Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

Een vergelijking tussen twee telefoons is altijd interessant als je twijfelt tussen de toestellen. In het geval van de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S5 is het dubbel zo interessant, omdat het hier gaat om twee fundamenteel andere telefoons, en de beste blik die je kunt werpen op de koerswijziging die Samsung het afgelopen jaar doorvoerde.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-s5-vergelijking-2 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

Links de Galaxy S6, rechts de Galaxy S5

Zoals wel vaker vallen we eerst maar met onze belangrijkste conclusies in huis, om je indien gewenst het nodige leeswerk te besparen:

De Galaxy S6 is het betere toestel voor wie…

 • graag de beste camera heeft
 • een beter design belangrijk vindt
 • over het algemeen de voorkeur geeft aan betere hardware, scherm, of interface

De Galaxy S5 is beter voor wie…

 • vaak zelf de accu verwisselt
 • niet zonder microSD kaart kan
 • een toestel wil dat beter bestand is tegen de elementen

Galaxy S6 versus Galaxy S5: niet zomaar een paar verschillen

Als we de Galaxy S6 met zijn voorganger, de Galaxy S5, gaan vergelijking, kunnen we simpelweg gegevens op een rijtje zetten. Specificaties, eigenschappen, en andere relevante gegevens – je vindt ze in de tabel hieronder. Maar dat is pas het begin van het verhaal.

 
Galaxy S5
Galaxy S6
SchermSuper Amoled
5,1 inch Full HD
1920 x 1080 pixels
432 ppi
Super Amoled
5,1 inch Quad HD
2560 x 1440 pixels
577 ppi
ProcessorQualcomm Snapdragon 801
2,5 GHz quadcore processor
Samsung
Exynos 7 Octa
2,1 GHz octacore
64 bit, 14nm
Geheugen2 GB RAM LPDDR3
16 GB opslag
microSD
3GB RAM LPDDR4
32 (of 64, 128) GB opslag
Géén microSD
BehuizingVolledig
kunststof
Aluminium,
Gorilla Glass 4
Camera's16 MP f/2.2
2,1 MP front
4K video
16 MP, OIS, f/1.9
5 MP front
4k UHD video
Accu2800 mAh
Verwisselbaar
2550 mAh
Snel opladen
Draadloos oplaadbaar
Afmetingen142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
143 x 71 x 6,8 mm
138 gram
FeaturesUltra Power Saving Mode
Vingerscanner
Hartslagmonitor
IP67 certificatie
Nieuwste TouchWiz
Ultra Power Saving
Nieuwe vingerscanner
Hartslagmonitor
Draadloos opladen
Adviesprijs€ 529,- (HIER)S6: € 699,- (HIER)
S6 Edge: € 849,- (HIER)

 

Behuizing, design

Maanden voor de onthulling van de Galaxy S6 gingen er al geruchten over een compleet nieuw design, waarbij Samsung eindelijk haar S topmodel zou hullen in premium materialen. En inderdaad, dankzij de aluminium omranding, én een voor- en achterkant van Gorilla Glass 4, maakt het toestel een opvallende, en meer luxueuze indruk – iets dat geen overbodige luxe is als je bijna 700 euro neertelt voor een telefoon (€ 849,- als je de Galaxy S6 Edge aanschaft).

Toch wordt nu ook in één klap duidelijk waarom Samsung de Galaxy S5 heeft gebouwd zoals ze deze heeft gebouwd. De destijds veel bekritiseerde behuizing biedt mogelijkheden waar de S6 níet over beschikt: een IP67 gecertificeerde waterbestendigheid, een verwijderbare achterklep zodat je de accu eenvoudig kunt verwisselen, én genoeg plaats voor een microSD kaartje om de opslagcapaciteit naar hartelust uit te breiden.

Op basis van dit alles lonkt de conclusie dat de Galaxy S5 een echt werkpaard is, en de Galaxy S6 een luxe paard. Met andere woorden, de eerste is geschikter voor de zware gebruik(t)er, terwijl de laatste vooral leuk is voor modebewuste consumenten. Maar zoals wel vaker in het leven, zit de vork niet zo eenvoudig in de steel.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-s5-vergelijking-even-groot Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

Links de Galaxy S6, rechts de S5, op dezelfde schaal afgebeeld. Ja, ze zijn nagenoeg even groot (al is de S6 dunner)

Beelscherm

Voor we dieper in de details duiken, willen we nog wijzen op de beeldschermen van de S6 en de S5. Waar de Galaxy S5 een scherp 1080p full HD Super Amoled scherm heeft met 1920 bij 1080 pixels, doet doet de S6 hier nog een schepje bovenop. Het Quad HD scherm heeft 77% meer pixels omdat Samsung 2560 x 1440 pixels op het even grote scherm wist te proppen.

