Nieuwe accu kopen voor je Samsung Galaxy? Duits onderzoek: pas op voor namaak (update)

Hoewel Samsung de laatste tijd – zie de nieuwe Galaxy S6 maar ook de Galaxy A  serie – steeds vaker telefoons maakt waarvan je de accu niet kunt verwisselen, is dit bij verreweg de meeste Galaxys wel mogelijk. Logischerwijs kun je dus ook een losse accu kopen. Onderzoek in Duitsland wijst uit dat heel wat ‘officiële Samsung accu’s’ nep zijn – met alle mogelijke gevaren van dien. Hoe herken je zo’n namaak batterij?

samsung-galaxy-note-4-review-accuduur Nieuwe accu kopen voor je Samsung Galaxy? Duits onderzoek: pas op voor namaak (update)

De Duitse website Heise ging op onderzoek uit naar de handel in Samsung accu’s voor Galaxy smartphones, en kwam tot de opzienbarende conclusie dat twaalf van twaalf via Amazon gekochte exemplaren nep zijn. Let wel: het gaat hier niet om batterijen waarvan bij voorbaat duidelijk is dat het om goedkope exemplaren gemaakt door derden gaat. De geteste accu’s waren voorzien van Samsung logo’s en soms ook van geloofwaardige verpakkingen.

Gevaarlijk

Samsung’s eigen accu’s voldoen aan strenge veiligheidseisen, en zijn mede daardoor niet altijd even goedkoop – in de eigen webshop van Samsung betaal je al gauw een paar tientjes voor een vervangende batterij. Heise vond in Duitsland echter legio aanbieders van Samsung batterijen die een stuk goedkoper zijn. Die stuk voor stuk fake bleken.

De veiligheidseisen zijn er niet voor niets. Slechte batterijen kunnen brandgevaar opleveren als ze warm worden, bijvoorbeeld bij het opladen. Tevens gaan ze simpelweg minder lang mee, zowel in het dagelijks gebruik, als op de lange duur.

Hoe herken je een namaak accu dan?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om een nep batterij te herkennen – vóór aankoop of bij ontvangst (zodat je ‘m direct retour kunt sturen). De eerste indicatie van een nep batterij is de prijs: kost een officieel model bijvoorbeeld tussen de € 20,- en € 30,-, dan is een prijs van de helft of minder bij voorbaat verdacht. Heb je de accu eenmaal ontvangen dan zijn er meer aanwijzingen. Zo verpakt Samsung haar eigen accu’s altijd in een blisterverpakking. Andere verpakkingen – kartonnen doosjes, witte zakjes – wijzen dus op namaak.

samsung-galaxy-accu-batterij-fake-namaak-herkennen Nieuwe accu kopen voor je Samsung Galaxy? Duits onderzoek: pas op voor namaak (update)

Links een echte Samsung accu voor de Galaxy S3, rechts een namaak exeplaar. Let op de tekst naast het woord Battery: links grijs, rechts zwart. De blauwe balk onderin heeft links afgeronde hoeken, rechts rechte (afb.: Heise).

Echter, sommige fabrikanten van nepbatterijen verzenden hun waren in blisterverpakkingen die behoorlijk echt lijken. Toch zijn ook daar zichtbare verschillen. De geteste namaakaccu’s met blisterverpakking waren te herkennen aan de opdruk. De tekst op de verpakking naast het grote woord Battery hoort grijs te zijn (zie hierboven). Het namaakmodel  had een zwarte tekst. Op Samsung’s echt verpakking zijn de hoeken van de blauwe balk onderaan afgerond – rechte hoeken duiden op namaak.

samsung-galaxy-accu-batterij-fake-namaak-herkennen-2 Nieuwe accu kopen voor je Samsung Galaxy? Duits onderzoek: pas op voor namaak (update)

Links een echte batterij – Cell made in Korea, assembled in China – rechts een nepexemplaar – Made in Japan, finished in Korea (afb.: Heise)

Ook aan de accu zelf valt meestal wel te zien of deze echt is of niet. Samsung zelf maakt de cel van de accu in Zuid-Korea, en laat deze in China tot een complete accu assembleren. Nepbatterijen worden veelal elders gemaakt en/of vermelden juist – om geloofwaardig te lijken – dat ze in Zuid-Korea in elkaar zijn gezet.

samsung-galaxy-accu-batterij-fake-namaak-herkennen-3 Nieuwe accu kopen voor je Samsung Galaxy? Duits onderzoek: pas op voor namaak (update)

 

De binnenkant van een echte (links) en namaak (rechts) accu. De echte is gemaakt door Samsung SDI (afb.: Heise)

Indien nodig kan ook een blik ín de behuizing van de accu zelf zekerheid bieden. De cel in een echte Samsung batterij wordt gefabriceerd door Samsung SDI, en vermeldt dit ook.

Amazon

Het hierboven beschreven onderzoek richtte zich op het Duitse Amazon en handelaren die daar actief zijn. Maar het schaadt niet om ook in Nederland op je hoede te zijn, met name als de batterij goedkoop is. Want ook al is het geen namaak product – d.w.z. een batterij die verkocht wordt alsof het om een origineel Samsung product gaat – dan blijven de gevaren van een dergelijke, minder goed geteste batterij aanwezig.

Update:

Inmiddels heeft Samsung in Duitsland gereageerd op de uitkomsten van het bovenstaande onderzoek. Het bedrijf laat weten een zero tolerance beleid te voeren m.b.t. dit soort nep-Samsung-accu’s. Om te voorkomen dat gebruik(st)ers te maken krijgen met minderwaardige producten worden voorvallen ondezocht en indien nodig juridische stappen ondernomen.

(via)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Jekkos zegt

  Niet een erg overtuigend artikel….grijze of zwarte lettertjes. Moet dat de indicatie zijn of een batterij echt is? Samsung werkt deze situatie deels ook zelf in de hand want via hun eigen webshop zijn slechts batterijen voor een paar modellen te koop.

  • zegt

   @Jekkos

   Wat je zegt geldt dan ook voor de namaak artikelen in Turkije. Andere kleur adidasbroek en groter logo, maar daarom dus meteen nep. Iedereen weet wel beter.

   Ik verwacht dat de onderzoekers het wel bij het rechte eind hebben en dat er veel nep batterijen in omloop zijn voor telefoons. Is echt een gigantische handel in!

Praat mee