Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 – verschillen, overeenkomsten

Samsung’s Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge liggen alweer even in de winkel, en daar krijgen ze binnenkort concurrentie van het topmodel van die andere Zuid-Koreaanse electronicabakker: de LG G4. Laten we dus beide telefoons eens vergelijken. Hieronder beantwoorden we niet zozeer de vraag welke er beter is, maar zetten vooral op een rijtje welk toestel het beste is voor welke gebruik(st)er.

samsung-galaxy-s6-versus-lg-g4-vergelijking Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

Over de Galaxy S6 schreven we hier natuurlijk al een boek vol, en de belangrijkste informatie over het toestel vind je natuurlijk in onze uitgebreide review van het toestel. Maar LG’s gloednieuwe G4 heeft ook een paar erg sterke kanten. Welk toestel er beter is voor jou, hangt uiteraard volledig af van je eigen voorkeuren op de gebieden die we hieronder onder de loep nemen. Voor wie al het onderstaande te langdradig is, verklappen we alvast de belangrijkste conclusies:

De Galaxy S6…

 • heeft een compacter, meer ‘premium’ design,
 • is sneller,
 • en heeft een goedwerkende vingerscanner,

De G4…

 • is flexibeler dankzij de verwisselbare accu en het microSD slot,
 • heeft een camera app met meer handmatige instellingsopties,
 • en is in de kunststof uitvoering net iets goedkoper

Beide telefoons…

 • hebben een ontzettend goede camera,
 • maar breken geen records met hun accuduur

Wil je weten hoe we tot deze conclusies kwamen? Lees dan verder!

Specificaties

Als eerste de droge gegevens op een rijtje:

 
Samsung Galaxy S6
LG G4
Scherm5,1 inch Amoled
2560 x 1440 pixels
577 pixels per inch
5,5 inch IPS LCD
2560 x 1440 pixels
538 pixels per inch
ProcessorSamsung Exynos 7 Octa
Octacore 2,1 GHz
64 bit, 14 nm
Qualcomm Snapdragon 808
Hexacore 1,8 Ghz
64 bit, 20 nm
Geheugen3 GB DDR4 RAM
32 GB UFS 2.0 opslag
3 GB DDR3 RAM
32 GB eMMC 5.0 opslag
microSD slot
Camera16 megapixel, OIS, f/1.9 diafragma
Font: 5 megapixel
16 megapixel, OIS, f/1.8 diafragma
Front: 8 megapixel
Afmetingen143 x 71 x 6,8 mm
138 gram
149 x 76 x 9 mm
155 gram
Accu2550 mAh, standaard quick charge3000 mAh, verwisselbaar
FeaturesVingerscanner, hartslagmonitor
Extra'sGalaxy S6 Edge variantLederen backcover
Design, behuizing

Waar Samsung dit jaar met de Galaxy S6 duidelijk een nieuw pad bewandelt – het toestel is geheel uit glas en aluminium vervaardigd – houdt LG het ook nu weer bij een beproefde kunststof behuizing. De een vindt het goedkoop aanvoelen, voor de ander maakt het niets uit. Voor vijftig euro meer kun je ‘m ook krijgen in een uitvoering met echt lederen achterkant, waardoor – mits je ervan houdt – het toestel een beduidend luxere uitstraling krijgt.

samsung-galaxy-s6-versus-lg-g4-vergelijking-afmetingen-grootte Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

Galaxy S6 en de G4 afmetingen: beide toestellen op schaal naast elkaar

De Galaxy S6 zal voor velen de mooiere, zij het vingerafdrukgevoelige, telefoon zijn, die ook nog een stukje compacter is. Omgekeerd biedt de G4 een groter beeldscherm, én de mogelijkheid zelf de batterij te verwisselen. Tevens was er in het toestel nog plaats voor een microSD kaart, zodat je naar harte lust de opslagcapaciteit van 32 GB verder kunt uitbreiden.

samsung-galaxy-s6-versus-lg-g4-vergelijking-uiterlijk1 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomstenDe LG G4, die er met lederen achterklep wat verfijner uitziet dan in de (goedkopere) kunststof uitvoering

Techniek, snelheid

Behalve de accu en het microSD slot gebeurt er onder de motorkap van deze telefoons uiteraard nog veel meer. Veel toptoestellen gebruikten de laatste jaren dezelfde processor, maar met Samsung’s keus de Galaxy S6 overal uit te rusten met haar eigen Exynos octacore processor is dit niet meer het geval.

