Vergelijking: Samsung Galaxy S7 versus Galaxy S6 – de belangrijkste verschillen

Met de komst van Samsung’s nieuwe generatie – de Galaxy S7 – is het altijd relevant deze naast de ‘oude’ generatie – de Galaxy S6 – te leggen. Een beetje zoals onze beknopte vergelijking van de Galaxy S7 Edge versus de S6 Edge Plus, maar dan uitgebreider.

vergelijking-samsung-galaxy-s7-versus-galaxy-s6-verschillen-voor1 Vergelijking: Samsung Galaxy S7 versus Galaxy S6 - de belangrijkste verschillen

Links de Galaxy S6, rechts de nagenoeg even grote Galaxy S7

Want menig aspirant-koper staat nu dus voor de beslissing: ga je voor de gloednieuwe Galaxy S7 (evt. S7 Edge), of voldoet de inmiddels wat goedkopere Galaxy S6 (S6 Edge) ook? Want laten we eerlijk zijn: de komst van de S7 maakt de S6 natuurlijk geen haar slechter.

Alvorens in de materie te duiken, zetten we de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy S7 en de Galaxy S6 alvast op een rijtje.

De Galaxy S7…

  • kan goed tegen water en stof,
  • heeft een veel betere accuduur
  • en je kunt de opslagcapaciteit uitbreiden.

De Galaxy S6 is…

  • net zo mooi,
  • en slanker, maar vooral
  • een stuk goedkoper

Voor het volledige verhaal is vanaf hier verder lezen natuurlijk een aanrader, te beginnen met een overzichtelijk tabelletje:

 
Galaxy S6
Galaxy S7
SchermSuper Amoled
5,1 inch
2560 x 1440 pixels
576 ppi
Super Amoled
5,1 inch
2560 x 1440 pixels
576 ppi
ProcessorExynos 7 Octa
2,1 Ghz
Exynos 8 Octa
2,3 Ghz
Geheugen3 GB RAM LPDDR4
32/64/128 GB opslag UFS 2.0
Geen microSD
4 GB RAM LPDDR4
32 GB opslag UFS 2.0
microSD tot 200 GB
BehuizingAluminium,
Gorilla Glass
Aluminium,
Gorilla Glass
IP68 certificatie
Camera'sAchter: 16 MP, f/1.9, OIS, 4K video, 1.2 micron pixels
Voor: 5 MP, f/1.9
Achter: 12,2 MP, f/1.7, OIS, 4K video, 1.4 micron pixels
Voor: 5 MP, f/1.7
Accu2550 mAh,
Snelladen
Draadloos opladen
3000 mAh,
Snelladen
Draadloos snelladen
Afmetingen143 x 71 x 6,8 mm
138 gram
142 x 70 mm x 7,9 mm
152 gram
FeaturesVingerscanner,
Android Marshmallow later per update
Vingerscanner,
Android Marshmallow standaard

samsug-galaxy-s7-frame-1024x519 Vergelijking: Samsung Galaxy S7 versus Galaxy S6 - de belangrijkste verschillen

Gelijkenissen: is dit de Galaxy S6 of de S7?

Design

In feite lijkt de Galaxy S7 behoorlijk op de Galaxy S6. Het metalen frame doet inmiddels vertrouwd aan, en zowel voor- als achterzijde is volledig van glas. Het voornaamste verschil zit ‘m in de hoeken en randen: de S7 is op allerlei manieren net wat ‘afgeronder’, waardoor het toestel iets prettiger in de hand ligt. Over het nieuwe 2.5D glas – dat iets meer boven het toestel zelf ‘uitsteekt’ – zeiden we in onze Galaxy A5 (2016) review al dat wij dit persoonlijk erg mooi vinden. Echter, smaken verschillen, en beide toestellen hebben dan ook een luxe uitstraling.

Overigens is de Galaxy S7 ruim een millimeter dikker dan de S6. Over de voordelen hiervan lees je straks meer onder het kopje accuduur, maar wie een zo dun mogelijke smartphone wil zal één duidelijke favoriet hebben. (De S6, dus). Dan moet je wel op de koop toe nemen dat de camera een millimeter méér uit de behuizing steekt dan bij de S7 het geval is.

