Onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy A3 (2016)

Onze beknopte preview van de Galaxy A5 (2016) is nog amper opgedroogd, en we kunnen gelijk aan de slag met zijn kleinere broer, de Galaxy A3 (2016). Hierbij onze eerste indrukken.

samsung-galaxy-a3-doos1 Onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy A3 (2016)

De Galaxy A3 (2016) een soberder toestel dan de duurde modellen in de vernieuwde Galaxy A serie. Er is geen vingerscanner aanwezig, noch is de cameralens optisch gestabiliseerd. Ook snelladen wordt niet ondersteund. Voor al deze snufjes zul je toch echt bij de 5,2 inch A5 (2016) moeten zijn. Maar dat neemt niet weg dat de eerste indrukken van de A3 (2016) goed zijn.

Om een lang verhaal kort te maken: de Galaxy A3 (2016) is compact en mooi. Verreweg de mooiste compacte smartphone die Samsung ooit uitbracht, dat is direct duidelijk. Het toestel is wat minder rond dan de Galaxy S6, en ook de metalen rand is – net als bij de nieuwe A5 – wat minder bol. Daardoor oogt hij slanker, ondanks het feit dat hij dat niet is.

samsung-galaxy-a3-2016-preview-1 Onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy A3 (2016)

Tel daarbij op dat het 2,5D glas van het scherm meer boven dan ín het toestel lijkt te zitten, en we vinden de A3 (2016) net als zijn grotere broer mooier dan de S6 toestellen. De 2300 mAh accu groeide flink ten opzichte van die van zijn voorganger, en dat voel je in je hand: de nieuwe A3 is een stuk zwaarder, wat het gevoel van kwaliteit ten goede komt.

samsung-galaxy-a3-2016-design-hoek-s6 Onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy A3 (2016)

De rondere hoek van de Galaxy S6, voor de wat rechtere A3 (2016)

En is er nog het 720p HD Amoled scherm. Dat is met een diagonaal van 4,7 inch wat groter dan in de eerste generatie A3, maar door de hogere resolutie is het beeld scherper. De belangrijkste verbetering is dat Samsung nu ook in haar goedkopere toestellen haar betere weergave modi heeft ingebakken, waardoor ook de A3 (2016) beschikt over de uitstekende Amoled foto stand, die kleuren natuurlijk houdt.

samsung-galaxy-a3-2016-preview-themas Onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy A3 (2016)

Uiteraard heb je met de A3 (2016) ook toegang tot de snel groeiende Theme store, die zelfs een aantal exclusieve thema’s voor de nieuwe A serie in petto heeft. Maar exclusief of niet, de mogelijkheid om een thema te kiezen uit een ruim aanbod is misschien wel de beste feature die Samsung recent aan haar TouchWiz interface toevoegde.

Onder de motorkap is de Galaxy A3 (2016) natuurlijk geen indrukwekkende krachtpatser – AnTuTu score van rond de 33500 – maar de processor is, in combinatie met de steeds beter geoptimaliseerde TouchWiz interface en de niet té hoge schermresolutie, voldoende om voor een soepel lopende smartphone te zorgen. Net als zijn grotere broer draait de nieuwe A3 op Android 5.1.1, waar Android 6.0 in feite logischer zou zijn geweest. Een update naar deze laatste volgt onvermijdelijk, maar laat voorlopig nog even op zich wachten.

Om onze eerste indruk af te ronden, willen nog toevoegen dat de A3 (2016) softwarematige snufjes heeft zoals Samsung’s energiebesparende standen, de Smart Manager app, een FM radio, én natuurlijk plek voor een microSD kaartje om de opslagcapaciteit van 16 GB uit te breiden.

Het is te vroeg om uitspraken te doen over de camera – die amper nog uitsteekt – en over de accuduur. Van de eerste verwachten we niet zoveel, van laatste juist wel, als we de capaciteit afzetten tegen de zuinige hardware. Of dit ook klopt, lees je in onze uitgebreide review die spoedig zal volgen.

Voor nu kun je de aanbiedingen van een Galaxy A3 (2016) met abonnement vergelijken, of de prijs van een los toestel. Hier vind je alvast een overzicht van de beste deals per provider:

Beste Galaxy A3 (2016) aanbiedingen per provider

Reacties

 1. Babet zegt

  Ik heb deze sinds december op mijn wishlist, maar helaas zijn nu alleen zwart of goud (met zwart front) verkrijgbaar. In deze review zie ik echter goud met wit frontje. Enig idee of deze kleurstelling binnenkort in NL verkrijgbaar is?

  • Michel zegt

   De witte komt inderdaad wat later. Belsimpel (HIER) zegt ‘m binnenkort te hebben. Maar de onze hebben we uit Duitsland, waar hij al wel te koop is (en de rand is gewoon metaal-grijs, lijkt op deze foto’s alleen hier en daar goud-achtig).

   • Charlotte zegt

    De witte A3 bij Belsimpel besteld toen hij op de website vermeld stond als zijnde ‘op voorraad’. Betaald en kreeg een mailtje dat hij de volgend edag geleverd zou worden. De volgende dag kreg ik een mailtje dat hij de volgende dag geleverd zou worden. ’s avonds een mailtje dat hij niet leverbaar was en dat het ruim een weer zou gaan duren.. Op hun website stond dat levertijd 2-4 werkdagen zou zijn. Inmiddels nog steeds niet ontvangen.
    Ze lokken mensen bij hun te bestellen maar ze hebben ze net als de andere zaken niet op voorraad. Toto nu toe geen goede ervaring met hen dus. Ik wacht af wat er deze week gaat gebeuren.

 2. Janine van Nielen zegt

  Ik heb deze telefoon nu 2 dagen en er zit nu opeens een klein vlekje op mn camera als ik fotos maak.. Ik heb hem niet laten vallen of over te lens heen geschaafd. Hoe los ik dit op?

Praat mee