Samsung timmert verder aan de technologische weg: 10nm chips komen, betere batterijen, dunnere camera’s

Met de Galaxy S6 en S6 Edge toonde Samsung op eenzame hoogte te staan als fabrikant van cutting edge technologische hoogstandjes: een 14 nanometer processor, UFS 2.0 geheugenmodules, en een gebogen scherm dat op een massale schaal geproduceerd kan worden. En inmiddels is duidelijk dat de trein voorlopig gewoon onverminderd doordendert. De volgende stap in processorproductie komt, betere batterijen worden ontwikkeld, en ook camerasensors ontkomen niet aan verdere ontwikkeling.

samsung-10nm-finfet-1024x768 Samsung timmert verder aan de technologische weg: 10nm chips komen, betere batterijen, dunnere camera's

Recent kwam het nieuws dat Samsung haar plannen voor de sprong naar 10 nanometer chips heeft aangekondigd. Zoals bekend, zorgen kleinere chips voor een lager energieverbruik, en/of betere prestaties, en dus is de ‘nanometer-race’ voor processorfabrikanten een belangrijke. Ook Samsung’s concurrenten TSMC en Intel proberen zo snel mogelijk de stap naar een 10 nm productieproces te maken. Intel zal dit mogelijk als eerste klaarspelen, maar Samsung hoopt op de mobiele markt haar leidende positie te behouden door eind 2016 klaar ze zijn voor massaproductie van 10 nm chips.

Tegelijkertijd zijn de Zuid-Koreanen druk doende om steeds meer energie in hun telefoonaccu’s te persen. Hoewel het hier om relatief bescheiden verbeteringen gaat – omgerekend zo’n 14% in de komende twee jaar (van 660 Wh/L naar 750 Wh/L) – is ieder beetje natuurlijk mooi meegenomen. Zeker, omdat Samsung er ook aan werkt de nieuwe batterijen nog sneller te laden opladen. Van nul naar 80% is straks haalbaar in een half uur. Ter vergelijking: de Galaxy S6 doet pakweg 50% in dezelfde tijd.

En dan zijn er nog die overdreven dikke camera modules die eigenlijk niet echt goed in de huidige generatie dunne smartphones passen. Maar ook daar wordt wat aan gedaan. Dankzij nieuwe RWB – Red White Blue – sensors met een kleinere pixelgrootte kunnen camera’s nog zo’n 23% dunner worden. Natuurlijk zijn het eigenlijk juist grotere pixels die zorgen voor betere kiekjes, dus hoe Samsung hier een balans in wil vinden is nog niet helemaal duidelijk.

Tot zover deze opsomming van toekomstige ontwikkelingen waarvan nu al duidelijk is dat ze eraan zitten te komen: snellere processoren die minder energie verbruiken, batterijen met een grotere capaciteit, én camera’s die in een dunnere telefoon passen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je het straks allemaal in – bijvoorbeeld – de Galaxy Note 5 tegen zult komen. Tenslotte rollen 10nm chips pas in grote aantallen eind 2016 van de band, en ook de genoemde verbeteringen in accucapaciteit  staan pas voor 2017 op de agenda.

(via, via, via)

Galaxy deal tips

Praat mee