Toch is dit niet het belangrijkste verschil tussen de twee schermen – je moet van goeden huize komen om te zien dat het beeld op de Galaxy S6 inderdaad scherper is. Relevanter is, dat Samsung ook het afgelopen jaar verder heeft gesleuteld aan de kleurweergave van haar Amoled schermen, zoals de Galaxy Note 4 al liet zien. Dus hoewel de hogere resolutie voor de meesten niet erg zichtbaar is, is de verbeterde weergave dit wel.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-s5-vergelijking-4 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

Techniek

Uiteraard zijn de verschillen tussen de Galaxy S6 en de S5 niet beperkt tot het uiterlijk, of het aantal pixels. Tenslotte zit er ook een jaar technologische vooruitgang tussen de twee topmodellen. Zo heeft de Galaxy S6 een 64 bit octacore processor, die bovendien op een kleiner – 14 nanometer versus 28 nanometer – productieproces gefabriceerd is. In normaal Nederlands: de chip is stukken energiezuiniger, én sneller.

Toch lijkt dit gedaalde energieverbruik vooral nodig om het scherm met de hogere resolutie van genoeg stroom te voorzien – een grote verbetering van de accuduur wordt niet verwacht. Of dit allemaal klopt, weten we natuurlijk pas zodra de uiteindelijke toestelversie in de winkels ligt, en deze uitgebreid getest kan worden.

Naast de processor heeft Samsung in de Galaxy S6 ook nieuwere types werkgeheugen en opslag gebruikt. Beide zijn sneller, en niet zo’n beetje ook. Uit onlangs opgedoken testresultaten blijkt dat het nieuwe geheugen- afhankelijk van de toepassing – twee tot pakweg vijf keer zo snel is als dat in de Galaxy S5. In het dagelijks leven betekent dit dat het toestel zelf en applicaties veel sneller opstarten.Ook het lezen of schrijven van bestanden gaat een stuk vlotter.

Begrijp ons niet verkeerd: de Galaxy S5 is allerminst langzaam, maar de S6 laat ‘m toch wel ver achter zich. Als de S6 een luxe paard is, dan is het wel een luxe raspaard.

samsung-galaxy-s6-gc5 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

De Galaxy S6 met het aluminium frame

Camera

Vorig jaar concludeerden wij in onze review van de Galaxy S5 dat de camera prima is, maar dat de 16 megapixel resolutie eigenlijk te hoog is voor een lens die niet gestabiliseerd is. Met andere woorden: met zo’n hoge resolutie zie je iedere trilling van je hand direct op de foto. Precies dit nadeel heeft Samsung verholpen in de Galaxy S6. Ook dit toestel heeft een 16 megapixel camera, maar dit keer is de lens wel optisch gestabiliseerd, zodat je optimaal gebruik maakt van de resolutie.

Daarnaast heeft Samsung de lensopening van de camera flink wat groter gemaakt, zodat er meer licht kan worden opgevangen. In het dagelijks leven betekent dit vooral veel betere foto’s in het (half)donker.

Om het verschil in perspectief te zetten: de Galaxy S5 heeft een prima 16 MP camera, maar deze is lang niet zo goed als de 16 MP camera met stabilisatie (OIS) die de Galaxy Note 4 indrukwekkend goed maakt. Bovenop de Note 4 heeft de Galaxy S6 dus nog een grotere lensopening die ook met weinig licht overweg kan.

samsung-galaxy-s5-gc-header Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

Galaxy S5: kunststof frame met metallic look

Software

Samen met de Galaxy S6 lanceert Samsung ook haar nieuwste versie van de TouchWiz interface. Deze bevat minder overbodig apps en snufjes, en loopt veel soepeler dan TouchWiz op de Galaxy S5. Toch is op dit moment nog niet helemaal duidelijk in hoeverre dit komt door de afgeslankte interface, of door het feit dat de S6 gewoon een stuk krachtiger hardware bevat.

In ieder geval is op dit moment de kloof tussen TouchWiz op de S6 en op de S5 recent al een aardig stuk gedicht door de update naar Android 5.0 Lollipop voor de laatste. Wat overblijft is vooral het feit dat de menu’s op de Galaxy S6 wat overzichtelijker – want ingekort – zijn, en dat er minder gebruik gemaakt wordt van symbolen, en meer van eenvoudig, heldere tekst. Hierdoor moet het ook voor de niet-zo-ingewijde gebruiker makkelijker zijn om de S6 te gebruiken.

samsung-galaxy-s6-gc8 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

Vingerscanner

De Galaxy S5 was Samsung’s eerste met een vingerafdrukscanner, waarbij je je vinger over de Home knop moet vegen. En hoewel het met een beetje oefening – en de juiste instellingen – behoorlijk goed werkt, is het duidelijk dat de nieuwe scanner van de S6 beter is. Tenslotte hoef je niet meer over de Home knop te vegen, maar volstaat het je vingertop erop te leggen. Beter? Ja, veel beter, want simpeler en veel betrouwbaarder.

samsung-galaxy-s5-batterij-klep-gc Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

De verwisselbare accu van de Galaxy S5: een praktisch snufje dat sneuvelde in het design van de S6

Batterij

Het gebeurt niet vaak dat een nieuw telefoonmodel een kleinere batterij heeft dan zijn voorganger. Toch is precies dat gebeurd met de Galaxy S6. Beschikt de S5 over een 2800 mAh accu, de S6 moet voldoende hebben aan een capaciteit van 2550 mAh. Wat dit in de praktijk betekent voor de gebruiksduur valt niet te zeggen op basis van getalletjes. Voor nu is de verwachting – of hoop? – dat beide toestellen ongeveer even lang zullen doen met één lading.

Voor sommigen is er een groter verschil: de batterij van de Galaxy S5 kun je eenvoudig zelf verwisselen. Dus is met een extra, opgeladen exemplaar op zak kun je binnen een oogwenk weer verder als de eerste batterij leeg is. Dit trucje is op de Galaxy S6 niet mogelijk, omdat de achterkant niet verwijderbaar is. Is ‘ie leeg, dan is opladen de enige mogelijkheid.

Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken heeft Samsung de S6 wel voorzien van een snellaad functie: 50% volladen duurt slechts een half uurtje, en ook met 10 minuten aan de lader kun je alweer enige uren vooruit. Daarnaast zijn de benodigheden om draadloos op te laden standaard ingebouwd. Dit gaat weliswaar niet zo snel, maar het is wel gemakkelijk.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-s5-vergelijking-3 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy S5

Links de dunnere Galaxy S6, rechts de S5

Galaxy S6 Edge

In principe hebben we hierboven de Galaxy S5 vergeleken met de ‘gewone’, platte Galaxy S6. Natuurlijk is er ook nog de S6 Edge, met zijn futuristische scherm dat aan beide zijkanten om de rand vouwt. Op dit extra blikvangende snufje – met een handjevol eigen features – na, is dit echter hetzelfde toestel, met dezelfde materialen, processor, geheugen, camera en software. De accu is een fractie groter, hoewel het praktisch effect hiervan verwaarloosbaar is. Voor de hogere prijs krijg je dus vooral een toestel met misschien wel het opvallendste uiterlijk dit jaar.

Conclusies

Het idee dat de Galaxy S5 een werkpaard is, en de Galaxy S6 een luxe paard, is dus wat te simpel. Ondanks zijn looks, heeft de S6 ook gewoon (veel) snellere hardware, een beter scherm, een betere camera, en een eenvoudiger interface.

Dat neemt niet weg dat de Galaxy S5 over paar praktische eigenschappen beschikt die in de S6 ver te zoeken zijn: een behuizing die bestand is tegen stof en water, een verwisselbare accu, en de optie om zelf de opslagcapaciteit uit te breiden. De S6 heeft – afhankelijk van welke je aanschaft – 32, 64 of 128 GB opslagruimte, maar je kunt er niet zelf nog meer van maken.

Welkt toestel voor jou geschikt is, hangt vooral af van wat je zelf belangrijk vind – en je budget, uiteraard. Wil je een dijk van een camera, en/of een mooie smartphone? Dan is de Galaxy S6 duidelijk de betere keuzen. Wil je vooral een praktisch, flexibel toestel – microSD slot, verwisselbare accu, IP67 certificatie – en zijn andere eigenschappen minder belangrijk? Dan is de Galaxy S5 nog steeds een dijk van een smartphone.

En passant blijkt hoezeer Samsung het afgelopen jaar haar ideeën heeft gewijzigd: de S5 was en is een super-praktisch toestel, zonder uiterlijk vertoon. Het toestel reflecteert de mentaliteit waarmee Samsung groot is geworden op de smartphone markt. De Galaxy S6, daarentegen, combineert uiterlijk vertoon met state of the art techniek, maar offert daarvoor wel een paar praktische puntjes op. Dit toestel laat zien hoe Samsung van plan is aan de top te blijven, maar de Zuid-Koreanen wagen zich hiermee wel op nieuw terrein. Moedig? Ja. Effectief? Daar gaan we de komende tijd achterkomen.

Galaxy S5, Galaxy S6, en Galaxy S6 Edge prijzen

S5


S6

S6 Edge

S5 los


S6 los

S6 Edge los

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

  • HUGO JANSSENS zegt

   ikben een dummy want dit is mijn eerste toestel Galaxy J5 en ik had graag de handleiding gehad zoik kan zien en ervaren voor wat alles dient ik kan zelfs als het belt niet opnemen door een verkeerde handeling voorhet overige kanikzelf wel vinden graag tot wederhoren hugo

Praat mee