Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

Het zijn de twee duurste Galaxy smartphones die je op dit moment kunt kopen: de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy Note 4. Of nouja, de S6 kun je in ieder geval al bestellen – op levering moet je nog wachten tot de tweede week van april. Wij zetten nu al de belangrijkste verschillen, en overeenkomsten, tussen beide topmodellen op een rijtje. Gewoon, voor de lol, maar ook voor wie twijfelt welk toestel aan te schaffen.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-note-4-vergelijking-1 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

In de onderstaande vergelijking gooien we voor het gemak de Galaxy S6 en zijn broertje met gebogen scherm – de Galaxy S6 Edge – op één hoop. Dit, omdat beide varianten grotendeels over dezelfde hard- en software beschikken.

In een notedop

Voor het gemak zetten we zoals altijd de belangrijkste puntjes van het onderstaande verhaal alvast op een rijtje.

De Galaxy Note 4 is…

 • een flexibel allround toestel, dankzij
 • de verwisselbare accu en het microSD slot,
 • de (waarschijnlijk) langere accuduur,
 • én alle extra snufjes en features van de S Pen stylus.

De Galaxy S6 is…

 • handzamer, en heeft
 • veel snellere hardware en een nóg betere camera,
 • een functionelere vingerscanner,
 • en een eenvoudigere TouchWiz interface,
 • maar mist een microSD slot, en de batterij is niet verwisselbaar.

Zo, nu we alles al verklapt hebben, duiken we er wat dieper in.

Eigenschappen

 
Galaxy Note 4
Galaxy S6
SchermSuper Amoled
5,7 inch Full HD
2560 x 1440 pixels
515 ppi
Super Amoled
5,1 inch Quad HD
2560 x 1440 pixels
577 ppi
ProcessorQualcomm Snapdragon 805
2,7 GHz quadcore processor
Samsung
Exynos 7 Octa
2,1 GHz octacore
64 bit, 14nm
Geheugen3 GB RAM LPDDR3
32 GB opslag
microSD
3GB RAM LPDDR4
32 (of 64, 128) GB opslag
Géén microSD
BehuizingAluminium frame,
Gorilla Glass 4 voor,
Polycarbonaat achter
Aluminium,
Gorilla Glass 4
Camera's16 MP, OIS, f/2.2
3,7 MP front
4K UHD video
16 MP, OIS, f/1.9
5 MP front
4k UHD video
Accu3220 mAh
Verwisselbaar
2550 mAh
Snel opladen
Draadloos oplaadbaar
Afmetingen153 x 78 x 8,5 mm
176 gram
143 x 71 x 6,8 mm
138 gram
FeaturesUltra Power Saving Mode
Vingerscanner
Hartslagmonitor
S Pen stylus
Nieuwste TouchWiz
Ultra Power Saving Mode
Nieuwe vingerscanner
Hartslagmonitor
Draadloos opladen
Adviesprijs€ 699,- (HIER)S6: € 699,- (HIER)
S6 Edge: € 849,- (HIER)

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-note-4-vergelijking-7 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

De Galaxy S6 (boven) en Note 4- beide met een aluminium frame, maar toch anders

Design

Na jaren van kritiek op Samsung’s gebruik van kunststoffen voor de behuizing van ook hun dure toestellen, werd een flinke koersverandering ingezet. De Galaxy S6 heeft, zoals je hierboven in de tabel al kon zien, een metalen frame, én een voor- en achterzijde van Gorilla Glass 4. Het resultaat: een luxe uitstraling, die wel wat gevoelig is voor vingerafdrukken. En dat alles is maar 6,8 millimeter dun.

De Galaxy Note 4 combineert: een aluminium frame, maar een achterzijde uit Samsung’s vertrouwde polycarbonaat. Ten tijde van de release leverde dit eigenlijk amper nog kritiek op – en wat ons betreft terecht – en hier hebben we dan ook in feite al het grootste verschil tussen de Note 4 en de S6.

