Onder de loep: Android 5.1.1 Lollipop op de Samsung Galaxy S6

Nu de Android 5.1 update voor de Samsung Galaxy S6 van start is, kunnen we eindelijk zelf een blik werpen op de nieuwe software voor het toestel. Laten we dat dus maar eens doen, want er is genoeg te zien.

samsung-galaxy-s6-android-5-1-update-nederland-1 Onder de loep: Android 5.1.1 Lollipop op de Samsung Galaxy S6

Voor veel smartphonegebruik(st)ers was de stap van Android 4.x naar Android 5.0 Lollipop een flinke. De update van versie 5.0.2 op de huidige Galaxy S6 en S6 Edge is beduidend kleiner, maar er zijn natuurlijk een paar kleine, fijne veranderingen.

TouchWiz interface

Zoals eerder al bekend werd, en hierboven links te zien is, kun je nu weer eindelijk je apps op alfabetische volgorde sorteren. Deze functie was in eerste instantie weggevallen in de eerste TouchWiz versie voor de Galaxy S6 (Edge), en nu is hij dus gelukkig weer terug.

samsung-galaxy-s6-android-5-1-update-nederland-preview Onder de loep: Android 5.1.1 Lollipop op de Samsung Galaxy S6

Voor het eerst biedt Samsung nu ook de optie om de S Finder en Snel verbinden (Quick connect) knoppen in het notificatiescherm te verbergen. Ga via Bewerken naar het scherm waar je ook de Snelle instellingen kunt veranderen – je weet wel, die sneltoetsen waarvan er onlangs bij velen spontaan een paar verdwenen. Onderin kun je nu vinkjes bij S Finder en Snel verbinden weghalen.

samsung-galaxy-s6-android-5-1-update-nederland-preview-2 Onder de loep: Android 5.1.1 Lollipop op de Samsung Galaxy S6

Het was nog niet velen opgevallen, maar TouchWiz op de Galaxy S6 heeft achtergrondafbeeldingen met een ‘parallax’ effect, waarbij de positie van de achtergrond ten opzichte van icoontjes – die zich dan zogezegd op de voorgrond bevinden – verandert als je je telefoon draait. Je kunt dit Bewegingseffect achtergrond in Android 5.1.1 nu zelf aan of uit zetten in hetzelfde scherm waar je ook de achtergrondafbeelding kiest.

Camera

Op cameragebied biedt Android 5.1 op de Galaxy S6 flinke verbeteringen voor de wat serieuzere hobbyfotograaf. Conform geruchten zien we interessante verbeteringen, die helaas slechts ten dele in Samsung’s eigen software zijn doorgevoerd.

samsung-galaxy-s6-android-5-1-update-nederland-preview-handmatige-belichting Onder de loep: Android 5.1.1 Lollipop op de Samsung Galaxy S6

In de camera app duikt nu in ieder geval een betere regelaar op om eenvoudig de belichting met de hand te kunnen bijstellen. Je zult echter vergeefs zoeken naar de nieuwe mogelijkheden die op dit moment alleen toegankelijk zijn via andere camera applicaties, zoals Snap Camera. Deze moeten dan wel gebruik maken van de camera API van Android Lollipop.

Heb je een dergelijke camera app, dan is het wel feest met Android 5.1 op de Galaxy S6. Een extra lage ISO waarde van 50, handmatig instelbare sluitertijd, en RAW (.dng) foto’s die je interne opslag bij wijze van spreken nóg sneller vullen dan 4K UHD video: het is allemaal toegankelijk en te gebruiken.

samsung-galaxy-s6-android-5-1-update-nederland-preview-raw-fotos-dng Onder de loep: Android 5.1.1 Lollipop op de Samsung Galaxy S6

Overigens worden deze 30 MB grote .dng bestanden niet getoond in de Galerij app, dus in de categorie ‘leuke kiekjes om aan de familie te laten zien’ zijn ze minder geschikt – maar daar is het formaat natuurlijk ook allerminst voor bedoeld.

En verder…

Echt afwezig in deze update is de mogelijkheid om verschillende gebruikersaccounts in te stellen. Sommige Galaxy apparaten – lees: tablets – hebben de optie sinds Android 5.0.2 wel, maar in de huidige Android 5.1.1 voor de Galaxy S6 is er nog geen spoor van te bekennen.

Wanneer?

De bij dit artikel getoonde foto’s en afbeeldingen laten de Franse versie van de Android 5.1.1 firmware voor de Galaxy S6 zien. Vermoedelijk is dit nog de ‘praktijktest versie’, op basis waarvan verbeteringen kunnen worden doorgevoerd voordat de update ook in andere landen uitgebracht wordt. Aldus kan het nog even duren voor deze update via officiële weg naar de Nederlandse Galaxy S6 en S6 Edge komt. Echter, niks is zeker in Samsung-update-land, dus wie weet komt hij toch al spoedig. Afwachten is het devies, dus.

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

  1. RB zegt

    Ik kreeg de update voor 5.1.1 maar gezien de omvang zie ik er van af om de update te installeren. Hoe krijg ik dit weer weg? Er blijft een icoon staan met update opgeschort als melding en als ik erop druk dan kan ik het alleen installeren. Hoe annuleer of verwijder ik dit???

Praat mee