Deze Exynos 7 Octa chip is een 64 bit processor met vier energiezuinige en vier krachtige rekenkernen, die bovendien als eerste op de smartphonemarkt gefabriceerd is op een 14 nanometer proces. De Snapdragon 808 van Qualcomm die LG in de G4 stopt is er nog eentje van de 20 nanometer generatie. Simpel gesteld kun je zeggen dat kleiner – 14 nanometer – sneller en energiezuiniger is dan groter – 20 nanometer. Dit zien we dan ook terug in de metingen van de prestaties van beide toestellen, waar de G4 duidelijk onderdoet voor de S6.

Relevanter is misschien wel het feit dat Samsung in de S6 ook nieuwe geheugentechnologie gebruikt: het werkgeheugen van 3GB is van het DDR4 type, dat beduidend sneller is dan het DDR3 geheugen dat we op dit moment in andere toestellen – waaronder de G4 – tegenkomen.

Daarnaast gebruikt Samsung in de Galaxy S6 32 GB UFS 2.0 geheugen, dat – wederom – een stuk sneller is dan het eMMC geheugen dat o.a. in de G4 te vinden is. Vermoedelijk dé reden voor het ontbreken van een microSD slot in de S6 is dit UFS geheugen. Een microSD kaart is in vergelijking zo traag, dat het de gebruikerservaring danig zou verstoren – alsof je een VHS videorecorder aansluit op je moderne, digitale thuisbioscoop. Dat neemt niet weg dat velen het fijn vinden om zelf de keuze te kunnen maken.

Betekent dit alles dus dat de S6 in het dagelijks leven inderdaad veel sneller is dan de G4? Dat valt ook wel weer mee. Ja, de S6 is sneller, maar in de praktijk zijn de voelbare verschillen kleiner dan ze op papier lijken.

samsung-galaxy-s6-versus-lg-g4-vergelijking-benchmarks Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

Droge benchmarks tonen het snelheidsverschil tussen de Galaxy S6 en de G4

Scherm

Één gebied waar LG duidelijk grote sprongen voorwaarts neemt met de G4 is het beeldscherm. Het 5,5 inch IPS LCD scherm heeft dezelfde resolutie als het 5,1 inch Amoled scherm van de Galaxy S6: 2560 bij 1440 pixels. Omdat het scherm van de laatste iets kleiner is, is de pixeldichtheid theoretisch dus iets hoger, maar niemand met normale ogen zal dit kunnen zien – tenslotte hebben beide toestellen een pixeldichtheid boven de 500 pixels per inch. Beide toestellen worden geprezen om hun goede schermkwaliteit, hoewel een LCD scherm uiteindelijk om technische redenen nooit het contrast kan bieden van een Amoled scherm.

Echter, wie gewoon een zo groot mogelijk scherm zoekt, en er geen probleem mee heeft dat het toestel zelf dan ook groter is, vind in de G4 natuurlijk gewoon méér schermoppervlak.

samsung-galaxy-s6-wit Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

Een aluminium frame, en verrassend sterk glas aan voor- en achterzijde: de Galaxy S6 

Camera

Op veel vlakken heeft de Galaxy S6 – zo lijkt het in deze vergelijking – tot nu toe een klein streepje voor op de G4. Maar hoewel de camera van de S6 onlangs nog als beste telefooncamera uit de bus kwam in een onafhankelijke test, lijkt hij zijn match gevonden te hebben in de G4.

