Verschillen: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy Note 4

En toen was daar de Samsung Galaxy Note 5. We zeggen bewust ‘daar’, want hier komt ‘ie voorlopig niet. Dat betekent dat hier de beste Note vooralsnog de Galaxy Note 4 is. Laten we beide toestellen dus eens vergelijken, om te zien op welke vlakken ze zoal verschillen. Is het de moeite waard te wachten – als ‘ie ooit komt – op de Note 5? Of past de Note 4 sowieso beter bij jou?

samsung-galaxy-note-5-versus-galaxy-note-4-vergelijking-verschillen Verschillen: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy Note 4

Links de wél in NL verkrijgbare Galaxy Note 4, rechts de Note 5 die vooralsnog niet naar Europa komt

Stel, jij wilt binnenkort een Galaxy Note smartphone kopen. Misschien baal je er wel ontzettend van dat Samsung de Galaxy Note 5 voorlopig niet naar Europa brengt – zoals wij. Maar het kan ook goed zijn dat de Galaxy Note 4 in feite veel beter past bij jouw wensen. Want er zijn een paar belangrijke verschillen. Wil je direct de conclusies van deze uitgebreide vergelijking lezen? Spring dan direct naar de CONCLUSIES.

 
Galaxy Note 4
Galaxy Note 5
Scherm5,7 inch Amoled
2560 x 1440 pixels
515 pixels per inch
5,7 inch Amoled
2560 x 1440 pixels
515 pixels per inch
ProcessorQualcomm
Snapdragon 805
Quadcore 2,7 GHz
Samsung Exynos 7 Octa
Octacore 2,1 GHz
64 bit, 14 nm
Geheugen3 GB DDR3 RAM
32 GB eMMC opslag
microSD slot
4 GB DDR4 RAM
32 GB UFS 2.0 opslag
geen microSD slot
Camera16 megapixel, OIS, f/2.2 diafragma
Font: 3.7 megapixel
16 megapixel, OIS, f/1.9 diafragma
Font: 5 megapixel
Afmetingen153 x 78 x 8,5 mm
176 gram
153 x 76 x 7,6 mm
171 gram
Accu3220 mAh3000 mAh
FeaturesUitbreidbare opslagcapaciteit, verwisselbare batterij, IR blasterDraadloos snelladen

 

Design

In feite zijn de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy Note 5 en zijn voorganger direct af te leiden van het design van de telefoons. De Galaxy Note 4 was vorig jaar één van de eerste toestellen waar Samsung een aluminium frame toepaste, en kondigde daardoor de nieuwe koers aan die in 2015 nu uitmondt bij de Note 5.

Het aluminium frame is er nog steeds, maar naast de voorzijde bestaat nu ook de achterzijde volledig uit glas. Gorilla Glass 4, om precies te zijn, dat we ook al terugvonden in de Note 4. Wie de Galaxy S6 kent, weet wat dit betekent: het toestel voelt koud aan in je hand – in ieder geval in vergelijking met de kunststof achterzijde van de Note 4. Hoewel veel gebruik(st)ers dit gevoel associëren met een premium bouwkwaliteit, voelt de Galaxy Note 4 natuurlijk allesbehalve goedkoop aan.

Wel ligt de Galaxy Note 5 beter in de hand: het toestel is net een paar millimeter smaller, en de achterkant is afgerond, waardoor hij minder als een brede ‘plak’ aanvoelt.

samsung-galaxy-note-5-versus-galaxy-note-4-formaat-vergelijking Verschillen: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy Note 4

Op dezelfde schaal: links de Note 4, rechts de Note 5, die even lang is, maar ook smaller en dunner

Batterij, microSD

Via het design vallen we maar gelijk nog verder met de deur in huis. Dankzij de nieuwe, glazen achterzijde van de Galaxy Note 5 is de deze niet meer verwijderbaar. Samsung zet de met de S6 ingezette lijn dus ook in de Note serie door: de accu is niet meer verwisselbaar, en ook een microSD slot ontbreekt in de nieuwste Note.

