Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

Ah, je bent op zoek naar een Grote Telefoon, een phablet, een toestel met een beeldschermdiagonaal groter dan pakweg 5,5 inch? Samsung is de pionier van zulke smartphones, zoveel is duidelijk. Wat zijn dan de beste twee grote Galaxy telefoons die je momenteel kunt kopen? Logischerwijs: de Galaxy S6 Edge+ en de Galaxy Note 4 – tenminste, zolang de Galaxy Note 5 nog niet naar Nederland komt. Wie kan beter welk toestel kopen? Wat zijn de verschillen? Lees verder voor het antwoord op deze vragen.

samsung-galaxy-s6-plus-versus-galaxy-note-4-vergelijking-1 Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

Links de Galaxy S6 Edge+, rechts de Galaxy Note 4

Zoals altijd bij dit soort dilemma’s hangt alles natuurlijk af van wat je precies zoekt in een telefoon. Om een lang verhaal alvast lekker kort te maken:

De Galaxy S6 Edge+ is…

  • sneller,
  • iets compacter,
  • heeft dat mooie, gebogen beeldscherm,
  • en is een stukje duurder.

De Galaxy Note 4 heeft…

  • flexibeler hardware (verwisselbare accu, microSD slot),
  • de S Pen stylus met meer praktische (software) features,
  • én is dus iets goedkoper

Alvorens de verschillen tussen de S6 Edge+ en de Note 4 uit te lichten, lopen we eerst langs de specificaties en de overeenkomsten tussen beide telefoons.

 
Galaxy Note 4
Galaxy S6 Edge Plus
Scherm5,7 inch Amoled
2560 x 1440 pixels
515 pixels per inch
5,7 inch Amoled
2560 x 1440 pixels
515 pixels per inch
ProcessorQualcomm
Snapdragon 805
Quadcore 2,7 GHz
Samsung Exynos 7 Octa
Octacore 2,1 GHz
64 bit, 14 nm
Geheugen3 GB DDR3 RAM
32 GB eMMC opslag
microSD slot
4 GB DDR4 RAM
32 GB UFS 2.0 opslag
geen microSD slot
Camera16 megapixel, OIS, f/2.2 diafragma
Font: 3.7 megapixel
16 megapixel, OIS, f/1.9 diafragma
Font: 5 megapixel
Afmetingen153 x 78 x 8,5 mm
176 gram
154 x 76 x 6,9 mm
153 gram
Accu3220 mAh, standaard quick charge3000 mAh, standaard quick charge
FeaturesS Pen stylusDual edge screen

 

Overeenkomsten

Dé grootste overeenkomst tussen beide toestellen staart je direct in het gezicht: het 5,7 inch Super Amoled scherm, met de hoge 2560 bij 1440 pixel resolutie. Het scherm van de Note 4 werd vorig jaar als beste telefoonscherm bestempeld – net als recent het scherm van de Galaxy S6 Edge+. Dus welke je ook koopt, je hebt een telefoon in hadden met een indrukwekkend beeldscherm.

In feite is het lijstje met overeenkomsten tussen beide grote telefoons opvallend kort. Voor de vorm vermelden we hier ook nog dat beide toestellen een 16 megapixel camera hebben met optische beeldstabilisatie (OIS), hoewel deze zeker niet identiek zijn.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-gc-3 Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

Het ‘randloze’ scherm van de Galaxy S6 Edge+

Verschillen: van buiten

Hierboven noemden we het scherm van de Note 4 en de S6 Edge+ als het grootste punt van overeenkomst. Voor het gemak negeerden we natuurlijk even dat het scherm ook één van de grootste verschilpunten is: de Note 4 heeft een ‘traditioneel’ plat display, terwijl de S6 Edge+ zijn naam eer aan doet met het zogeheten dual edge scherm.

