Rechtbank doet geen inhoudelijke uitspraak kort geding Consumentenbond versus Samsung

De rechtszaak die de Consumentenbond tegen Samsung heeft aangespannen, krijgt een voorlopig einde. De rechter ziet geen reden voor een snelle uitspraak in een kort geding.

samsung-galaxy-s5-vodafone-t-mobile-a3-grand-neo-core-prime-stagefright-update Rechtbank doet geen inhoudelijke uitspraak kort geding Consumentenbond versus Samsung

De Consumentenbond wilde middels een kort geding ervoor zorgen dat Samsung een beter updatebeleid hanteert – snellere updates, langere ondersteuning – naar aanleiding van recente beveiligingslekken (Stagefright) in het Android besturingssysteem.

De rechter vindt dat de Consumentenbond niet voldoende heeft aangetoond dat er spoed vereist is bij het afdwingen van een dergelijke beleidswijziging. Het is niet duidelijk of het Stagefright probleem in het dagelijks leven daadwerkelijk een bedreiging vormt voor consumenten met een Galaxy telefoon.

Daarnaast maakt de rechtbank een afweging tussen de vermeende bedreiging en andere belangen, zoals die van Samsung zelf. Anders gezegd: is het het waard om een uitspraak te doen met verstrekkende gevolgen, als niet kan worden aangetoond dat er consumenten daadwerkelijk het slachtoffer zijn van misbruik als gevolg van niet genoeg beveiligde telefoons? De rechtbank vindt dat dit niet het geval is.

De Consumentenbond laat weten teleurgesteld ze zijn. Het beter informeren van consumenten hoeft helemaal niet ingewikkeld of kostbaar te zijn, aldus haar advocaat. Samsung zelf is logischerwijs tevreden met de uitspraak. Tenslotte werd de informatievoorziening rond updates op de eigen website eind vorig jaar al verbeterd.

Recent rolde Samsung een flink aantal patches uit – zoals te volgen in ons overzicht met Stagefright updates voor Galaxy apparaten – waardoor een groot deel van de nog gebruikte Galaxy smartphones in Nederland alsnog beschermd is tegen het Stagefright probleem.

Uiteraard staan er andere wegen – dan een kort geding – open voor de Consumentenbond om verbeteringen in Samsung’s updatebeleid en informatievoorziening af te dwingen.

Galaxy deal tips

Praat mee