Met deze twee puntjes is en blijft de Galaxy Note 4 dus verreweg de meeste flexibele telefoon van de twee. De opslagcapaciteit kun daar gewoon zelf uitbreiden, en een lege batterij verwissel je in  een handomdraai voor een volle. Dit zijn kunstjes die op de Note 5 tot het verleden behoren.

galaxy-note-5-achter-wit Verschillen: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy Note 4

De glazen achterkant van de Galaxy Note 5, die niet verwijderd kan worden

Dat neemt niet weg dat de eerste tests laten zien dat de Galaxy Note 5 een betere accuduur heeft dan de Note 4. Beide telefoons zijn  uitgerust met de superhandige Quick charge feature, maar die van de Note 5 is nog een stukje sneller dan die van de Note 4, die bijna een kwartier langer nodig heeft om zich helemaal op te laden – op een totale laadtijd van ongeveer anderhalf uur.

Wil je graag draadloos opladen, dan moet je voor de Note 4 een aparte cover aanschaffen. En dan nog beschikt het toestel niet over de Wireless fast charge mogelijkheid van zijn opvolger, waardoor opladen zonder kabel een vrij traag gebeuren is.

Hardware

Ondanks deze verleerde kunstjes is de Galaxy Note 5 alles behalve een stap terug ten opzichte van de Note 4. De processor, het RAM en het opslaggeheugen zijn namelijk allemaal van een volgende generatie die niet alleen sneller maar ook energiezuiniger is. Het UFS 2.0 opslaggeheugen in de Note 5 is zelfs zoveel sneller dat het één van de belangrijkste redenen voor het verdwijnen van het microSD slot is – overdreven gezegd zou het zijn alsof je een VHS tape in een moderne PC stopt. Desalniettemin was het natuurlijk niet slecht geweest als Samsung deze keuze aan de gebruik(st)er had overgelaten.

De vraag of je uiteindelijk van al deze nieuwe technologie in de Note 5 iets merkt, kunnen we – dankzij uitgebreide ervaring met dezelfde hardware in de Galaxy S6 – bevestigend beantwoorden. Ja, alles is sneller, apps laden en openen sneller, en in combinatie met de vernieuwde TouchWiz interface merk je goed dat het toestel vlotter en soepeler loopt. Overigens wil dit natuurlijk niet zeggen dat de Note 4 dus langzaam is – absoluut niet, zelfs. Maar zijn opvolger is wel een stapje rapper.

samsung-galaxy-note-4-1 Verschillen: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy Note 4

De Galaxy Note 4 heeft een Super Amoled scherm met dezelfde grootte en resolutie als de Note 5

Camera

Een van de sterkste punten van de Galaxy Note 4 is de 16 megapixel camera met optische beeldstabilisatie (OIS). De Note 5 is uitgerust met precies dezelfde sensor – maar wel met een lens met een f/1,9 apertuur, die meer licht opvangt waardoor de kiekjes bij minder licht er beter uitzien. Ook is de stabilisatie zelf aardig verbeterd, waardoor de camera van de Note 5 op papier een paar grote voordelen heeft.

In de praktijk is het verschil tussen beide camera’s gering, en voornamelijk te vinden in het gemak waarmee je goede foto’s maakt. De beste foto’s van beide toestellen ontlopen elkaar amper, maar op de Note 5 maak je ze sneller en met minder moeite. En de mogelijkheid de camera te starten met twee drukken op de Home knop is erg fijn, zoals iedereen met een Galaxy S6 kan beamen.

