Preview: Samsung Galaxy S6 (Edge) met Android 5.1.1 Lollipop

Over de aankomende update naar Android 5.1 voor de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge doen al een tijdje verschillende geruchten de ronde – met  name over nieuwe features voor de camera van de toestellen. En nu is er dan een eerste echte preview van de nieuwe software draaiend op de Galaxy S6.

samsung-galaxy-s6-android-5-1-1-update-features1-1024x388 Preview: Samsung Galaxy S6 (Edge) met Android 5.1.1 Lollipop

Het moge geen verrassing heten dat het de mannen van Sammobile zijn die de hand wisten te leggen op een vroege versie van de Android 5.1 firmware voor de Galaxy S6. In de onderstaande video kun je het een en ander live in actie zien – wij zetten alvast de belangrijkste vernieuwingen en veranderingen op een rijtje.

Camera

In de camera app van de Galaxy S6 met Android 5.1 zien ondermeer de mogelijkheid om eenvoudig middels een onscreen regelaar de belichting van een foto handmatig te regelen. Dit werkt wat anders dan de handmatige belichting die we eerder al bespraken, en is wat flexibeler in het gebruik. Van de eerder genoemde mogelijk om foto’s in het RAW formaat op te slaan is op dit moment – dat wil zeggen: in deze testversie – (nog) geen sprake.

Interface

Menig Galaxy S6 (Edge) gebruik(st)er had de optie al gezocht, en niet gevonden. Maar met de Android 5.1 update komt er ‘ie wel: de mogelijk om je apps alfabetisch te sorteren.

Daarnaast is het mogelijk om de S Finder en Snel verbinden knoppen in het notificatiescherm te verbergen. Het spaart ruimte en heel wat mensen gebruiken ze toch niet.

In de categorie ‘och-waarom-niet’ blijkt de Winkel knop in de Thema feature verhuisd te zijn: nu zit deze nog rechtsboven, straks is hij onderin het scherm te vinden.

En last but not least kun je straks het ‘parallax effect’ van de achtergrondafbeelding op het Startscherm uitzetten, hoewel het in de video erop lijkt alsof dit effect juist wordt toegevoegd. Een dergelijk effect is nu al te vinden op het toestel – maar dan zonder uitknop, zeg maar.

Meerdere gebruikers?

Een tijdje geleden dook het nieuws op dat je met Android 5.1 op je Galaxy S6 (Edge) ook meerdere gebruikersaccounts kunt maken. Net als de RAW camera modus ontbreekt deze mogelijkheid vooralsnog in de getoonde software. Mogelijk wordt deze nog toegevoegd – mogelijk toch niet.

Wanneer?

Samsung laat zoals gebruikelijk weinig los over wanneer Android 5.1 naar haar topmodellen van dit moment komt. Eerder verklapte een Canadese provider dat de update in dat land al vanaf juni uitgerold zal worden. Daarmee is allerminst bekend wanneer we ‘m in onze contreien kunnen verwachten. Voorlopig houden we het dus maar op ‘deze zomer’.

Hoe het ook moge zijn, hier is de volledige preview video van Android 5.1.1 op de Galaxy S6:

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee