Wat Samsung kan leren van…. Windows 10

Het onderstaande artikel is een bijdrage van Thomas Haenen, hoofdredacteur van onze vrienden van GSMinfo.nl. Van tijd tot tijd laat hij hier op GalaxyClub.nl zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in Galaxy land en daarbuiten.

Hoewel Samsung nog altijd de populairste Android-smartphones maakt, is er natuurlijk genoeg dat ze kunnen leren van de concurrentie. Met Windows 10 in aantocht kijken we naar wat Samsung kan leren van Microsoft en de Lumia 950.

lumia-950 Wat Samsung kan leren van.... Windows 10

Eerder dit jaar lanceerde Microsoft al Windows 10 voor computers, in december verschijnt de variant voor smartphones. Hoewel Microsoft tot nu toe weinig succes heeft gehad op de mobiele markt, hoopt het dat Windows 10 het tij kan keren. De nieuwe software wordt gelanceerd met een nieuw topmodel, de Microsoft Lumia 950. Dat vlaggenschip is voorzien van uitstekende specificaties, een aantrekkelijk design en natuurlijk die unieke software.

Of Microsoft het daarmee kan winnen van de Samsung Galaxy S6 is nog maar de vraag. De kans is klein dat Microsoft de verkopen van dat vlaggenschip kan overtreffen. Toch is er genoeg dat Samsung kan leren van Windows 10, en de Lumia 950. Er is immers een heleboel dat Samsung eventueel kan verbeteren voor de Galaxy S6. In dit artikel bespreken we een paar van onze favorite Lumia 950 features, en de Windows 10 gemakken die Samsung wat ons betreft direct mag overnemen.

Betere meegeleverde apps: HERE Drive, Office en meer

Lange tijd hadden de smartphones van Samsung één grote achilleshiel: de vele apps die werden meegeleverd. Kocht je een Samsung-smartphone, dan stonden er soms al tientallens apps op je telefoon voordat je hem überhaupt  uit de doos had gehaald. Bovendien werkten veel van die apps slecht, of waren ze bijzonder nutteloos. Hoe minder we zeggen over ChatON en Samsung Go, hoe beter. Samsung lijkt van zijn fouten te leren, want in de Galaxy S6 was het aantal meegeleverde apps een stuk beperkter met voorgaande jaren.

Toch geeft Microsoft hier het betere voorbeeld. Hoewel het totale appaanbod voor bijvoorbeeld de Lumia 950 erg beperkt is, is wat Microsoft meelevert bijzonder nuttig. Zo krijg je HERE Drive+, een dienst voor wereldwijde gratis navigatie. Die app biedt bovendien offline navigatie, iets wat Google pas sinds kort aanbiedt in Google Maps. Ook wordt je direct voorzien van alle Microsoft Office-apps. Word, Excel en Powerpoint zijn een stuk beter én uitgebreider dan de OfficeSuite die Samsung doorgaans meelevert. Zelfs Google Drive is toch net wat beperkter dan Office.

Overigens is Samsung al aan het leren van Microsoft op dit gebied. De Galaxy S6 is namelijk voorzien van een handjevol Microsoft-applicaties. Recente topmodellen van Samsung beschikken onder andere over OneDrive, Skype en OneNote. Nu alleen nog oppassen dat Samsung alleen relevante applicaties meelevert, anders zitten we straks weer met een Galaxy S7 vol bloatware.

Snelle, gegarandeerde updates

Updates zijn het grote zwakke punt van Android. Hoewel Android 6.0 Marshmallow inmiddels bijna twee maanden oud is, is er nog geen enkele smartphone van Samsung bijgewerkt. De eerste updates verschijnen waarschijnlijk voor het einde van het jaar, maar lang niet elke smartphone is op hetzelfde moment aan de beurt. Bovendien is het updatebeleid van Samsung behoorlijk selectief. Heb je een Samsung Galaxy S6, dan kun je straks met Marshmallow aan de slag. Heb je een veel goedkopere, maar ook populaire Galaxy Core Prime, of een ander budgettoestel? De kans dat Samsung jouw smartphone van een update voorzien is klein.

Dat is wel anders bij Microsoft. De fabrikant heeft de afgelopen jaren elke Lumia van alle grote updates voorzien. De inmiddels bijna drie jaar oude Lumia 520 loopt bijvoorbeeld keurig op Windows Phone 8.1. Sterker nog: Microsoft is zelfs van plan het toestel een update naar Windows 10 te geven. Het toestel is niet helemaal krachtig genoeg om alle nieuwe features aan te kunnen, maar Microsoft zegt er alles aan te doen om gebruikers van het toestel toch een upgrade te bieden. Of je nou 100 of 600 euro uitgeeft aan een nieuwe smartphone, je bent altijd verzekerd van nieuwe software.

