Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Nu wij onze redactionele Samsung Galaxy S6 sinds een paar weken aan dagelijks gebruik bloot hebben kunnen stellen – de complete review volgt spoedig! – is duidelijk het het toestel een accuduur heeft die het best te omschrijving is als ‘net bovengemiddeld’. Een hele dag komen we er mee door, maar bij de indrukwekkende batterij van Galaxy Note 4 haalt ‘ie het toch echt niet. Tijd dus voor wat batterij tips voor de Galaxy S6 – en daarmee natuurlijk ook voor de Galaxy S6 Edge.

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

De onderstaande tips zijn een verzameling bekende en minder bekende manieren om ervoor te zorgen dat je smartphone in het algemeen, en natuurlijk de Galaxy S6 (Edge) in het bijzonder, minder energie verbruikt.

Zet uit wat je niet gebruikt

De eenvoudigste manier om je kostbare acculading te sparen is natuurlijk het uitzetten van alles snufjes die je niet gebruikt. Voor de hand liggen verbindingen als Bluetooth, of de WiFi verbinding als je onderweg bent en toch geen gebruik maakt van WiFi netwerken. Maar er is veel meer.

NFC

Op onze Galaxy S6 stond NFC – Near Field Communication – standaard ingeschakeld, terwijl we net als veel gebruik(st)ers (bijna) nooit gebruik maken van de mogelijkheden ervan: betalen sowieso niet, en Android Beam bij hoge uitzondering. Dus: ga in de Instellingen naar NFC en betaling (1), check of NFC aan staat en zoja, tik erop (2) en zet deze uit (3).

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-nfc Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

WiFi netwerken scannen

Iets dat ook standaard ingeschakeld staat, is het scannen van WiFi netwerken – ook als de WiFi verbinding uitgeschakeld is. Ga in de WiFi instellingen dus naar Meer (4), tik op Scannen altijd toestaan (5) en selecteer Alleen scannen als WiFi aan is (6).

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-wifi-scannen Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Bewegingen en gebaren

Tenzij jij ze echt gebruikt, kun je maar beter voor zorgen dat jouw Galaxy S6 (Edge) niet constant checkt of je bepaalde bewegingen of gebaren met het toestel maakt. Ga dus in de Instellingen naar Bewegingen en gebaren (7). Je ziet nu vier opties (8).

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-bewegingen-gebaren Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Met Direct bellen kun je een contact zonder verdere navigatie bellen, door alleen het toestel naar je oor te brengen. Slim melden zorgt ervoor dat je Galaxy S6 (Edge) even trilt zodra je ‘m oppakt om je te laten weten dat je oproepen, berichten, etc. gemist hebt. Met Dempen kun je een inkomende oproep afwijzen door je hand vlak op het scherm te leggen, of door het toestel om te draaien zodat het scherm naar beneden ligt. En met Vegen voor afbeelding maak je een schermafbeelding van je Galaxy S6 door met de zijkant van je hand over het toestel te vegen.

Hoewel deze features stuk voor stuk niet per se overbodig zijn, kun je jezelf afvragen welke je echt gebruikt, zodat je uit kunt schakelen wat je niet nodig hebt (9).

Zet Smart Lock uit

Hoewel de Smart Lock functie die in Android Lollipop te vinden is – én op de Galaxy S6 (Edge) – best handig is, gebruikt lang niet iedereen de optie om het toestel op vooringestelde lokaties of in sommige situaties automatisch te ontgrendelen. Net als andere functies, stond ook Smart Lock standaard ingeschakeld op onze Galaxy S6.

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-smart-lock Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Je schakelt Smart Lock uit door in de Instellingen naar Schermvergr. en beveilig. te gaan. Helemaal onderin dat menu vind je de optie Andere beveiligingsinstellingen (10). Scroll nu wederom naar beneden tot je Vertrouwde agents ziet (11). Kies deze en schakel Smart Lock (Google) uit (12).

Kies een donker thema

Traditie getrouw is ook het beeldscherm van de Galaxy S6 en S6 Edge van het Amoled type. Kenmerk van een dergelijk scherm is dat het minder energie verbruikt voor het weergeven van donkere kleuren. Het weergeven van zwart kost helemaal geen stroom. Natuurlijk wil je wel iets zien op je scherm, maar onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’ kun je een Achtergrond instellen die donker of zelfs helemaal zwart is.

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-zwart-thema-achtergrond Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Nog beter is het om een Thema te kiezen waarin de kleur zwart een prominentie rol speelt. Hierboven zie je bijvoorbeeld het Cogul Black thema dat te vinden is in de Thema’s feature en winkel op het toestel.

Update Samsung Push Service

Zorg dat je de app Samsung Push Service hebt bijgewerkt naar de nieuwste versie. Hoe je dit doet kon je onlangs al HIER lezen.

Spaarstanden

Om nog wat rigoreuzer de batterij te sparen, heeft de Galaxy S6 (Edge) ook nog twee speciale spaarstanden: eentje voor het dagelijks gebruik, en eentje voor ‘noodgevallen’. Beide vind je via de Instellingen onder het kopje Batterij (13). Eventuele kun je zo ook toevoegen aan de snelkoppelingen in het notificatiescherm. Hoe je dat doet lees je HIER.