Dit gebogen scherm zorgt er voor dat de S6 Edge+ net een tikje smaller is dan de Note 4, waardoor hij iets beter in de hand ligt. Dit is ook wel nodig, want door de glazen achterzijde is hij ook wat gladder dan de Note 4, die met zijn kunststof achterklep wat meer grip biedt.

samsung-galaxy-s6-plus-versus-galaxy-note-4-vergelijking-4 Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

De Galaxy Note 4 en de Galaxy S6 Edge+ zijn nagenoeg even groot – de laatste is een fractie smaller

De kunststof achterklep zorgt op zijn beurt weer voor een paar extra mogelijkheden die op de S6 Edge+ ontbreken. Doordat hij verwijderd kan worden, is het mogelijk de batterij te verwisselen, én krijgt je toegang tot het microSD slot waarmee je zelf de opslagcapaciteit van de Galaxy Note 4 kunt uitbreiden. Beide mogelijkheden zul je vergeefs zoeken op de S6 Edge+.

Al met al zorgt het design van de Note 4 ervoor dat het toestel simpelweg flexibeler is in gebruik, dankzij de verwisselbare accu, en het microSD slot. De S6 Edge+ is een fractie compacter, én heeft natuurlijk het opvallende gebogen scherm.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-apps Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

Verschillen: van binnen

Onder de spreekwoordelijke motorkap zijn er natuurlijk ook de nodige verschillen te vinden. De (Nederlandse) Galaxy Note 4 doet zijn rekensommetjes op een 32 bit quadcore processor van Qualcomm. De S6 Edge+ beschikt over een nieuwe generatie chip: de 64 bit octacore Exynos 7420 van Samsung zelf, die een stuk sneller is én minder energie verbruikt. Merk je dit? Ja, dit merk je.

De combinatie van de snellere processor en Samsung’s nieuwste, en flink geoptimaliseerde TouchWiz interface zorgt ervoor dat de Galaxy S6 Edge+ een stuk vlotter aanvoelt dan de Note 4 – die, laten we wel wezen, ook alles behalve traag is.

samsung-galaxy-note-4-versus-galaxy-s6-edge-plus-vergelijking-accuduur Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

Prestaties van Samsung’s recente grote smartphones in PhoneArena’s zware accuduur test

Dit gevoel wordt nog eens versterkt door het feit dat de S6 Edge+ 4 GB werkgeheugen heeft – de Note 4 heeft 3 GB – dat ook nog eens van een nieuwer, sneller type is (LPDDR4). Vergelijkbaar is het verschil in de gebruikte opslagtechnologie: beide toestellen hebben 32 GB opslagcapaciteit. Maar Samsung heeft in de S6 Edge+ het nieuwe UFS 2.0 flashgeheugen gestopt, dat véél sneller is dan het oudere eMMC geheugen van de Note 4.

Het feit dat de nieuwere hardware in de S6 Edge+ energiezuiniger is, merk je ook. Het toestel heeft een iets kleinere batterij dan de Note 4 – 3000 versus 3220 mAh – maar doet toch langer met één acculading.

samsung-galaxy-note-4-tip-pdf-bewerken-s-pen-ondertekenen Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

S Pen versus Edge

Karakteristiek voor een Galaxy Note telefoon is de S Pen stylus, die bij de Note 4 een hoge mate van verfijndheid heeft bereikt. Of met andere woorden: het pennetje op de Note 4 werkt erg nauwkeurig en prettig – áls je ‘m gebruikt, welteverstaan, want dat doet uiteindelijk lang niet iedereen.

De S Pen heeft een aantal unieke, ‘eigen’ features die je op geen enkele andere telefoon aantreft. Je kunt er mee schrijven en tekenen, maar ook het toestel bedienen door snufjes als Air Command. Je kunt bestanden selecteren alsof je een muis gebruikt, en PDF bestanden bewerken. Al met al zijn er een hoop dingen die je alleen op een Note 4 met de S Pen kunt. Voor sommige gebruik(st)ers zijn deze functies onmisbaar – wie vooral wil Whatsappen en internetten heeft het allemaal natuurlijk niet nodig.