Bovendien lijkt het erop dat die updates behoorlijk snel zullen verschijnen. De definitieve versie van Windows 10 voor smartphones verschijnt in december, en nog diezelfde maand wordt een handjevol toestellen geupdate. De rest zou begin 2016 al moeten volgen.

microsoft-continuum1 Wat Samsung kan leren van.... Windows 10

Microsoft Continuum: gebruik je smartphone als PC

Continuum is het paradepaardje van Microsoft en Windows 10 Mobile. Met een speciaal Continuum Dock, dat los aangeschaft moet worden, verander je je smartphone in een heuse ‘echte’ computer. Sluit je de Lumia 950 aan op het dock, en dat dock vervolgens op een monitor, dan krijg je een desktopversie van Windows 10 voorgeschoteld. Niet gewoon je smartphone op groot scherm, nee: Windows 10 zoals het er ook op een ‘echte’ PC zou uitzien.

Daarmee is een Windows 10-telefoon eigenlijk de meest mobiele computer ooit. Als je vaak onderweg bent, hoef je alleen een Continuum Dock en je telefoon mee te nemen om overal te kunnen werken. Op kantoor sluit je je telefoon aan om langere teksten en mailtjes te typen met een echt toetsenbord, terwijl je thuis geniet van Netflix- en YouTube-video’s op een groot scherm. Op dit moment werken nog niet alle desktopprogramma’s op een Windows 10-telefoon, maar Microsoft zegt wel naar opties te zoeken om dat mogelijk te maken. Zo kun je met een Lumia straks opeens een veelvoud aan apparaten vervangen

Samsung biedt wel opties als SideSync en AllShare, waarmee je de beelden op je smartphone ook op je PC of tablet kunt tonen. Daarmee wordt het beeld echter één op één overgezet. Dat werkt toch niet helemaal lekker: de touchscreen interface van een smartphone leent zich immers niet voor een groot desktopscherm. Dan liever wat Microsoft doet: verschillende interfaces voor verschillende schermformaten.

Cortana vs. S Voice

S Voice ken je waarschijnlijk vooral als die feature die je zo snel mogelijk uit wil zetten, zodat de homeknop beter reageert. De stemgestuurde assistent van Samsung begon ooit heel veelbelovend, maar is het afgelopen jaar een beetje een ondergeschoven kindje geweest. De Galaxy S6 biedt S Voice nog wel, maar het is aardig verstopt. De dienst kan gebruikt worden om zoekopdrachten uit te voeren, weersvoorspellingen op te vragen, of afspraken in te plannen. Weinig opties dus, en ook de spraakherkenning is op z’n zachtst gezegd belabberd.

Met Windows 10 heb je de beschikking over Cortana, de slimme assistent van Microsoft. Cortana kan alles wat S Voice doet, maar ook nog eens een stuk meer. Zo gebruikt Microsoft slimme algoritmes om de uitslagen van algoritmes te voorspellen. Daarmee wist Cortana vorig jaar de correcte uitslagen van vrijwel alle WK Voetbal-wedstrijden te voorspellen. Ook kun je bij Cortana terecht voor fitnesstips, valutakoersen en vluchtinformatie. Cortana leert bovendien van je zoekgedrag: als je regelmatig naar een specifiek voetbalteam zoekt zal ze je automatisch op de hoogte houden van de laatste uitslagen.

windows-hello Wat Samsung kan leren van.... Windows 10

Doei vingerafdrukscanner, hallo irisscanner

Een vingerafdrukscanner in je smartphone is ontzettend handig. Ontgrendelen met een druk op de knop gaat een stuk sneller dan een code intoetsen, en biedt bovendien betere beveiliging. Samsung was er vorig jaar dan ook snel bij om zijn high-end smartphones van een scanner te voorzien. Sindsdien zijn die scanners wel verbeterd, maar aan de functionaliteit is weinig gedaan. Samsung houdt vast aan een scanner in de homeknop, niet helemaal ideaal bij een grote smartphone als de Samsung Galaxy S6 Edge Plus. Concurrenten als Sony plaatsen de scanner tegenwoordig in de powerknop aan de zijkant, zoals bij de Xperia Z5 Compact.

Microsoft gooit het over een compleet andere boeg, met ‘Windows Hello’. Zowel de Lumia 950 als de Lumia 950 XL zijn voorzien van een irisscanner. Een korte scan van je ogen is genoeg om het toestel snel te ontgrendelen. Microsoft gebruikt daarvoor speciale technologie die onderscheid kan maken tussen je ogen en alleen een foto van je ogen. Zo weet je zeker dat je telefoon echt alleen ontgrendeld kan worden als jij hem vasthoudt.

Of Windows Hello ook in het dagelijks gebruik altijd goed werkt, valt nog te bezien. Snel even je telefoon ontgrendelen terwijl je aan het rennen bent gaat lastig als de camera niet kan scherpstellen. En in een drukke trein of bus je smartphone op je gezicht richten zit er niet altijd in. Toch is het een mooi stukje innovatie van Microsoft, dat zeker niet zou misstaan in een volgend vlaggenschip van Samsung.

Galaxy deal tips

Praat mee