Beide toestellen hebben een 16 megapixel camera aan de achterzijde, met optische beeldstabilisatie. Samsung gaf de Galaxy S6 een flink f/1.9 diafragma mee, zodat er ook in minder licht genoeg te fotograferen valt. LG ging hier nog een stapje overheen met het f/1.8 diafragma in de G4, en de resultaten mogen er zijn.

In de ene vergelijkende test verslaat de camera van de G4 die van de S6, in andere tests zijn de rollen omgedraaid. Duidelijk is dat beide toestellen een voor een telefoon ongekend goede camera hebben, en je wat dit betreft geen miskoop kunt doen.

Wel biedt de G4 op dit moment standaard nog een paar camera snufjes die je in de Galaxy S6 vergeefs zoekt, zoals het opslaan van foto’s in het RAW formaat. Waarschijnlijk komt deze mogelijkheid op termijn ook naar de Galaxy S6, maar wie nu al RAW foto’s wil maken met het toestel moet uitwijken naar alternatieve camera apps.

Overigens is het grootste verschil op cameragebied tussen beide toestellen te vinden aan de voorzijde: de S6 heeft een frontcamera met een resolutie van 5 megapixels, terwijl de G4 een 8 megapixel sensor meekreeg voor het betere selfie-werk.

samsung-galaxy-s6-versus-lg-g4-vergelijking-camera Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

De camera interface van de G4 biedt (vooralsnog) meer handmatige instellingsmogelijkheden

Software

Smaken verschillen, en dat komt vooral naar voren als we het hebben over de software en interface die fabrikanten als LG en Samsung op hun toestellen implementeren. Toch zijn er een paar objectief aanwijsbare overeenkomsten en verschillen.

Uiteraard draaien beide toestellen op het Android besturingssysteem – de Galaxy S6 op dit moment op versie 5.0.2. De G4 zal straks direct vanaf het begin uitgerust zijn met Android 5.1, waarin een aantal knelpunten van Android 5.0.x weggewerkt zijn. Uiteraard is het slechts een kwestie van tijd voor ook de Galaxy S6 de update naar Android 5.1 krijgt, maar de G4 heeft hier straks in ieder geval de eerste paar weken een voorsprong.

samsung-galaxy-s6-review-touchwiz-standaard Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

Samsung’s TouchWiz interface op de Galaxy S6

De kern van een vergelijking tussen Samsung’s TouchWiz, en LG’s UX 4.0 interface raakten we net al: smaken verschillen. In de Galaxy S6 heeft Samsung een paar hardgeleerde lessen toegepast: TouchWiz is flink opgeschoond, onnodige snufjes zijn verwijderd, met als resultaat de meest overzichtelijke interface die het bedrijf ooit maakte. En dankzij de Thema feature kun je het uiterlijk naar behoefte aanpassen.

LG’s interface op de G4 is vrij basic en ligt wat dichterbij tegen het Google’s Android interface aan, maar biedt wel degelijk ook ‘extra’ features die ook op de S6 te vinden zijn, zoals de mogelijkheid meerdere apps tegelijk te tonen en te gebruiken.

Uiteindelijk zullen de interfaces van beide toestellen geen design awards winnen, maar ze doen wat ze moeten doen, en doen dit – wat ons betreft – goed.

samsung-galaxy-s6-versus-lg-g4-vergelijking-interface-ux-4 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

LG’s UX 4.0 interface op de G4

Accuduur

En dan is er nog de batterij: met de G4 houdt LG vast aan een feature die Samsung met de S6 heeft opgegeven. Van deze laatste is de accu – in tegenstelling tot eerdere Galaxy S topmodellen – niet verwisselbaar. Zelf even snel een nieuwe, volle batterij erin stoppen zit er niet in, terwijl je dit bij de G4 wel kunt doen.

