Vergelijking: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy S6 Edge Plus

Vorige week onthulde Samsung twee nieuwe smartphones van formaat: de langverwachte Galaxy Note 5 en de Galaxy S6 Edge Plus. Hoewel de eerste (voorlopig?) niet naar Nederland komt, is een vergelijking tussen beide telefoons wel degelijk interessant – bijvoorbeeld als je wilt weten of de S6 Edge Plus een goed alternatief is voor de Note 5.

samsung-galax-note-5-versus-galaxy-s6-edge-plus-vergelijking-verschillen Vergelijking: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy S6 Edge Plus

Links de Galaxy S6 Edge Plus, rechts de Galaxy Note 5

Scherm, stylus

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de verschillen tussen de Galaxy Note 5 en de Galaxy S6 Edge Plus kunnen simpel worden samengevat. De Note 5 heeft een plat scherm en een S Pen sylus, en de S6 Edge Plus heeft het befaamde gebogen scherm maar géén S Pen. Maar daarmee is natuurlijk nog niet alles gezegd. De uitgebreide versie van deze samenvatting volgt hieronder.

Specificaties

 
Galaxy S6 Edge Plus
Galaxy Note 5
Scherm5,7 inch Amoled
2560 x 1440 pixels
515 pixels per inch
Dual edge screen
5,7 inch Amoled
2560 x 1440 pixels
515 pixels per inch
ProcessorSamsung Exynos 7 Octa
Octacore 2,1 GHz
64 bit, 14 nm
Samsung Exynos 7 Octa
Octacore 2,1 GHz
64 bit, 14 nm
Geheugen4 GB DDR4 RAM
32 GB UFS 2.0 opslag
geen microSD slot
4 GB DDR4 RAM
32 GB UFS 2.0 opslag
geen microSD slot
Camera16 megapixel, OIS, f/1.9 diafragma
Font: 5 megapixel
16 megapixel, OIS, f/1.9 diafragma
Font: 5 megapixel
Afmetingen154 x 76 x 6,9 mm
153 gram
153 x 76 x 7,6 mm
171 gram
Accu3000 mAh, standaard quick charge3000 mAh, standaard quick charge
FeaturesVingerscanner, hartslagmonitorVingerscanner, hartslagmonitor, S Pen

Overeenkomsten

Laten we voor het gemak maar eens beginnen met de overeenkomsten tussen de Note 5 en de S6 Edge Plus, want die zijn er legio. Sterker nog: in feite zijn de toestellen identiek, met dezelfde processor, camera’s, schermdiagonaal en -resolutie, accu, vingerscanner, en op de S Pen apps na dezelfde software. Ook zijn beide toestellen gemaakt van hetzelfde aluminium en Gorilla Glass 4, zodat je ook op het vlak van bouwkwaliteit geen verschillen hoeft te verwachten.

Daarmee is in feite direct duidelijk dat géén van deze telefoons objectief gezien de betere is. En dus komen we al snel weer terug bij dat scherm en de S Pen. Maar voordat we daar dieper in duiken is er nog één dingetje.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-vergelijking-note-5-vorm Vergelijking: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy S6 Edge Plus

Beide toestellen met hun scherm naar boven (Note 5 boven, S6 Edge Plus onder)

Design

De Galaxy Note 5 en de S6 Edge Plus zijn nagenoeg even groot, en de eerste is – ondanks de ingebakken stylus – maar 0,7 millimeter dikker. Toch is er een belangrijk verschil: je zou kunnen zeggen dat de S6 Edge Plus een omgekeerde Note 5 is. De achterzijde van deze laatste heeft min of meer de vorm van het scherm van de S6 Edge Plus.

Met andere woorden: de Note 5 heeft een afgeronde achterzijde, terwijl de S6 Edge Plus een vlakke achterkant heeft. Daardoor ligt de eerste volgens sommigen wat prettiger in de hand.

Scherm

En via de vorm belanden we dus indirect weer bij het scherm – vooral het scherm van de S6 Edge Plus. Dit is, zoals de naam van het toestel al aangeeft, van Samsung’s dual edge type: beide zijkanten buigen om de rand. De kleine broer, de Galaxy S6 Edge zonder Plus werd door dit bijzonder scherm een onverwacht verkoopsucces, en het was het eerste toestel dat op grote schaal verkocht werd dat breekt met de inmiddels wat voorspelbare telefoon-met-plat-beeldscherm vormfactor.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-5-1024x172 Vergelijking: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy S6 Edge Plus

Het ‘eindeloze’ dual edge scherm van de Galaxy S6 Edge Plus

Wat kun je dan met zo’n dual edge beeldscherm? Samsung bedacht een paar leuke snufjes, waarbij je je favoriete contacten en apps langs de gebogen rand kunt plaatsen, waar je er heel makkelijk met één vinger bij kunt. Tevens kan de rand in een bepaalde kleur gloeien als je door een persoon gebeld wordt, zodat je aan deze kleur ziet wie er contact opneemt – ook als je telefoon met het scherm naar beneden op tafel ligt, bijvoorbeeld als je niet gestoord wilt worden. Verder kun je nieuws tonen op de rand, of je klok.

Maar laten we wel wezen: het edge scherm is mooier dan nuttig. En vooral op de Galaxy S6 Edge Plus – met zijn 5,7 inch diagonaal – weegt dit aspect zwaar. Als je zoiets leuk vindt, tenminste.

S Pen

De Note 5 heeft géén gebogen edge scherm. Maar wel een S Pen stylus, zoals het in de inmiddels gevestigde Galaxy Note traditie hoort. En bij die S Pen horen een aantal unieke mogelijkheden, zoals het – inmiddels aardig geperfectioneerde – schrijven en tekenen op het scherm. Maar denk ook aan het eenvoudig kunnen selecteren van (delen van) afbeeldingen, of – op de Note 5 handiger dan ooit – het direct beschrijven van PDF bestanden.

samsung-galaxy-note-5-versus-s6-edge-plus-vergelijking Vergelijking: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy S6 Edge Plus

De Galaxy Note 5 heeft een plat scherm, maar wel de unieke S Pen

Daarnaast heeft de Note 5 – net als zijn voorgangers – uitgebreidere multitasking features dan de S6 Edge Plus. Deze heeft wél de mogelijkheid om twee apps tegelijk te gebruiken, of als pop-up, maar de Note 5 biedt hier net als zijn voorganger een stukje meer flexibiliteit.

Voor sommigen is een dergelijke stylus dé aanvulling die hun smartphone compleet maakt. Echter, er zijn ook genoeg Note gebruik(st)ers die het pennetje, na er wat mee gespeeld te hebben, nooit meer tevoorschijn halen, en die ook niet per se de ene na de andere app tegelijk op het scherm willen stapelen.

En verder…

De Galaxy Note serie was jarenlang Samsung’s paradepaardje, dat vaak zelfs over betere hardware beschikte dan de S serie. Bij de Note 5 is dit minder duidelijk het geval – maar dat komt grotendeels doordat de S6 modellen al vol zitten met cutting edge technologie, zoals het LPDDR4 RAM en het UFS 2.0 flashgeheugen, om over de 14 nanometer processor maar te zwijgen. Hiermee verliest de Note serie misschien haar edge – ha ha – ten opzichte van de S serie, maar dat is alleen omdat beide series dit jaar Samsung’s allerbeste hardware bevatten.

En dus?

Zoals gezegd: op dit moment is de Galaxy Note 5 helemaal niet verkrijgbaar. De vraag is nu dus vooral of de S6 Edge Plus voor jou een goed alternatief is voor dat toestel. Het antwoord op die vraag staat of valt met de S Pen. Is deze stylus dé reden dat je een Note 5 wilt, dan is de S6 Edge Plus géén alternatief.

Wil je de Note 5 vooral vanwege de tophardware die Samsung traditioneel in haar Note toestellen stopt, dan vind je dit alles net zo goed terug in de S6 Edge Plus – inclusief futuristisch dual edge scherm.

Galaxy-S6-edge-plus-zilver1 Vergelijking: Samsung Galaxy Note 5 versus Galaxy S6 Edge Plus

Wie eerdere Note modellen tof vond vanwege snufjes als de verwisselbare accu en het microSD slot kan nu bij beide toestellen niet meer terecht – voor hen blijft de Galaxy Note 4 momenteel misschien wel de meest interessante grote smartphone. Twijfel je tussen klein en groot, check dan de verschillen tussen de Galaxy S6 Edge en de S6 Edge Plus.

Verkrijgbaarheid

Wijzelf hebben goede hoop dat de Galaxy Note 5 op een later tijdstip wel degelijk naar Europa zal komen, dus als je per se dat toestel wilt is kun je gezellig met ons mee hopen. De S6 Edge Plus kun je nú al bestellen, hoewel het toestel pas begin september geleverd wordt. Check de prijzen voor een losse S6 Edge Plus, of vergelijk alle S6 Edge Plus abonnementen. Een beknopt overzicht van de beste deals per provider vind je hieronder:

Praat mee