Natuurlijk is de S7 duidelijk in het voordeel zodra je het toestel per ongeluk in een plas laat vallen. Dankzij de IP68 certificatie kan het toestel zonder problemen een aardige duik doorstaan. Met de S6 moet je duidelijk voorzichtiger omspringen in de buurt van – laten we zeggen – de wc pot.

vergelijking-samsung-galaxy-s7-versus-galaxy-s6-verschillen-achter Vergelijking: Samsung Galaxy S7 versus Galaxy S6 - de belangrijkste verschillen

Beeldscherm

Als Samsung één onderdeel van de S6 nagenoeg zonder veranderingen in de S7 stopte, is het wel het beeldscherm. Beide telefoons hebben een Super AMOLED scherm met een 5,1 inch diagonaal en 2560 x 1440 pixels, en dus een even grote pixeldichtheid – 576 pixels per inch. Daarmee zijn beide telefoons even goed bruikbaar met de Gear VR, die dus ook compatible is met de Galaxy S7.

Het is wat vroeg om te concluderen dat Samsung de kleurweergave op de S7 significant heeft verbeterd ten opzichte van de S6, maar groot zal het verschil niet zijn. Het hierboven even genoemde 2.5D glas maakt dat het beeld van de S7 iets meer ‘bovenop’ het toestel lijkt te liggen. Of je dit mooi vindt is, zoals altijd met dit soort foefjes, een kwestie van smaak.

Natuurlijk, zodra er een edge scherm in het spel komt verandert het verhaaltje: de S6 Edge heeft, net als zijn platte broer, een 5,1 inch beeldscherm. De S7 Edge is met zijn 5,5 inch een flink stuk groter dan de platte S7.

Specificaties

Om een lang verhaal kort te maken het volgende: de Galaxy S6 heeft een 64 bit, 14 nanometer Exynos 7 Octa processor, terwijl de Galaxy S7 in ons land een 64 bit, 14 nanometer Exynos 8 Octa heeft. Bij een gelijk energieverbruik is de laatste een procent of 40 sneller, of – bij gelijke rekenkracht – een stukje zuiniger.

Het grootste verschil zit ‘m op grafisch gebied: de grafische processor van de Galaxy S7 is ruim 70% krachtiger dan die van de S6. In de praktijk maakt dit de S7 vooral voor gamers de duidelijk betere smartphone.

De Galaxy S7 heeft ook nog één hele gigabyte aan werkgeheugen meer, waardoor er net even iets meer plek is voor Android, TouchWiz en al je favoriete apps.

Galaxy S7

Software

Over Android en TouchWiz gesproken: de Galaxy S7 draait direct op Android versie 6.0.1 Marshmallow. De Galaxy S6 krijgt binnenkort een udpate naar deze nieuwste versie van het besturingssysteem. Toch zullen beide telefoon het grootste deel van het komende jaar op min of meer dezelfde Android versie draaien.

En ook op TouchWiz gebied zijn de verschillen niet zo groot. Samsung voerde geen grote redesigns uit voor de lancering van de S7, en dus werkt alles op beide toestellen precies – of bijna precies – hetzelfde.

Één software-trucje dat de S7 wel, en de S6 niet kan – en waarschijnlijk ook nooit zal kunnen – is het Always On beeldscherm, dat altijd de belangrijkste informatie en notificaties weergeeft. En ook op softwaregebied is de Galaxy S7 de betere game-telefoon, dankzij de Vulkan API die sterk verbeterde gameprestaties mogelijk maakt.

Camera

Op papier zijn de verschillen tussen de camera’s van de Galaxy S6 en S7 groot: 16 versus 12 megapixel resolutie, 1,2 versus 1,4 micron pixels, f/1.9 versus f/1.7 lensopening. Dat wil in feite zeggen dat de Galaxy S7 bij weinig licht veel betere foto’s kan maken – al worden hiervoor wel wat details geofferd door de lagere resolutie.

De Dual Pixel sensor van de S7 zorgt er bovendien dat het toestel veel sneller scherp kan stellen – een voordeel dat ook bij weinig licht tot uiting moet komen. Update: check ook een eerste camera vergelijking met de Galaxy S7 en S6, en de iPhone 6S en LG G5.

