Samsung Galaxy S6 Edge Plus versus Galaxy S6 Edge: verschillen

Gisteren lanceerde Samsung de Galaxy S6 Edge Plus – een toestel met een onhandig lange naam, die bovendien de vraag oproept wat nu precies het verschil is met de Galaxy S6 Edge zoals we deze al maanden kennen?

samsung-galaxy-s6-edge-plus-versus-s6-edge-vergelijking-verschillen Samsung Galaxy S6 Edge Plus versus Galaxy S6 Edge: verschillen

De aanduiding ‘Plus’ van de Galaxy S6 Edge Plus wijst in eerste instantie natuurlijk op de grootte van het scherm: met zijn 5,7 inch diagonaal is deze een stapje groter dan het 5,1 inch scherm van de S6 Edge zonder ‘Plus’. Dit vertaalt zich natuurlijk ook naar een groter toestel. De Galaxy S6 Edge Plus meet 154 bij 76 millimeter, en is 6,9 millimeter dun. De kleinere S6 Edge is met zijn behuizing van 142 bij 70 millimeter wat compacter – en 0,1 mm dikker, maar dat valt echt niemand op. Overigens schijnt Samsung voro de S6 Edge Plus een nog wat hardere aluminiumsoort te gebruiken dan voor de S6 Edge.

Naast de grootte, zijn er nog een paar minder zichtbare verschillen tussen de S6 Edge Plus en de S6 Edge. Zo heeft de eerste 4 GB werkgeheugen, terwijl zijn kleinere broer het moet doen met 3 GB. Merk je hier in de dagelijks praktijk iets van? Hoewel méér in principe natuurlijk beter is, is het nog niet direct duidelijk of de extra gigabyte van de S6 Edge Plus zoveel verschil maakt in het dagelijks leven.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-vergelijking-grootte Samsung Galaxy S6 Edge Plus versus Galaxy S6 Edge: verschillen

Links de S6 Edge, rechts de S6 Edge Plus – op dezelfde schaal

Wel merkbaar, is het feit dat in de grotere S6 Edge Plus ook een grotere batterij past. Deze heeft dan ook een capaciteit van 3000 mAh, terwijl de S6 Edge ‘maar’ 2600 mAh aan boord heeft. Voor sommige zware gebruikers is de accuduur van de S6 Edge één van de weinig zwakke punten van het toestel – op de S6 Edge Plus zul je hier dus beduidend minder last van hebben.

Natuurlijk heeft S6 Edge Plus op het moment van release nieuwere software dan de S6 Edge, met bijvoorbeeld de apps edge functie, waarbij je je favoriete applicaties op het edge scherm kunt plaatsen. Ook de people edge mogelijkheid van de S6 Edge is op de S6 Edge Plus verder uitgebreid. Wel denken wij dat deze vernieuwde edge features binnen afzienbare tijd ook naar de kleinere S6 Edge gaan komen, waardoor dit verschil straks verdwijnt.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-5-1024x172 Samsung Galaxy S6 Edge Plus versus Galaxy S6 Edge: verschillen

Méér van dat mooie scherm: de Galaxy S6 Edge Plus heeft het

Hetzelfde geldt ook voor een paar nieuwe camerafuncties die nu al op de Plus te vinden zijn, zoals het opslaan van foto’s als DNG (RAW) bestand. Op de kleine S6 Edge kan dit sinds de Android 5.1.1 update ook, maar nog niet in de standaard camera applicatie.

Zo. Dus dit zijn dan de verschillen tussen beide S6 Edge modellen: grootte, werkgeheugen, accu en een hand vol softwaresnufjes? Jawel, maar daarmee is natuurlijk nog niet het hele verhaal vertelt.

De Galaxy S6 Edge Plus heeft dus in feite meer van wat op de S6 Edge al zo mooi was: het scherm. Simpel gezegd komt Samsung’s dual edge schermtechnologie nog wat beter tot zijn recht op een grotere telefoon – en dát is het benadrukken waard. Waarbij je uiteraard altijd moet bedenken of een telefoon met dergelijke afmetingen aan jou besteed is.

Overeenkomsten

Voordat we conclusies trekken is het  natuurlijk goed om te weten dat beide Edge modellen op belangrijke gebieden nagenoeg identiek zijn: beiden hebben dezelfde veelgeprezen camera, beide hebben de handige vingerscanner, en ook het gelikte design – van glas en aluminium – is nagenoeg identiek. In beide toestellen zul  je vergeefs een microSD slot of een verwisselbare batterij zoeken, beiden werken standaard prima met een draadloze oplader.

samsung-galaxy-s6-edge-pers-3 Samsung Galaxy S6 Edge Plus versus Galaxy S6 Edge: verschillen

De compactere S6 Edge

Conclusie

Technisch gezien heeft de S6 Edge Plus dus net een streepje voor op de S6 Edge – met accucapaciteit misschien wel als belangrijkste factor. Ook is het Plus model door het grotere scherm de betere keuze voor iedereen die veel video kijkt. Daarentegen is de S6 Edge zonder Plus duidelijk de compactere telefoon, dus wie een zogeheten phablet toch een beetje teveel van het goede vindt, houdt het beter bij deze variant.

Hoewel beide telefoons niet bepaald goedkoop zijn, is de S6 Edge inmiddels wel een stukje goedkoper dan een toen hij net op de markt kwam. Een losse Galaxy S6 Edge is al gauw € 100,- goedkoper dan een losse S6 Edge Plus – een significant verschil, zeker als je geen eindeloos budget hebt, maar wel een echte high end smartphone zoekt. Dit verschil zie je ook terug in de prijzen voor de toestellen in combinatie met een abonnement:

Beste Galaxy S6 Edge Plus deals per provider

Praat mee