De Note 5 biedt overigens standaard de mogelijkheid om foto’s als DNG (RAW) bestand op te slaan – een optie die de Galaxy Note 4 ook met de update naar Android 5.1 niet lijkt te krijgen, helaas.

samsung-galaxy-note-4-touchwiz-note-5-vergelijking Verschillen: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy Note 4

Links de TouchWiz interface op de Note 4, rechts op de Note 5

Software

Softwarematig is het belangrijkste verschil tussen de Galaxy Note 4 en de Note 5 Samsung’s TouchWiz interface. De versie op deze laatste is een stuk beter geoptimaliseerd, ontdaan van overbodige franje, en al met al iets eenvoudiger en sneller in het gebruik.

De software op de Galaxy Note 4 is zelfs een beetje de achilleshiel van het toestel – tenminste, op het moment van schrijven – en het toestel kan soepeler draaien dan het op Android 5.0.2 tot nu toe doet. Hopelijk zorgt de aanstaande update naar Android 5.1 voor de langverwachte verbeteringen.

Ook de software voor de S Pen stylus is op de nieuwe Note net een stukje gestroomlijnder. Zo kun je direct PDF bestanden beschrijven. Op de Galaxy Note 4 kan dit ook, maar is het iets omslachtiger. De vernieuwde Air Command functie is flexibeler: je kunt er bijvoorbeeld je eigen apps aan toevoegen.

Vingerscanner

Het laatste puntje dat we nog moeten noemen is de vingerscanner. Beide toestellen hebben er eentje: op de Galaxy Note 4 moet je je vingertop over de Home toets vegen, in de Note 5 is ‘m erop leggen al voldoende. Hoewel de vingerscanner van de Note 4, mits juist ingesteld, prima werkt, is de bewegingsloze scanner van de Note 5 natuurlijk prettiger en nauwkeuriger – daaraan hoeft niemand te twijfelen.

samsung-galaxy-note-5-versus-galaxy-note-4-vergelijking-verschillen-2 Verschillen: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy Note 4

IR blaster

Een laatste verschil tussen beide phablets is de IR blaster – een door menigeen gebruikte feature die wél op de Galaxy Note 4 zit, maar niet meer op zijn opvolger. Wie vanaf zijn of haar telefoon graag andere apparaten bedient, heeft met de Note 4 dus een stuk meer mogelijkheden.

Conclusie

 

Uit het bovenstaande wordt als het goed het een en ander duidelijk. De hardware van de Galaxy Note 4 is, dankzij microSD slot, verwisselbare accu en IR blaster, flexibeler. Zijn dit voor jou belangrijke features? Dan is het duidelijk welke Note voor jou het beste is – zeker als je in gedachten houdt dat de Note 4 ook nu nog een beest van een smartphone is met zijn uitstekende camera, en het hoge resolutie Amoled scherm. Bovendien is hij in een jaar tijd een stuk goedkoper geworden: check de prijzen voor een losse Galaxy Note 4, of vergelijk de Note 4 abonnementen.

Toch is ook duidelijk dat de Galaxy Note 5 op andere punten zijn voorganger overtreft. Zowel hard- als software zijn sneller, de camera is – net als de vingerscanner – op een aantal belangrijke punten verbeterd, én de software is vlotter en eenvoudiger in gebruik. De accu is dan wel niet te vervangen, maar de batterijduur doet niet onder voor die van de Note 4. Als je deze aspecten belangrijker vindt, dan heb je dus hetzelfde dilemma als iedere Nederlandse Note-5-geïnteresseerde: het toestel ligt hier voorlopig niet in de winkels.

Mogelijk is de Galaxy S6 Edge Plus een goed alternatief voor jou – check daarvoor onze vergelijking tussen de Note 5 en de S6 Edge plus. Zo niet, dan zit er niets anders op dan af te wachten of, danwel tot Samsung de Note 5 ook hier uitbrengt. Als je een bericht van ons wilt ontvangen wanneer dit gebeurt, laat dan hieronder je email adres achter:

Galaxy Note 5 emailnotificatie:

 

Beste Galaxy Note 4 aanbiedingen per provider:

Praat mee