Mooier dan de S Pen, maar minder functioneel, is het al genoemde edge scherm van de Galaxy S6 Edge+. Samsung voegde aan de interface de optie toe om favoriete contacten én apps weer te geven langs de gebogen rand – edge, dus – van het scherm. Hierdoor kun je er altijd eenvoudig met één vinger bij. Tevens kun je via deze edge ook zien wie er belt, als het toestel met het scherm naar beneden ligt. Handig als je eigenlijk niet gestoord wilt worden, maar toch bereikbaar wilt zijn voor een paar belangrijke contactpersonen. Maar al met al voegt het edge scherm van de S6 Edge+ simpelweg minder praktische features toe dan de S Pen van de Note 4.

samsung-galaxy-s6-plus-versus-galaxy-note-4-vergelijking-6 Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

De gladde, glanzende, niet afneembare rug van de Galaxy S6 Edge+

En verder…

Zoals we eerder al vermeldden hebben beide telefoons een 16 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de iets grotere lensopening vangt de camerasensor van de Galaxy S6 Edge+ wat meer licht, wat weer zorgt voor mooiere foto’s bij minder licht. Toch is het verschil tussen dat toestel en de Galaxy Note 4 beperkt: beide telefoons beschikken over een camera die tot de besten in smartphoneland behoren.

Wat beide telefoons óók hebben is een vingerafdrukscanner. Op de Galaxy Note 4 moet je je vingertop over de Home knop vegen, maar op de S6 Edge+ hoef je ‘m er alleen maar op te leggen. Dat dit laatste beter en nauwkeuriger werkt spreekt voor zich.

Een laatste kunstje dat beide toestellen kunnen is het snelladen: vroeger duurde het jaren voor je telefoon helemaal vol was geladen. Tegenwoordig gaat die dankzij de Quick charge – Fast charge – functie binnen anderhalf uur. Zowel de Note 4 als de S6 Edge+ kunnen dit, maar de laatste kan dit ook zónder kabel. Met andere woorden: de S6 Edge+ kan standaard – mits je een dergelijke oplader hebt, natuurlijk – draadloos opladen, en dat ook nog eens extra snel: in twee uur tijd.

samsung-galaxy-note-4-review-3 Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

De afneembare kunststof achterkant van de Galaxy Note 4

Conclusie

Deze vergelijking tussen de Galaxy Note 4 en de Galaxy S6 Edge+ begonnen we met de stelling dat de eerste een flexibeler smartphone is. Dankzij de verwisselbare accu, het microSD slot en de S Pen stylus is de Note 4 duidelijk het werkpaard van de twee – en dat terwijl de prijs van een losse Galaxy Note 4 op dit moment meer dan € 200,- lager ligt. Wil je een smartphone waar je alles – en meer – mee kunt, mét een supermooi scherm en uitstekende camera? Dan is de Note 4 dé beste telefoon die je kunt kopen – tenminste, zolang de Galaxy Note 5 niet naar ons land komt.

samsung-galaxy-s6-plus-versus-galaxy-note-4-vergelijking-5 Samsung Galaxy S6 Edge+ versus Galaxy Note 4: vergelijking

De Galaxy S6 Edge+ zit van top tot teen vol met modernere technologie, waardoor hij sneller is en langer werkt op één acculading. Het edge scherm is erg mooi – mooier zelfs dan het scherm van de Note 4 – maar biedt minder praktische voordelen dan de S Pen. Als je geen S Pen functies nodig hebt, dan is dit feitelijk gewoon de betere smartphone. Maar ook de duurdere. Een losse Galaxy S6 Edge+ koop je momenteel voor net geen € 800,- (en de komende dagen krijg je er ook nog een gratis draadloze oplader bij).

Of…. toch de Galaxy Note Edge?

Oké, jij wilt eigenlijk een Galaxy Note 4 mét een edge scherm? Dan is er natuurlijk altijd nog de Galaxy Note Edge, waarvan het scherm aan één kant geboden is. Een losse Galaxy Note Edge is op dit moment duurder dan de Note 4 – maar nog wel een fractie goedkoper dan de S6 Edge+. Check ook onze vergelijking tussen de Galaxy Note Edge en de Galaxy Note 4 voor meer gedetailleerde informatie over hoe deze telefoons zich tot elkaar verhouden.

Beste deals per provider

Hieronder vind je alvast de beste aanbiedingen voor de telefoons per provider. Check ook: de Galaxy Note 4 abonnementen en de Galaxy S6 Edge+ abonnementen.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Praat mee