Maar over camera’s praten is één ding – echte conclusies trekken zit er pas in als we beide telefoons uitgebreid onder exact dezelfde omstandigheden hebben kunnen testen. Dat gaan we doen – maar pas op een later tijdstip. Die conclusies volgen dus nog. Voor nu kun je in ieder geval alvast een ruwe vergelijking tussen de camera’s van de Galaxy S7 en S6 Edge Plus checken.

Galaxy S6

Accuduur

En dan is er nog zo’n onderdeel dat zich in feite pas in de dagelijkse praktijk echt laat testen: de accuduur. Echter, de Galaxy S7 heeft een zodanig grotere batterij – 3000 mAh, versus 2550 mAh in de S6 – dat het wel heel vreemd moet lopen wil de eerste niet een veel langere accuduur hebben.

Dit verschil loopt nog verder op bij de edge toestellen: de S7 Edge heeft zelfs een 3600 mAh accu, die het nog veel langer vol zou moeten houden.

Maar, net als bij de camera’s, zullen we ook hier pas een echt oordeel kunnen vellen zodra we de Galaxy S7 zelf langere tijd in gebruik hebben – al zijn de eerste geruchten over de accuduur veelbelovend, én passend bij de genoemde getalletjes.

Beide telefoons kunnen snel worden opgeladen, maar de Galaxy S6 en S6 Edge ondersteunen nog niet de draadloze Quick charger die Samsung vorig jaar tegelijk met de Galaxy S6 Edge Plus (die er wel mee over weg kan) onthulde. De S7 en S7 Edge kunnen wel draadloos extra snel worden opgeladen.

En verder?

Beide telefoons zijn voorzien van precies dezelfde, prettig werkende vingerscanner, én van een hartslagmonitor die je waarschijnlijk nooit zult gebruiken. Een notificatie LEDje is in beide gevallen van de partij, én op beide kun je gebruik maken van Samsung’s toffe Theme Store om de interface een ander uiterlijk te geven.

Toch is er ook hier weer één ding waarmee de S7 zich onderscheidt: je kunt de 32 GB opslagcapaciteit door middel van een microSD kaartje van maximaal 200 GB zelf naar smaak uitbreiden. Op de S6 ben je beperkt tot de opslagcapaciteit van de toestelversie die je aanschaft.

vergelijking-samsung-galaxy-s7-versus-galaxy-s6-verschillen-schuin Vergelijking: Samsung Galaxy S7 versus Galaxy S6 - de belangrijkste verschillen

Conclusie

In feite mag de Galaxy S7 danwel behoorlijk op de Galaxy S6 lijken, op veel gebieden is het toestel sterk verbeterd: van accuduur tot microSD slot, en van rekenkracht tot de waterbestendige behuizing. In hoeverre de camera echt veel beter is moet nog blijken.

Natuurlijk is de Galaxy S6 – een jaar na lancering – inmiddels flink stuk goedkoper, wat ook erg prettig is. Dit geldt dubbel en dwars als je bedenkt dat het nog steeds een erg mooi, fijn toestel is met een camera die nog steeds erg goed te noemen is. Android Marshmallow is ook onderweg naar het toestel, waardoor de S6 en S6 Edge in feite nog lang mee kunnen.

Als prijs een belangrijke rol speelt, doe je met de Galaxy S6 zeker geen miskoop – al is de Galaxy S7 met zijn veel grotere accu, IP68 certificatie en andere verbeteringen objectief gezien gewoon de betere smartphone.

Aanbiedingen

Hieronder vind je alvast de beste deals voor de S6 en S7 per provider – en voor een los toestel. Wil je toch een edge scherm, check dan de prijzen voor de S6 Edge met abonnement, de S7 Edge met abonnement, de S6 Edge los of de S7 Edge los. Wil je een onvervalste phablet? Check dan de Galaxy S6 Edge Plus, die voorlopig geen tegenhanger in de S7 serie heeft.

Beste Galaxy S7 aanbiedingen per provider:

Galaxy S7

S7 Edge

Reacties

  1. Sam zegt

    Vraagje: Werkt de GPS van de galaxy S7 los van internet of heb je nog steeds internet nodig ter ondersteuning van je GPS?

Praat mee