Samsung Galaxy S6 (Edge) en Galaxy Note 4/Edge tip: Mijn plaatsen widget

Zou het niet handig zijn als de apps op je Startscherm zich aanpassen aan wat je aan het doen bent, c.q. waar je bent? De Mijn plaatsen widget van Samsung’s Galaxy S6, S6 Edge en Galaxy Note 4 en Note Edge – op andere toestellen konden we ‘m (nog?) niet vinden – zorgt ervoor. (Noot: de schermafbeeldingen hieronder zijn van de Galaxy S6. Op de Note 4 en Note Edge werkt alles hetzelfde, maar het ziet er niet overal precies zo uit)

samsung-galaxy-s6-tip-note-4-mijn-plaatsen-apps-lokatie Samsung Galaxy S6 (Edge) en Galaxy Note 4/Edge tip: Mijn plaatsen widget

De Mijn plaatsen widget van de Galaxy S6 (Edge), Galaxy Note 4 en Edge biedt snelkoppelingen naar veelgebruikte apps, afhankelijk van waar je bent. Bijvoorbeeld: email en agenda op je werk, de MP3 speler en Maps voor onderweg, en Youtube thuis. Maar hoe je ‘m ook wilt instellen, eerst moet je natuurlijk de widget op je Startscherm plaatsen.

samsung-galaxy-s6-tip-note-4-mijn-plaatsen-andere-apps-thuis-werk-1 Samsung Galaxy S6 (Edge) en Galaxy Note 4/Edge tip: Mijn plaatsen widget

Leg je vinger eventjes op een leeg gedeelte van je Startscherm, zodat je deze kunt bewerken. Kies voor Widgets (1) en zoek tussen je beschikbare widgets de Mijn plaatsen widget (2). Leeg hier weer je vinger op, zodat je ‘m op de gewenste plek op je Startscherm kunt zetten (3). Je kunt nu beginnen ‘m in te stellen.

samsung-galaxy-s6-tip-note-4-mijn-plaatsen-andere-apps-thuis-werk-2 Samsung Galaxy S6 (Edge) en Galaxy Note 4/Edge tip: Mijn plaatsen widget

Tik dus op de widget, en geef aan waar je je nu bevindt – of eigenlijk: welke lokatie je als eerste wilt instellen (4). Als je wilt dat jouw Galaxy S6 / Note 4 zelf herkent wanneer je op deze plaats bent, kun je dit instellen. Hier zijn drie manieren voor beschikbaar: als je op een bepaalde lokatie bent (5), als je verbinding hebt met een bepaald WiFi netwerk (6), óf in de buurt van een specifiek Bluetooth apparaaat – bijv. in de auto (7). Als je één van deze hebt ingesteld tik je op Volgende (8). Je kunt nu kiezen welke snelkoppelingen Mijn plaatsen laat zien, door Beheren te kiezen (9).

samsung-galaxy-s6-tip-note-4-mijn-plaatsen-andere-apps-thuis-werk-3 Samsung Galaxy S6 (Edge) en Galaxy Note 4/Edge tip: Mijn plaatsen widget

Vervolgens kun je sneltoetsen weghalen door op het bij een icoontje behorende ‘minnetje’ te tikken (10), en toevoegen – mits er nog plaats is – met het ‘plusje’ (11). Je kunt dan kiezen uit een aantal standaard functies, of een lijst met al je eigen apps (12). Is alles naar wens, tik dan op OK (13).

In principe heb je nu dus je favoriete sneltoesen/apps ingesteld die getoond worden in Mijn plaatsen, áls je daar bent. Maar dat is nog niet alles. Je kunt nog een aantal extra instellingen per locatie aanpassen. Tik hiervoor nogmaals op de widget. Je kunt opnieuw kiezen voor welke plaats je de instellingen wilt bewerken (14). In dit scherm kun je overigens nog méér plaatsen toevoegen, door het ‘plus’ symbool rechtsonder (15).

samsung-galaxy-s6-tip-note-4-mijn-plaatsen-andere-apps-thuis-werk-41 Samsung Galaxy S6 (Edge) en Galaxy Note 4/Edge tip: Mijn plaatsen widget

Kies vervolgens Instell. per locatie toepassen, en schakel de optie in (17). Je kunt nu in een lijst (18) nog een aantal andere functies in- of uitschakelen als je op deze plek bent, zoals de Spaarstand, het geluid en meer. Als je WiFi gebruikt om de plaats te herkennen, kun je deze natuurlijk niet automatisch laten uitschakelen als je daar bent.

Al met is Mijn plaatsen dus een vrij compacte widget, maar wel eentje met flink wat mogelijkheden, en de moeite van het uitproberen waard. Zoals gezegd: behalve op de Galaxy S6 (Edge), vonden wij Mijn plaatsen op dit moment alleen op de Galaxy Note 4. Mogelijk dat hij na toekomstige updates ook nog op andere toestellen, zoals de Galaxy S5, opduikt, maar daarover weten we op dit moment niets.

Een andere functie die de beveiliging van je toestel aanpast aan je lokatie, is de Smart Lock functie, die op meer Galaxy toestellen met Android Lollipop te vinden is.

Vergeet ook niet onze andere Galaxy S6 tips en trucs – of natuurlijk onze Galaxy Note 4 tips!

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee