Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

Met de spoedige komst van de Samsung Galaxy A5 (2016) lijkt het ons zinvol om dat toestel eens naast de Galaxy S6 te leggen. We beloven een paar verrassende conclusies.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s6-verschillen-1 Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

Rechts de Galaxy S6, links de vernieuwde Galaxy A5 (2016)

Als je de nieuwe Galaxy A5 (2016) naast de vertrouwde Galaxy S6 – de platte, zonder edge scherm – zijn de verschillen niet direct duidelijk. Sterker nog: de overeenkomsten zijn opvallend, als je bedenkt dat de twee toestellen zich in theorie in twee verschillende klassen bevinden. Voor wie is de nieuwe Galaxy A5 het beste keus? En wie kan zich beter op de S6 richten? Wij zochten het voor je uit, en delen allereerst de belangrijkste conclusies:

Galaxy A5 2015 heeft…

  • een betere accuduur,
  • uitbreidbare opslagruimte, en
  • is een stukje goedkoper

De Galaxy S6 heeft…

  • krachtiger hardware,
  • een betere camera, en
  • kan gebruikt worden met de Gear VR

Meer weten? Lees verder!

Specificaties

De beknopte overeenkomsten en verschillen tussen de Galaxy A5 (2016) en de Galaxy S6 vind je alvast in deze tabel:

 
Galaxy A5 (2016)
Galaxy S6
SchermSuper Amoled
5.2 inch
1920 x 1080 pixels
424 ppi
Super Amoled
5.1 inch
2560 x 1440 pixels
577 ppi
ProcessorExynos 7580
Octacore, 64 bit,
1.6 GHz
Exynos 7420
Octacore, 64 bit, 14nm,
2,1 GHz
Geheugen2 GB RAM
16 GB opslag
microSD slot
3 GB RAM
32 GB opslag
BehuizingAluminium, glasAluminium, glas
Camera's13 MP, OIS, f/1.9
5 MP front
1080p video
Pro modus (witbalans, ISO, belichting)
16 MP, OIS, f/1.9
5 MP front
4K UHD video
Pro modus (witbalans, ISO, belichting, sluitertijd), real time HDR
Accu2900 mAh
Snelladen
2550 mAh
Snelladen
Draadloos oplaadbaar
Afmetingen145 x 71 x 7.3 mm
155 gram
143 x 71 x 6,8 mm
138 gram
FeaturesAndroid 5.1.1, FM radio,
vingerscanner
Android 5.1.1, vingerscanner,
nieuwste TouchWiz, notificatie LED

Omdat dit soort opsommingen natuurlijk het verhaal maar gedeeltelijk vertellen, het volgende.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s6-verschillen-3 Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

Design

Met de Galaxy A5 (2016) komt het veelgeprezen design van de Galaxy S6 nu ook naar Samsung’s mid range telefoons, en wel zodanig dat je op het eerste gezicht niet erg makkelijk het verschil tussen de toestellen kunt zien. Het 5,2 inch scherm van de A5 (2016) is een fractie groter dan het 5,1 inch scherm van de S6, en als je ze plat op tafel legt, kun je zien dat de A5 een haartje of twee dikker is: 7,3 versus 6,8 millimeter.

Het aluminium frame volgt in beide telefoons grotendeels dezelfde lijnen, en zelfs aan de onderzijde zien we koptelefoon- en USB-verbindingen op dezelfde plaats, naast de speakergaatjes. Beide toestellen zijn exact even breed, maar de Galaxy A5 (2016) is twee hele millimeters langer.

Toch brengt een nauwkeurige blik op het ontwerp ons direct bij twee belangrijke verschillen: in de zijkant van de Galaxy A5 (2016) treffen we een veel bredere tray aan. Deze biedt uiteraard plaats aan de SIM kaart, maar óók aan een microSD kaartje, die je met geen mogelijk in de Galaxy S6 kwijt kunt. Daarnaast wist Samsung in de iets dikkere behuizing van de A5 een veel grotere accu te stoppen: 2900 versus 2550 mAh.

Een microSD slot én een grote accu? Dan is het toch duidelijk welke telefoon er de betere is? Nee nou, zo simpel zit de vork natuurlijk niet in de steel.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s6-verschillen-2 Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

Boven de Galaxy S6, onder de Galaxy A5 (2016)

Techniek

Hoezeer beide telefoons uiterlijk ook overeenkomen, binnenin wordt heel snel duidelijk waarom de Galaxy S6 een topmodel is, en de A5 (2016) een middenklasser. De processor van de Galaxy S6 is heel wat sneller, niet in de laatste plaats omdat het toestel over 3 GB werkgeheugen beschikt – de Galaxy A5 (2016) heeft 2 GB. Daarnaast is dit werkgeheugen in de S6 van het snellere DDR4 type, terwijl ook het UFS opslaggeheugen – 32 GB, oftewel het dubbele van A5 – veel hogere snelheden behaalt als het eMMC geheugen van de A5 (2016). Echter, de Galaxy S6 heeft zijn hogere rekenkracht simpelweg ook nodig.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s6-verschillen-4 Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

Beeldscherm

Het scherm van de Galaxy S6 heeft een QHD resolutie van 2560 bij 1440 pixels, wat het beeld een stuk scherper maakt dan het full HD scherm met 1920 bij 1080 pixels van de Galaxy A5 (2016). Wie op een maandagmorgen met vermoeide ogen zijn of haar mail probeert te lezen zal het verschil niet zien. Sterker nog, voor velen is het verschil tussen hoog en erg hoog – qua resolutie – sowieso minder belangrijk. Toch is dit de reden dat je de Galaxy S6 wel, en de A5 (2016) niet in Samsung’s Gear VR virtual reality headset kunt stoppen.

Daarnaast gaan we er vanuit dat de kleurweergave op de A5 (2016) niet zo goed gecalibreerd is als op de Galaxy S6. Samsung bewaart normaal gesproken haar beste weergave afstellingen voor haar duurdere telefoons, tenslotte. Maar uiteraard blijft het wachten op de eerste objectieve metingen, alvorens hier definitieve conclusies te trekken.

samsung-gear-vr-s6-edge-plus Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

De voornaamste meerwaarde van het QHD scherm van de Galaxy S6: de Gear VR

Camera

Het voornaamste andere gebied – naast snelheid – waar de Galaxy S6 de Galaxy A5 (2016) de baas is, is de camera. Oké, beide toestellen hebben een optisch gestabiliseerde lens (OIS), én een f/1.9 diafragma die genoeg licht binnenlaat voor aardige kiekjes in het semi-donker.

De Galaxy S6 maakt beter gebruik van deze snufjes door een sensor met een hogere resolutie – 16 versus 13 megapixels – én de snellere hardware, die features mogelijk maakt als real time HDR en een veel uitgebreidere Prof modus voor allerlei handmatige instellingen. Daarnaast kan het toestel video opnemen met een 4K UHD resolutie – de camera van de A5 (2016) blijft beperkt tot 1080p full HD video’s.

Vergelijkbaarder zijn de selfie camera’s van beide toestellen, met hun vijf megapixel resolutie en groot f/1.9 diafragma, maar overall is het toch echt de Galaxy S6 waarmee je ruimschoots de betere foto’s en video’s kunt maken.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s6-verschillen-5 Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

S6 boven, A5 onder – het metalen frame van de laatste is wat minder ‘bol’

Batterij

Zoals we hierboven al aanstipten, is de batterij van de Galaxy A5 (2016) met zijn 2900 mAh een stuk groter dan de 2550 mAh accu van de Galaxy S6. Beide toestellen zijn uitgerust met Samsung’s handige snellaad feature, maar alleen de S6 kun je ook draadloos opladen.

Deze laatste mag hierdoor dan wel de flexibeler van de twee zijn, maar puur op accuduur is de A5 – mede door zijn bescheidener processor en schermresolutie – duidelijk de betere van de twee.

Software

Op het eerste gezicht zijn de Galaxy S6 en A5 (2016) min of meer hetzelfde, op softwaregebied. Beide draaien vooralsnog op Android 5.1.1 Lollipop, en op beide toestellen vinden we dezelfde versie van de TouchWiz interface.

Toch bedriegt deze schijn, want de Galaxy S6 zal vroeg in 2016 de update naar Android 6.0 Marshmallow krijgen, terwijl de Galaxy A5 (2016) daar naar alle waarschijnlijkheid nog zeker een paar maanden langer op moet wachten. Dus hoewel ze gelijkwaardig beginnen, is de Galaxy S6 het toestel met softwarematig de betere vooruitzichten.

samsung-galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s6-compare-differences-hrm Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

Links de Galaxy S6 mét hartslagmonitor, rechts de Galaxy A5 (2016) met alleen camera en flitser

Features

Wat betreft het hokje ‘overige features’ zijn de S6 en A5 (2016) aardig aan elkaar gewaagd, maar niet het zelfde. Beide toestellen hebben een vingerscanner voor de nodige toegevoegde beveiliging, beide kunnen gebruik maken van 4G+ mobiele netwerken, en beide hebben NFC om bijvoorbeeld mobiel betalen mogelijk te maken.

De Galaxy S6 heeft een hartslagmonitor en een notificatie LED – beide ontbreken op de Galaxy A5 (2016), die op zijn beurt als enige een FM radio heeft, en – zoals eerder benoemd – een microSD slot.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-2016-versus-galaxy-s6-verschillen-6 Samsung Galaxy S6 versus Galaxy A5 (2016): vergelijking, verschillen

En dus…

Als we netjes losse puntjes optellen, is en blijft de Galaxy S6 deprij high end koning in Samsung’s aanbod. Met snelle hardware, een haarscherp scherm dat geschikt is voor VR én een superieure camera zal het toestel pas van de troon worden gestoten door de Galaxy S7.

Dat neemt niet weg dat de Galaxy A5 (2016) een paar cruciale fouten van de S6 niet maakt. Dankzij de grotere batterij én de uitbreidbare opslagcapaciteit zal het toestel voor velen in feite de betere keus zijn – zeker als de camera of Gear VR compatibiliteit minder belangrijk voor je zijn.

De kans is groot dat de Galaxy S7 straks een grotere accu en een microSD slot heeft, maar tegen die tijd is dat toestel vermoedelijk bijna twee keer zo duur als de A5 (2016). Deze laatste kon wel eens Samsung’s geheime wapen voor 2016 blijken, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en hij is ook op dit moment al goedkoper dan de Galaxy S6 – met of zonder abonnement.

Vergeet uiteraard niet onze Galaxy S6 review te checken. De Galaxy A5 (2016) nemen we begin januari uitgebreid onder de loep.

Besteltips

Beste Galaxy A5 (2016) aanbiedingen per provider

Praat mee