Samsung gebruikt verschillende camera sensoren in de Galaxy S6 (Edge) – welke heb jij?

Samsung’s nieuwe Galaxy S6 en S6 Edge zijn een groot succes. Zo groot, dat de Zuid-Koreanen moeite hebben genoeg exemplaren van de laatste te produceren om aan de vraag te voldoen. Maar het blijkt ook niet zo eenvoudig om aan voldoende camerasensoren te komen, zo blijkt uit het feit dat Samsung naast de reeds bekende Sony IMX240 sensor nu ook een eigen ISOCELL sensor inzet in beide toestellen. Maar: wat is het verschil? En hoe weet je welke sensor er in jouw Galaxy S6 (Edge) zit?

samsung-galaxy-s6-camera-welke-sensor Samsung gebruikt verschillende camera sensoren in de Galaxy S6 (Edge) - welke heb jij?

Gebruikers op het XDA forum ontdekten dat sommige Galaxy S6 (Edge) exemplaren voorzien zijn van een 16 megapixel ISOCELL sensor – uit Samsung’s eigen keuken – in plaats van Sony’s IMX240 sensor met dezelfde resolutie die tot nu toe was opgedoken. Inmiddels heeft Samsung zelf dit ook bevestigd, erop wijzend dat er weliswaar sensors van verschillende fabrikanten gebruikt worden, maar dat ze beide voldoen aan dezelfde strenge eisen voor kwaliteit en prestaties.

Beeldkwaliteit

Natuurlijk is de sensor niet het enige onderdeel dat de beeldkwaliteit van een camera bepaald, maar het is wel een cruciaal onderdeel. En dus rijst de vraag in hoeverre de verschillende sensoren ook verschillende foto’s maken? De mannen van Sammobile gingen met beide cameravarianten op pad, om een indruk te krijgen van de onderlinge verhoudingen.

samsung-galaxy-s6-camera-verschillen-sony-isocell-1 Samsung gebruikt verschillende camera sensoren in de Galaxy S6 (Edge) - welke heb jij?

De IMX240 en ISOCELL sensor geven inderdaad niet precies dezelfde resultaten, hoewel de verschillen voor de doorsnee fotograferende Galaxy S6 bezit(s)ters vermoedelijk niet groot zijn.

samsung-galaxy-s6-camera-verschillen-sony-isocell-2 Samsung gebruikt verschillende camera sensoren in de Galaxy S6 (Edge) - welke heb jij?

Alleen in omstandigheden met iets minder licht en HDR uitgeschakeld lijkt Samsung’s eigen ISOCELL sensor kleuren neutraler vast te leggen.

samsung-galaxy-s6-camera-verschillen-sony-isocell-3 Samsung gebruikt verschillende camera sensoren in de Galaxy S6 (Edge) - welke heb jij?

Welke sensor zit er is jouw Galaxy S6 (Edge)?

Als je wilt weten welke sensor er in jouw toestel zit, ga je naar de telefoon app. Daar (1) voer je de volgende code in: *#34971539#. Je komt dan vanzelf in een diagnostisch CameraFirmware Standard menu terecht. Tik vervolgens op ISP VER CHECK (2). In een ballonnetje (3) verschijnt onder Read Camera bij ISP Ver de tekst SONY_IMX240… als jouw toestel een sensor van Sony heeft, of SLSI_S5K2P2… als het om Samsung’s eigen ISOCELL sensor gaat.

samsung-galaxy-s6-welke-camera-sensor-sony-isocell Samsung gebruikt verschillende camera sensoren in de Galaxy S6 (Edge) - welke heb jij?

Heb jij jouw Galaxy S6 gecheckt? Welke camerasensor zit er in jouw toestel?

(via)

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

Praat mee