Samsung en MIT werken aan batterijen met langere levensduur

Samsung en het MIT hebben een manier uitgevonden om een batterij te maken die ook na vele laadcycli zijn oorspronkelijke capaciteit behoudt.

samsunge-mit-batterij-vaste-electrolyt Samsung en MIT werken aan batterijen met langere levensduur

Ordening van lithium en zwavel atomen (afb.: Yan Wang)

Mobiele technologie staat niet stil. Maar in verhouding tot bijvoorbeeld de vooruitgang van processoren en geheugen, ontwikkelt batterijtechnologie zich zonder veel haast. Op termijn is er natuurlijk wel degelijk behoorlijke verbetering te verwachten van de accuduur van je smartphone – maar er is nog een probleempje: moderne telefoonbatterijen verliezen bij gebruik hun capaciteit. Samsung en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) beweren hiervoor gezamelijk een oplossing te hebben gevonden.

Samsung en het MIT hebben een manier gevonden om de vloeibare electrolyt in een accu te vervangen door een vaste stof. Niet alleen behoudt een dergelijke accu de volledige capaciteit, ook na een honderdduizenden aantal laadcycli, hij is bestand tegen extreme temperaturen.

Verder kan een batterij met een vaste electrolyt niet in brand vliegen, al ‘gooi je hem tegen de muur, of sla je er een spijker doorheen’, aldus het MIT.

Al met al goed nieuws voor iedereen die graag zijn smartphone accu tegen de muur gooit, maar ook voor de meer gemiddelde gebruik(st)er: de nieuwe accu heeft een capaciteit die 20 tot 30% hoger is dan eentje met een vloeibare electrolyt, bij vergelijkbare afmetingen.

In hoeverre een vast electrolyt zich laat combineren met andere, recente ontwikkeling op batterijgebied – zoals de lithium batterij met dubbele capaciteit – is minder duidelijk. Daar komen we op termijn pas achter. En met termijn bedoelen we ‘de komende jaren’. Dit soort kersverse ontwikkelingen duiken vermoedelijk nog niet in toestellen als de Galaxy S7 op. Daarvoor is de weg van het laboratorium naar de winkel simpelweg te lang.

(bron, via, via)

Beste Galaxy S7 aanbiedingen per provider:

Galaxy S7

S7 Edge

Praat mee