Samsung introduceert Exynos 8 Octa (8890) processor voor o.a. de Galaxy S7

Nog geen twee dagen na Qualcomm onthult ook Samsung haar topprocessor die in 2016 het rekenwerk in toptelefoonns moet gaan verrichten: de Exynos 8 Octa, die we straks ook in de Galaxy S7 zullen tegenkomen.

samsung-galaxy-s7-exynos-8-octa-8890-processor Samsung introduceert Exynos 8 Octa (8890) processor voor o.a. de Galaxy S7

De Snapdragon 820 van Qualcomm ligt nog te dampen op tafel – want vers uit de oven – en Samsung tovert haar eigen nieuwe Exynos 8 Octa system on a chip tevoorschijn, die op een 14nm FinFet proces gefabriceerd wordt. Dit is de processor die straks mogelijk in de Europese versie van de Galaxy S7 te vinden zal zijn.

De Exynos 8 Octa – de 8890, voor ingewijden – is Samsung’s eerste processor die deels gebruikt maakt van zelf ontworpen rekenkernen. In ieder zijn de vier snelle cores weliswaar gebaseerd op ARM’s architectuur, maar door de Zuid-Koreanen zelf aangepast en geoptimaliseerd. De vier energiezuinige kernen zijn van ARM’s bekende Cortex A53 type.

Verder aanwezig op dit feestje is ARM’s nieuwe Mali-T880 grafische processor, én een categorie 12/13 LTE modem dat mobiel internet mogelijk maakt met downloadsnelheden tot 600 Mbps (upload tot 150 Mbps). In Nederland is dit laatste natuurlijk nog niet aan de orde, maar ach, je kunt het maar hebben, tenslotte.

En wat hebben we dan zoal aan de nieuwe processor? In vergelijking met zijn voorganger – de Exynos 7420, die bekend werd in de Galaxy S6 – is de 8890 zo’n 30% sneller en 10% zuiniger. Ook op grafisch gebied zijn de verbeteringen merkbaar: de T880 is 80% sneller dan de T760 van de Exynos 7420, terwijl er 40% minder energie verstookt wordt.

Hoewel de Exynos 8 Octa waarschijnlijk niet overal ter wereld gebruik zal gaan worden in de volgend jaar verwachte Galaxy S7 modellen, wisten eerdere geruchten te melden dat de Europese toestelvariant wel uitgerust zal zijn met Samsung’s eigen chip. In onder andere de VS neemt Qualcomm’s Snapdragon 820 de honneurs waar.

Beste Galaxy S7 aanbiedingen per provider:

Galaxy S7

S7 Edge

Praat mee