Samsung Gear VR tip: screenshot maken (update: eenvoudiger nu!)

Update 15 april: Jawel, het is zover. Samsung en Oculus hebben inmiddels de Gear VR software voorzien van een standaard methode om screenshots van je virtuele belevenissen te maken. Dat scheelt een hoop werk, al is de nieuwe manier nog niet te gebruiken in alle situaties.

In feite is er nu een extra menuutje toegevoegd aan het Instellingen menu waar je terecht komt als je de Terug knop op de Gear VR een tijdje ingedrukt houdt. Naast dit vernieuwde menu, vind je nu ook de extra Hulpprogramma’s. Kies deze, en krijgt twee opties: Schermafbeelding en Video opnemen.

V.l.n.r. de Terug knop op de Gear VR, het Instellingen menu en de Hulpprogramma’s

Als je Schermafbeelding kiest ga je direct terug naar wat je aan het doen was, terwijl boven een rood knipperend stipje aangeeft dat er spoedig een screenshot gemaakt gaat worden. Als het hele beeld knippert en je een sluitergeluid hoort, wordt de afbeelding daadwerkelijk gemaakt. In de Galerij op je telefoon duikt nu de map Screenshots op waar de kiekjes in staan.

Kies je voor Video opnemen, dan start de opname direct, en houdt op zodra je weer via de Terug knop naar de Instellingen gaat. Deze opnames vind je terug in de map VideoShots in je Galerij.

Zomaar wat screenshots, v.l.n.r. Starchart, Darknet, Oceanrift

Zoals gezegd: deze methodes om screenshots en video op te nemen werkt niet altijd. Zo bleek het niet mogelijk om de Instellingen en Hulpprogramma menu’s vast te leggen met deze nieuwe tools. Maar in veel apps en games – tenzij expliciet uitgeschakeld, wat we ook met enige regelmaat tegenkwamen – werkt het prima, vloeiend, en met een uitstekende beeldkwaliteit. Zowel schermafbeeldingen als video’s worden met een resolutie van 1024 bij 1024 pixels opgenomen.

Oorspronkelijke bericht:

Het lijkt zo simpel, even een schermafbeelding maken van de Galaxy S6 in je Gear VR. Gewoon even op de Home en Power knop dr…. ow nee. Dát gaat dus niet. Maar het kan wel, met wat improvisatie.

samsung-gear-vr-tip-muziek-visualisatie-groovr-2-1024x502 Samsung Gear VR tip: screenshot maken (update: eenvoudiger nu!)

In feite zijn er op dit moment – dat wil zeggen: tot Samsung en/of Oculus een betere oplossing implementeren – twee manieren om toch een screenshot te maken van je belevenissen met de Gear VR. Als je een Bluetooth keyboard hebt liggen, dan kun je deze verbinden, waarna je met de Printscreen knop simpel vast kunt leggen wat er op het scherm van je Galaxy S6 – of Note 4, natuurlijk, als je een eerdere versie van de Gear VR hebt – ziet. De afbeeldingen duiken dan gewoon op in de Galerij op je telefoon.

Maar je zult de enige niet zijn die even géén Bluetooth keyboard bij de hand heeft, uiteraard. In dat geval zul je iets meer moeite moeten doen met een screen recorder app. Daarvan zijn er een hoop te vinden in de Play Store – ook gratis, eventueel. De rest is omslachtig maar niet moeilijk:

  • Start de screen recorder
  • Klik je Galaxy in de Gear VR
  • Doe wat je wilt doen
  • Haal je Galaxy uit de Gear VR
  • Stop de opname
  • Speel de video terug op je telefoon en maak nu je screenshots op de gebruikelijk wijze, óf…
  • …kopieer de video naar je PC om daar met de software van je keuze losse frames op te slaan

Voor nu zijn dit dé manieren om een schermafbeelding vast te leggen van je Gear VR. Vermoedelijk komt er op termijn een handiger manier om dit alles voor elkaar te krijgen, mogelijk zelfs zónder dat je de twee afzonderlijke beelden ziet- denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je schermafbeeldingen vast kunt leggen in de game Land’s End. Zo ver is het nu nog niet, en dus blijft het nog even behelpen.

Galaxy deal tips

Praat mee