Preview: Android 5.1.1 update op de Nederlandse Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F)

Hoewel  nog niet officieel beschikbaar – althans, niet in Nederland – werpen wij alvast een blik op de Android 5.1.1 update op de Galaxy Note 4.

samsung-galaxy-note-4-android-5-1-update-nederland-preview Preview: Android 5.1.1 update op de Nederlandse Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F)

De Samsung Galaxy Note 4 draait alweer even op Android 5.0.1 Lollipop. Bij sommigen gaat dit prima, maar echt vrij van bugs is deze software voor menig gebruik(st)er niet. De aankomende update naar Android 5.1.1 – in sommige landen al beschikbaar – moet daar verandering in brengen. Wij checken nu alvast wat er verandert, en hopelijk ook verbetert.

Uiteraard brengt Android 5.1.1 niet zoveel verandering als Android 5.0. Nieuw is de Smart Manager app die oorspronkelijk zijn opwachting maakte op de Galaxy S6. Met deze app krijg je snel een overzicht van een aantal  belangrijke toesteleigenschappen: batterij, opslag, geheugengebruik en veiligheid. En over veiligheid gesproken: de Stagefright kwetsbaarheid wordt met deze update gefixt. Update – correctie: het Stagefright lek wordt met deze update grotendeels, maar niet geheel gedicht. Dit doet namelijk een aparte, kleinere update die op de grote update naar Android 5.1 volgt.

samsung-galaxy-note-4-android-5-1-update-nederland-preview-2 Preview: Android 5.1.1 update op de Nederlandse Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F)

Ook kun je nu Vensters vastmaken – Screen pinning. Met Vensters vastmaken kun je één app vastpinnen op het scherm – bijvoorbeeld een spelletje voor de kinderen. Zie Instellingen -> Beveiliging om deze feature in te stellen.

Met name achter de schermen zijn er een hoop problemen weggewerkt, en dat is te merken. Onze Note 4 draait op firmwareversie XXU1COH4 een flink stuk soepeler. O.a. het Recente apps menu laat zich nu weer snel openen.

samsung-galaxy-note-4-android-5-1-update-nederland-preview-apps-pinnen Preview: Android 5.1.1 update op de Nederlandse Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F)

Het is op dit moment nog wat vroeg om conclusies te trekken over de accuduur van de Note 4 na de update naar Android 5.1 – daarvoor moeten we het allemaaal wat langer aankijken. Update: inmiddels hebben we deze Android versie enige dagen op de Note 4 draaien, en de accuduur is inderdaad verbeterd – maar verwacht geen plotselinge wonderen.

Duidelijk is wel dat allerlei Galaxy S6 snufjes – op Smart Manager en Vensters vastmaken na – níet naar de Note 4 komen met Android 5.1. Thema’s of nieuwe camerafuncties zul je niet aantreffen, maar ook kleine details zoals uitschakelbare S Finder en Snel verbinden sneltoetsen komen niet naar het toestel.

Zoals hierboven al benoemd: de Android 5.1.1 update is op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland. Wanneer dit wel gaat gebeuren weten wij niet – maar elders in Europa wordt de nieuwe software dus al uitgerold.

samsung-galaxy-note-4-android-5-1-update-nederland-preview-3 Preview: Android 5.1.1 update op de Nederlandse Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F)

Wie zelf nu al aan de slag wil met Android 5.1 op de Note 4 kan terecht op het XDA forum voor de uitleg die benodigd is om branded firmwares – te vinden op Sammobile – van elders op je Nederlandse toestel te kunnen flashenLet op: begin hier alleen aan als je weet wat je doet. Alleen jijzelf bent verantwoordelijk voor wat je met jouw telefoon doet!

(dank, Henk!)

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Praat mee