Qualcomm onthult officieel Snapdragon 820 processor – kandidaat voor Galaxy S7 (Edge)

Gisteren heeft chipbakker Qualcomm haar gloednieuwe Snapdragon 820 system on a chip officieel aan de wereld voorgesteld. Deze processor zal volgend jaar mogelijk in sommige regionale versies van Samsung’s Galaxy S7 te vinden zijn.

qualcomm-snapdragon-820-samsung-galaxy-s7-specs-1024x477 Qualcomm onthult officieel Snapdragon 820 processor - kandidaat voor Galaxy S7 (Edge)

De Snapdragon 820 chip is nu al één van de meestbesproken processoren van volgend jaar. Hij moet de door warmteproblemen geplaagde 810 doen vergeten, die door Samsung in 2015 uiteindelijk níet werd gebruikt voor haar toptelefoons. Naar verluid is Samsung zelf nauw betrokken bij de productie en optimalisatie van de 820, wat de geruchten over gebruik in de Galaxy S7 flink aanwakkert.

De Snapdragon 820 wordt gefabriceerd op het 14 nanometer FinFet procedé, dat Samsung dit jaar al gebruikte voor haar eigen Exynos 7 Octa chips. De 820 is uitgerust met vier zogeheten Cryo rekenkernen van Qualcomm zelf. Deze hebben een maximale kloksnelheid van 2,2 GHz, en worden bijgestaan door de Adreno 530 grafische processor.

Qualcomm zelf benadrukt naast de prestaties ook de energiezuinigheid van haar nieuwe processor. De 820 gebruik zo’n 30% minder energie dan de 810.

Qua prestaties streeft de Snapdragon 820 zijn heetgebakerde voorganger ruim voorbij: een verdubbelde rekensnelheid en 40% meer grafisch vermogen zijn waarschijnlijk ruimschoots voldoende om in 2016 met andere processoren te kunnen concurreren – al is het nog afwachten wat Samsung’s eigen next-gen processor – de Exynos 8890 – precies te bieden heeft.

Eerder al kwam naar buiten dat Samsung waarschijnlijk zowel de Snapdragon 820 als de Exynos 8890 zal gebruiken voor haar Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. In dit geval zou de S7 met 820 chip verkocht worden in de VS en China, terwijl de Europese markt de Galaxy S7 met Exynos soc ‘krijgt’.

Beste Galaxy S7 aanbiedingen per provider:

Galaxy S7

S7 Edge

Praat mee