Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

Vorig week pas werd duidelijk dat Samsung’s Galaxy J5 ook in Europa en Nederland te koop zal zijn, en nu is het toestel inderdaad hier geland. Een uitgebreide review volgt – nu delen we alvast een setje eerste indrukken van Samsung’s goedkoopste telefoon met een Amoled beeldscherm.

samsung-galaxy-j5-preview-3 Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

De Galaxy J5 is het tweede toestel in de J serie, die op haar beurt het goedkopere aanbod moet vormen in Samsung’s nieuwe smartphoneportfolio. In tegenstelling tot de aluminium A serie, gebruikt Samsung voor de J serie haar beproefde kunststof, waardoor de J5 misschien niet ontzettend premium, maar wel erg degelijk aanvoelt. De afgeronde vormen doen (gek genoeg?) een beetje denken aan de Galaxy Note 2 – maar dan een stukje compacter, uiteraard.

samsung-galaxy-j5-preview-2 Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

De Galaxy J5 heeft een 5 inch 720p HD beeldscherm, dat – ondanks de milde prijs van het toestel – van het Super Amoled type is. En inderdaad: de kleuren spatten van het scherm, en zwart is écht, diep zwart. Helaas heb je niet de keuze tussen verschillende kleurweergave-modi. Alleen de helderheid kan worden ingesteld.

Uniek voor de J5 is de Buiten optie, waarmee je de schermhelderheid tijdelijk een fikse boost geeft. Zo blijft het scherm ook in het felste zonlicht verrassend goed leesbaar.

samsung-galaxy-j5-preview-5 Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

De Galaxy J5 heeft, zoals verwacht, dezelfde TouchWiz interface die tot nu toe alleen te vinden was op de Galaxy S6 en de S6 Edge, en draait op dit moment al op Android 5.1.1. Dit betekent onder meer dat het toestel voorzien is van de Thema optie, en toegang tot de Theme Store met een ruim aanbod aan thema’s om de interface van een eigen sausje te voorzien. Wel ontbreken sommige branded thema’s in de Theme Store op de J5: de Avengers thema’s van de Galaxy S6 zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar op het toestel.

samsung-galaxy-j5-preview-4 Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

Ook ingebakken zit het van de S6 bekende handigheidje dat je de camera start door twee keer op de Home te drukken. Dit werkt ook op de Galaxy J5 snel en prettig. Over de kwaliteit van de 13 megapixel camera zelf doen we pas later, in onze uitgebreide review uitspraken. Wel kunnen we beamen dat het toestel aan de voorzijde inderdaad een LED flitser(tje) heeft. Want niemand zit natuurlijk te wachten op een onderbelichte selfie.

samsung-galaxy-j5-front-led-flitser Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

Verder valt op dat de Galaxy J5 met zijn 64 bit quadcore Snapdragon 410 processor weliswaar geen snelheidsmonster is, maar bij normaal gebruik toch prettig zijn werk doet. Juist omdat de allernieuwste, en goed geoptimaliseerde TouchWiz interface gebruikt wordt, is de bediening van de J5 soepel.

samsung-galaxy-j5-doos Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

In de categorie verdere snufjes tref je op de Galaxy J5 nog een FM radio aan, een Extra energiebesparende modus en Microsoft’s OneDrive, waarbij je 100 GB gratis cloudopslag krijgt.

Zo op het eerste gezicht lijkt de Galaxy J5 een veelbelovende toevoeging in het goedkopere segment: een solide telefoon met Amoled scherm en een paar handige extra’s. Daarbij moeten we nog kwijt dat de bescheiden hardware in combinatie met de 2600 mAh acccu vermoedelijk een erg interessante accuduur oplevert. In de bijna 24 uur dat we het toestel hebben verloren we – ondanks ingebruikname, apps installeren, dingen proberen, spelen, etc. – slechts 23% acculading. Toch trekken we daarover pas echte conclusies in de aankomende review.

samsung-galaxy-j5-preview-6 Samsung Galaxy J5: eerste indrukken

Heb je nu al vragen over de Galaxy J5? Stel ze dan met een gerust hart hieronder!

Als je het toestel interessant vindt, dan kun je ook de Galaxy J5 abonnementen vergelijken – of check de prijzen voor een losse Galaxy J5. Op dit moment is de Galaxy J5 nog beperkt leverbaar, maar hierin komt als het goed is spoedig verandering.

Beste Galaxy J5 aanbiedingen per provider

Reacties

 1. Joop Ridder zegt

  vraag: ik heb de j5 gisteren aangekocht, alles lukt prima maar toe ik voor het eerst de camera wou gebruiken gaf de instructie aan dat er een voorbeeld scherm zou moeten zijn, helaas is dit bij mij niet het geval. kan ik dat ergens instellen??
  bij voorbaat dank

 2. Tjeert Hut zegt

  Hallo Joop ,
  Helaas heb ik geen antwoord op jou vraag, maar ik vraag mij wel af of jij ook problemen ondervind met het scherm , deze leid een eigen leven en opent hij zonder dat je er op drukt bv whatsapp en gaat maar heen en weer , doet dus dingen die ik niet wil , ook de home knop wil dan niet meer en je kunt hem ook niet meer uitschakelen , dus dan de accu er maar uit en opnieuw beginnen, gisteren weer naar mediamarkt geweest’, deze heeft hem omgeruild voor een andere ( prima service) ,thuisgekomen blijkt dat de 2e ook dit probleem heeft dus morgen maar weer heen.

  Ondervind je ook problemen met een piepend geluid , dit kan komen door bv een id kaart , dit probleem kun je oplossen door bij instellingen NFC uit te zetten.

  Mvg Tjeert

 3. halevo zegt

  Als ik iets willen openen via internetexplorer krijg ik een melding; zijn max 16 tabbladen open, sluit er en aantal. Helaas staat onderaan bij mij 4 mogelijkheden namelijk startpagina, vorige, volgende en favouriten. Normaal zou hier ook tabbladen bij moeten staan maar ik kan het nergens vinden. Ik heb een j5 toestel…

 4. Nessie zegt

  Hallo, ik heb sinds gisteren een Samsung J5.
  Kan iemand mij vertellen hoe ik een eigen ringtone kan toevoegen zonder dat ik mij aan moet melden bij OneDrive?
  Bedankt alvast

Praat mee