ook erg heet.

  Ik heb al geprobeerd om – zowel bij de camera- als de galery-app via “Applicaties” de cache te wissen en de app te forceren. Ook via het menu de reboot-functie (Volume Up + Power + Home tegelijkertijd ingedrukt vanuit “Power Off”) het cachegeheugen gewist. Ik weet het even niet meer. Vooral dat met die camera en galerij vind ik een ramp, want die gebruik ik dagelijks. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik zonodig een van de eersten in Nederland wilde zijn die de nieuwe Android-versie op mijn Galaxy S5 wilde hebben, Het liefst zou ik weer teruggaan naar Lollipop, maar dat vind ik eigenlijk te veel gedoe. Iemand vergelijkbare ervaringen met de camera- en galerij-apps en tips voor een oplossing? Ter informatie: Ik heb in het toestel een micro-SD van 128Gb (!). Deze gaf in de vorige versie nooit problemen, maar wellicht ligt hier de oorzaak?

  • Evert zegt

   Applicatiebeheer – de google-app bij de machtigingen de camera uitgeschakeld. Na opstarten in de camera-instellingen de opslag de sd-kaart aanklikken. Werkte daarna weer goed. Schijnt met de beveilging van Google-app te liggen.

 2. Jos zegt

  Net als Karel hierboven ben ik niet tevreden over Android 6.0.1..
  Voorheen werkte het toestel perfect. Nu schakelt het toestel zeker 1 à 2 keer per dag zichzelf uit, omdat de batterij gloeiend heet wordt. Ook is de batterij de helft sneller leeg dan voorheen. Al met al, geen succes.

 3. Marrit zegt

  Mijn telefoon verliest sinds de update steeds om de haverklap zijn netwerk. Krijg dan steeds 10 seconden noodoproepen en dan pakt ie weer. heeeel irritant. Iemand een oplossing?
  Galaxy S5 van vodafone nooit eerder problemen met netwerk gehad!

Praat mee