Beide toestellen zijn uitgerust met een quick charge – pardon, snellaad – feature, hoewel je bij de G4 hiervoor een aparte oplader moet aanschaffen. Bij de S6 wordt deze standaard meegeleverd. Wil je je telefoon draadloos opladen, dan moet je bij je S6 alleen een daarvoor geschikt oplader aanschaffen. Om de G4 zonder kabel op te laden zul je, naast een speciale oplader, ook de extra achterklep moet kopen.

Maar verwisselen en opladen zijn natuurlijk niet de enige dingen die je met een smartphonebatterij doet. De G4 heeft met zijn 3000 mAh accu flink wat meer capaciteit aan boord dan de 2550 mAh van de Galaxy S6.  Hoewel je dan verwacht dat het toestel duidelijk langer doet met een acculading, zagen we dit tot nu toe niet terug in verschillende tests. In het dagelijks gebruik lijken geen van beide toestellen records te breken op dit vlak.

samsung-galaxy-s6-gc8 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

En verder…

Één troef van de Galaxy S6 die tot nu toe niet besproken werd is de vernieuwde vingerafdrukscanner. Je ontgrendelt het toestel door je vingertop op de Home knop te leggen. Snel, simpel, en in tegenstelling tot Samsung’s eerder vingerscanners, intuïtief in het gebruik. Verder kun je ‘m ook gebruiken om in te loggen op je favoriete websites, of om privé bestanden te beveiligen.

LG houdt vast aan haar eigen uitvinding, waarbij je op het scherm kunt tikken om het toestel aan te zetten. Door een tikpatroon in stellen kun je hier nog een zekere mate aan beveiliging inbouwen, hoewel het uiteraard niet zo veilig is als een vingerafdruk – maar dat was ook niet de bedoeling.

samsung-galaxy-s6-versus-lg-g4-vergelijking-afmetingen-grootte-achter Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus LG G4 - verschillen, overeenkomsten

Conclusies!

Gebaseerd op de bovenstaande vergelijking kunnen we – gelukkig – een aantal zinvolle conclusies trekken. Twijfel je tussen één van deze toestellen, en wil je vooral een compacte, strak vormgegeven telefoon, dan is de Galaxy S6 verreweg de meest logische optie. Als je het neusje van de zalm wilt op technisch gebied – snelste processor, next-gen geheugen – dan heeft de S6 wederom een flinke voorsprong.

Vind je flexibiliteit – lees: een verwisselbare accu en een uitbreidbaar geheugen – belangrijker, dan is de G4 zonder twijfel jouw volgende telefoon. Dit geldt ook als je op zoek bent naar een toestel met een dijk van een camera maar liever geen iPhone of Galaxy wilt. Daarnaast is de G4 – niet onbelangrijk – een fractie goedkoper dan de S6 (als je de kunststof variant koopt, althans).

Ben jij iemand van het type ‘mijn smartphone is mijn kantoor’ dan is niet onverstandig om te kijken naar toestellen met een betere accuduur, zoals de Galaxy Note 4. En is budget echt geen probleem, en wil je het liefst een telefoon die nog wat meer de cutting edge opzoekt van wat momenteel mogelijk is op telefoongebied, dan doen je er goed aan de Galaxy S6 Edge te checken – een Galaxy S6 met een geboden beeldscherm.

Of, om alles nóg korter samen te vatten:

De Galaxy S6…

 • heeft een compacter, meer premium design,
 • is sneller,
 • en heeft een goedwerkende vingerscanner,

De G4…

 • is flexibeler dankzij de verwisselbare accu en het microSD slot,
 • heeft een camera app met meer handmatige instellingsopties,
 • en is in de kunststof uitvoering net iets goedkoper

Beide telefoons…

 • hebben een ontzettend goede camera,
 • maar breken geen records met hun accuduur

Samsung Galaxy S6 en LG G4 prijzen

Galaxy S6 met abo


Galaxy S6 los


LG G4 met abo


LG G4 los


Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee