Samsung vraagt patent aan op toepassing van fluisterherkenning

Van Google Now tot Siri, en van Cortana tot het nog altijd niet echt van de grond gekomen S Voice: praten tegen je telefoon is al lang geen science fiction meer. Maar fluisteren? Dat is vooralsnog een ander verhaal. Toch lijkt Samsung ervoor te willen zorgen dat je smartphone ook dat kan verstaan – althans, als we een vandaag gepubliceerde patentaanvraag mogen geloven.

samsung-whisper-recognition Samsung vraagt patent aan op toepassing van fluisterherkenning

In Zuid-Korea is vandaag een aanvraag gepubliceerd voor een patent op een methode om fluisterherkenning te implementeren op een smartphone. Het patent legt niet direct vast hoe de inhoud van gefluisterde spraak herkend wordt, maar hoe de juiste spraakherkenningsmodus wordt gestart zodra het toestel detecteert dát er gefluisterd wordt.

Deze herkenning vindt plaats door detectie van een volumeverschil tussen normale spraak en gefluisterd, door de veradering van de klank zelf, en – verreweg het leukst – doordat het toestel herkent dat de gebruik(st)er een bijbehorend handgebaar op of nabij het scherm maakt. Of dit alles wil zeggen dat Samsung ook over technologie beschikt die in staat is gefluisterde spraak inhoudelijk goed te herkennen wordt uit dit patent zelf niet direct duidelijk, al moet je hier natuurlijk in je achterhoofd houden dat de Koreanen al geruime tijd samenwerking met het Amerikaanse Nuance.

samsung-whisper-recognition-2 Samsung vraagt patent aan op toepassing van fluisterherkenning

Zoals altijd met dit soort patentaanvragen is het nog maar de vraag of en wanneer we de getoonde snufjes daadwerkelijk in een commercieel product tegen zullen komen. Reken er niet op dat je gloednieuwe Galaxy S7 straks in staat is zacht gefluister te verstaan. Het is simpelweg één van de vele snufjes die ergens in Samsung’s R&D keuken op een plank liggen te wachten op een praktische toepassing.

Galaxy deal tips

Praat mee