De ‘normale’ spaarstand

Voor wie het niet erg vindt om wat power in te leveren is de ‘normale’ spaarstand een goede manier om de accuduur van je Galaxy S6 te verbeteren. De prestaties van de processor, de maximale helderheid van het scherm worden, samen met wat andere kleine functies, beperkt, waardoor het energieverbruik omlaag gaat. Als je niet in fel zonlicht op het strand ligt, of games aan het spelen bent, zul je hier niet zoveel van merken. Schakel ‘m in door in het Batterij menu te kiezen voor Spaarstand (14) en schakel deze vervolgens in (15).

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-spaarstand Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Extra energiebesparende stand

Je ziet ‘m in het Batterij menu al staan: de Extra energiebesparende stand (16). Deze is alleen handig als je dag langer duurt dan je batterijduur, én je niet de mogelijkheid hebt om tussendoor nog op te laden. Als je ‘m inschakelt gaat het scherm op zwart-wit, en worden alle functies op de belangrijkste na uitgeschakeld. Handig dus als je nog enige tijd – uren, zelfs – telefonisch of per SMS bereikbaar moet zijn.

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-extra-energiebesparende-spaarstand Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

De eerste keer dat je de Extra energiebesparende stand inschakelt zul je even akkoord moeten gaan met de getoonde informatie (17) en (18). Kies nu voor Aanzetten (19), en wacht tot jouw Galaxy S6 (Edge) zich omtovert tot een ouderwetse ‘domme’ telefoon – die lang doet met een klein beetje acculading. Je kunt indien nodig meer mogelijkheden toe toevoegen aan deze modus met de ‘plus’ iconen op het scherm, maar bedenk dat iedere app of optie die je gebruikt energie verbruikt.

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-extra-energiebesparende-spaarstand-uitschakelen Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Als je eenmaal weer een stopcontact hebt gevonden, schakel je de stand uit door rechtsboven in het scherm op Meer te tikken (20), gevolgd door Extra energiebespar. stand uit (21).

Schakel grijstinten in

Mocht je de Extra energiebesparende stand teveel van het goede vinden, maar wil je wel energie besparen door de schermweergave te beperken tot grijstinten, dan is er nog een klein trucje.

samsung-galaxy-s6-edge-accuduur-batterij-tips-grijstinten Tips om de accuduur van je Samsung Galaxy S6 (Edge) te verbeteren

Ga in de instellingen naar de optie Toegankelijkheid (22), en tik op Rechtstreekse toegang (23). Schakel Rechtstreekse toegang in (24), evenals de optie Grijstinten (25). Als je nu drie keer achterelkaar op de Home toets drukt, gaat het scherm op zwart-wit. Alles blijft gewoon zoals je het gewend bent, maar het beeldscherm is nu een stukje energiezuiniger (tenzij je alleen maar grote witte vlakken zo fel mogelijk gaat bekijken, natuurlijk).

Wat kun je nog meer doen?

De bovenstaande lijst met tips is in ieder geval een aardig startpunt voor iedereen die graag de batterijduur van zijn of haar Galaxy S6 (Edge) wil verbeteren. Mis jij nog goede tips? Deel ze hieronder met ons en de rest van de wereld!

(o.a. via)

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

 1. michiel zegt

  hey goede tips bedankt!
  ik heb alleen een vraagje; als ik naar energiebesparende stand ga dan staat er (als ie vol is) ongeveer 24 uur maar bij jou s6 stond 3.8 dagen.
  heb nog nooit uitgetest hoelang mijne nou echt meegaat in energuebesparende stand want ik heb mijn telefoon in normale stand nodig
  weet jij misschien hoe dit zit?????

  • Michel zegt

   Moeilijk te zeggen zo. Die 24 uur vermeldt ‘ie bij jou daar onderin het zwart-witte scherm als de Extra Energiebesparende stand ingeschakeld is?

 2. jacoba zegt

  Erg fijn al die besparende tips, alleen ben ik niet zo blij met mijn hele telefoon in het zwart/wit tinten….
  Hoe zet ik dit in godsnaam weer terug in kleur????????
  HELP:(

  • Sten zegt

   Je kunt ook de grijstinten uitzetten en herhaaldelijk op de home-knop blijven drukken, werkt dit niet zet je ze aan en dan weer herhaaldelijk (meer dan 3x) op de home-knop drukken.

 3. Sander zegt

  Fijne tips. Dankje. Wat ook wil werken is Google now diensten uitzetten (vooral “OK GOOGLE”) werkt erg goed om deze uit te schakelen. Hij luistert namelijk constant wat er gebeurd op de achtergrond en gebruikt hiervoor internet.. Dit legde ongeveer 15% beslag op het gehele batterijgebruik. Dus zeker waard om mee te nemen!!

 4. janklaas zegt

  Ik kan mijn grijstinten niet uitschakelen. Wat moet ik nu doen?
  Ik heb mijn telefoon al uitgeschakeld en dan weer ingeschakeld maar het lukt nog steeds niet. Stom dit…

 5. Michel zegt

  Kan ook de grijstinten niet meer terugzetten. bij opstarten komt alles in kleur maar binnen 30 seconden is alles weer in grijs. Wie kan me helpen???

 6. Ilke zegt

  Ook hier zijn de grijstinten niet meer uit te krijgen. Meerdere keren Home-knop of opnieuw inschakelen, werken beide niet. Graag een oplossing hiervoor 🙂

Praat mee