Samsung Galaxy S6 (Edge/Plus) tip: apps verwijderen of uitschakelen

Met een recente firmware update voor de Galaxy S6 en S6 Edge kwam een paar nieuwe apps mee – met de groeten van Microsoft: Word, Excel en PowerPoint waren voor de update niet, en na de update wel op de toestellen te vinden. Net als de andere features die de update met zich meebracht, waren ook deze apps al eerder op de Galaxy S6 Edge Plus te vinden. Maar: wat moet je nu met zulke apps? Of anders gezegd: hun kun je apps van je telefoon verwijderen, of – als dat niet gaat – uitschakelen? En hoe krijg je ze later weer terug?

samsung-galaxy-s6-edge-plus-apps-verwijderen-uitschakelen-bloatware Samsung Galaxy S6 (Edge/Plus) tip: apps verwijderen of uitschakelen

Het worden er steeds meer: Microsoft apps op de Galaxy S6 en S6 Edge

Zoals wel vaker met dit soort functies, is het ook het verwijderen of uitschakelen van (ongewenste) apps op de Galaxy S6 (Edge/Plus) erg simpel. Als je naar het overzicht met apps gaat, zie je rechtsbovenin het veelzeggende kopje Bewerken (1, hieronder).

Als je hierop drukt zie in feite drie verschillende types applicatie. Apps zonder ‘minnetje’ zijn apps die tot de basisuitrusting van je toestel behoren en dus niet verwijderd of uitgeschakeld kunnen worden (Telefoon, Contacten, etc.) De apps met ‘minnetje’ zijn apps die óf geheel verwijderd kunnen worden, óf uitgeschakeld waardoor ze niet meer in de weg zitten.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-apps-verwijderen-uitschakelen-bloatware-hoe Samsung Galaxy S6 (Edge/Plus) tip: apps verwijderen of uitschakelen

Druk je op een verwijderbare app – in ons voorbeeld Nokia’s HERE Maps (2) – dan vraagt je telefoon om het verwijderen te bevestigen (3). Hierna is de app in zijn geheel verwijderd van je Galaxy S6 (Edge/Plus). Als je ‘m toch weer wilt, zul je ‘m opnieuw moeten installeren via de Play Store.

En dan zijn er dus nog de apps die niet verwijderd, maar wel uitgeschakeld kunnen worden. Een hoop standaard geinstalleerde applicaties vallen in deze categorie, zoals Facebook en Whatsapp of Youtube, maar ook Microsoft’s collectie – die onlangs ongevraagd werd uitgebreid dus – en Samsung’s eigen ‘extraatjes’ zoals S Health en S Voice.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-apps-verwijderen-uitschakelen-bloatware-2 Samsung Galaxy S6 (Edge/Plus) tip: apps verwijderen of uitschakelen

Als we bijvoorbeeld op S Voice tikken (4), wordt er inderdaad gevraagd of de app inderdaad uitgeschakeld moet worden (5). Soms heb je voor een app extra informatie opgegeven – accounts, bijvoorbeeld, bijvoorbeeld voor de YouTube app (6). Je wordt er dan aan herinnerd dat de app niet alleen uitgeschakeld wordt, maar dat alle gebruikersinformatie ook verdwijnt (7).

Om een uitgeschakelde app toch weer te gaan gebruiken op je Galaxy S6 (Edge/Plus), zoek je in de Instellingen de optie Applicaties op (8). Kies vervolgens Applicatiebeheer (9), en veeg opzij tot je in de tab Uitgeschakeld bent beland (10). Zoals de naam al doet vermoeden: dít is het lijstje met apps die je hebt uitgeschakeld.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-uitgeschakeld-apps-terughalen-weer-inschakelen Samsung Galaxy S6 (Edge/Plus) tip: apps verwijderen of uitschakelen

Kies de app die je weer wilt inschakelen –  S Voice in dit geval (11) – en tik op, jawel, Inschakelen (12). Een laatste blik in je overzicht met apps leert dat de bewuste applicaties nu weer in het lijstje te vinden is.

Op de hierboven beschreven manier kun je dus een beetje orde scheppen in de apps die je eigenlijk niet op je Galaxy S6 (Edge/Plus) wilt hebben – niet alleen de Microsoft apps (die voor velen ook nuttig zijn), maar zoals we lieten zien ook de overbodige apps van Samsung zelf.

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee