Hier is de Samsung Galaxy Note 5 – maar hij komt voorlopig niet naar Nederland

De lancering van de Galaxy Note 5 was misschien wel de minst verrassende lancering van een Galaxy telefoon ooit. In feite wisten we al nagenoeg alles over het toestel. Dat neemt niet weg dat we nu alles zéker weten, en dus eindelijk ook echt weten wat de Note 5 voor een smartphone is.

samsung-galaxy-note-5-1 Hier is de Samsung Galaxy Note 5 - maar hij komt voorlopig niet naar Nederland

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Galaxy Note 5 is een opvallende verschijning in de tot nu toe altijd sober ogende, praktisch ontworpen Note serie. Niet alleen vanwege de sjieke behuizing die geheel uit aluminium en glas bestaat, maar ook omdat het toestel praktische kunstjes inlevert om zijn premium uitstraling te bewerkstelligen.

samsung-galaxy-note-5-2 Hier is de Samsung Galaxy Note 5 - maar hij komt voorlopig niet naar Nederland

Hardware

Natuurlijk, de traditie dat een nieuwe Note in feite het neusje van de zalm op technische gebied is blijft Samsung trouw. De octacore Exynos processor levert indrukwekkende prestaties – mede mogelijk gemaakt door maarliefst 4 GB LPDDR4 werkgeheugen, en het UFS 2.0 flashgeheugen dat de interne opslag van de Note 5 ontzettend snel maakt. Zo snel, dat – zo weten we ook al van de Galaxy S6 – een microSD kaart in feite een trage, vreemde eend in de bijt zou vormen. Die kun je er dus ook niet meer in stoppen.

Deze processor-RAM-opslag-combi maakt dat de Galaxy Note 5 technisch een hoogstandje is dat alleen vergelijkbaar is met de Galaxy S6, en zijn voorganger – de veelzijdiger Note 4 – op dít vlak duidelijk aftroeft.

samsung-galaxy-note-5-4 Hier is de Samsung Galaxy Note 5 - maar hij komt voorlopig niet naar Nederland

Camera

Je merkt het al: op veel gebieden speelt de Note 5 leentjebuur bij de S6, en ook voor de camera gaat deze vergelijking op. Niet dat dat erg is: de Galaxy Note 4 had al een dijk van een camera, en de Note 5 brengt dus nog een paar subtiele maar significante verbeteringen – grotere lensopening, betere beeldstabilisatie – met zich mee.

De vijf megapixel selfie-camera aan de voorzijde van het toestel moet ook voor de meest fanatieke zelffotograaf volstaan, al ontbreekt de front-flitser die we onlangs wel zagen op de Galaxy J5.

samsung-galaxy-note-5-5 Hier is de Samsung Galaxy Note 5 - maar hij komt voorlopig niet naar Nederland

Scherm

Op schermgebied viel na de Note 4 niet zo gek veel meer te verbeteren, en we verwachten dan ook dat het 5,7 inch scherm van de Galaxy Note 5 gewoon van Samsung’s bekende absolute topkwaliteit is. Gelukkig is de resolutie niet verder verhoogd, want met 2560 bij 1440 pixels was en is deze meer dan voldoende.

samsung-galaxy-note-5-3 Hier is de Samsung Galaxy Note 5 - maar hij komt voorlopig niet naar Nederland

Accu

Naast het ‘verdwenen’ microSD slot, is er nog één ander onderdeel dat fundamenteel verandert met de Note 5: de batterij. Deze is – geheel zoals verwacht, uiteraard – niet verwijder- of verwisselbaar. Daarnaast is de capaciteit van 3000 mAh opvallend, want een stapje kleiner dan de 3220 mAh waar Samsung de Note 4 nog mee uitrustte. De Zuid-Koreanen vertrouwen erop dat de tot 40% zuinigere processor en de besparingen op schermgebied voldoende zijn om de Note 5 toch een Note-waardige accuduur te geven. Bij de Galaxy S6 ging deze vlieger niet op, omdat dat toestel ten opzichte van zijn voorganger een veel hogere schermresolutie heeft. Echter, de sprong maakt de nieuwe Note niet. Duidelijk is, dat dit één van de punten is waar we later in een review diep in gaan duiken – mits de Note 5 uiteindelijk naar Europa of Nederland komt, welteverstaan.

samsung-galaxy-note-5-6 Hier is de Samsung Galaxy Note 5 - maar hij komt voorlopig niet naar Nederland

Features

Net als in de S serie, krijgt ook de vingerscanner van de Note serie de langverwachte update. Op de Galaxy Note 5 hoef je niet meer ergens overheen te vegen – je vingertop op de Home toets leggen volstaat. En zoals we inmiddels van andere Galaxy toestellen weten, is dit prettige systeem een hele verbetering ten opzichte van de ‘oude’ vingerscanners.

S Pen

Geen Note zonder S Pen, en ook de Galax Note 5 heeft weer haar eigen vernieuwde versie van Samsung’s stylus aan boord. De technische veranderingen zijn voorspelbaar: nauwkeuriger, en preciezer dan ooit, waardoor het schrijfgevoel – als we Samsung mogen geloven – nog natuurlijker is geworden. En inderdaad: het is nu – zoals wij een tijdje geleden al ontdekten – mogelijk om PDF bestanden direct te beschrijven.

Het is nu overigens de eerste keer dat de S Pen volledig in de behuizing van de telefoon verdwijnt – zonder uitstekend lipje. Een veermechanisme zorgt er voor dat de stylus na een zacht duwtje tevoorschijn springt.

Software

De Galaxy Note 5 ligt straks met Android 5.1.1 in de winkels, en uiteraard – en net zo belangrijk – met Samsung’s nieuwste TouchWiz interface. Het uiterlijk hiervan is tegenwoordig prima aan te passen, en door tal van optimalisaties is TouchWiz niet meer de logge softwarelaag die onder meer de Note 4 in sommige gevallen parten speelt.

Uiteraard bedacht Samsung’s softwareafdeling weer een paar nieuwe, uniek snufjes die helpen om van de Note 5 met zijn S Pen meer dan alleen ‘een grote telefoon’ te maken. Zo is er het vernieuwde Air Command – een bekende feature in een nieuw, mooier jasje.

Verkrijgbaarheid

Maar daar is dan de grote Olifant In De Kamer: op dit moment heeft Samsung geen plannen om de Galaxy Note 5 in Europa en Nederland uit te brengen. Of dit een definitieve beslissing is, of een move om voorlopig meer exemplaren van de Galaxy S6 Edge+ – een mooie phablet mét edge scherm, zonder S Pen – te verkopen is niet bekend. Vorig jaar kwam de Note Edge in eerste instantie ook niet naar ons land – om een paar maanden later alsnog hier in de winkels te belanden. Verder worden er wel degelijk ook Europese versies van het toestel getest. Hoop houden mag dus, maar vooralsnog geeft Samsung geen indicatie dat het toestel inderdaad naar ons stukje aardbol komt. En laten we wel wezen: voorlopig blijft de Galaxy Note 4 een uitermate capabele telefoon.

Wil je een mailtje van ons ontvangen wanneer het toestel toch naar Nederland komt? Schrijf je dan in voor onze emailnotificatie:

Reacties

  1. mplt zegt

    Waar kunnen we nou ons ergernis kwijt voor dit?? Ik zit al een jaar op note 5 te wachten en dan komt dit niet uit in Nederland!!! Slaat totaal nergens op!!!

  2. Michelle zegt

    Gister met de kpn gebeld om te kijken wat ik kan kiezen als ik wil verlengen. Hij antwoord was: wacht nog even tot half september want dan word die voor gesteld aan Nederland

Praat mee