Met de laatste zet Samsung vol in op design, terwijl de Note 4 een middenweg bewandeld. Want dankzij de kunststof achterklep, is de accu van het toestel nog verwisselbaar – iets dat met de accu van de Galaxy S6 niet meer mogelijk is. Wat je mooier vindt is uiteraard een kwestie van smaak, maar omdat de Note 4 óók nog eens plaats biedt aan een microSD kaartje, is het duidelijk het flexibelere toestel van de twee.

samsung-galaxy-s6-versus-note-4-vergelijking-grootte Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

De Galaxy S6 en de grotere Galaxy Note 4 op dezelfde schaal afgebeeld

Scherm

In feite hebben beide toestellen hetzelfde Quad HD beeldscherm met 2560 x 1440 pixels. Natuurlijk is dat van de Note 4 met zijn 5,7 inch diagonaal groter, wat zorgt voor een wat lagere pixeldichtheid. En omgekeerd: het 5,1 inch scherm van de Galaxy S6 heeft nóg scherper beeld. Maar omdat niemand met een Note 4 klaagt over een te onscherp beeld, is dit verschil verwaarloosbaar. Wij gaan er vooral vanuit dat de Galaxy S6 dezelfde opzienbarende weergavekwaliteit biedt die we kennen van de Note 4.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-note-4-vergelijking-2 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

Processor, geheugen

Groter worden de verschillen als we de spreekwoordelijke motorkap openen. De Galaxy Note 4 is dankzij Qualcomm’s Snapdragon 805 processor snel, maar de Galaxy S6 heeft Samsung’s eigen, nieuwe Exynos 7 Octa – en die doet daar nog wat schepjes bovenop, zo blijkt uit de eerste tests. Daarnaast komt de S6 hier in Nederland – in tegenstelling tot de Note 4 – met een 64 bit processor, die als eerste in de wereld gefabriceerd wordt op een 14 nanometer proces. Zonder te nerdy te doen, betekent dit vooral dat hij een stuk energiezuiniger is, ondanks de betere prestaties.

Maar daar houdt het snelheidverschil niet op. Er is namelijk nog het nieuwe LPDDR4 werkgeheugen en de UFS 2.0 opslag. Vergeet desgewenst de afkortingen, maar onthoudt dat beide veel tot heel veel sneller zijn dan het LPDDR3 en eMMC geheugen van de Note 4.

Dus: hoe snel de Note 4 ook is, de Galaxy S6 is volgestopt met een aantal componenten van de volgende technische generatie.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-note-4-vergelijking-6 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

Met 6,8 millimeter is de Galaxy S6 (links) dunner dan de Note 4

Camera

De Galaxy Note 4 ontving de laatste maanden veel lof voor zijn 16 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. In principe vinden we in de Galaxy S6 precies dezelfde sensor terug, optische stabilisatie incluis. Echter, Samsung maakte de lensopening nog een stukje groter, zodat de Galaxy S6 betere foto’s en video’s maakt bij weinig licht. Inderdaad, beter dan de Note 4. Dat wil dus wel iets zeggen.

Als je een echte selfie fanaat bent, dan biedt de S6 een 5 megapixel frontcamera, tegenover de 3,7 megapixel van de Note 4, hoewel beide voor de meesten toch echt in de categorie ‘ruim voldoende’ vallen.

samsung-galaxy-note-4-multiwindow-pop-up-venster-2 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

Multitasking op de Galaxy Note 4

Software

Niet alleen heeft Samsung het afgelopen jaar flink geschaafd aan het uiterlijk van haar toptelefoons, ook de software  onderging met sprongen flinke veranderingen. Ook de Galaxy S6 komt weer met een nieuwere versie van de TouchWiz interface – eentje die een stuk is ‘afgeslankt’ ten opzichte van de interface op de Note 4. Dat betekent: minder opties, minder onduidelijke symbolen, overzichtelijker menu’s en applicaties, en een soepeler bediening.

Aan de andere kant staat de Galaxy Note 4 op het punt de update naar Android 5.0 Lollipop te krijgen – preview! –  welke de bediening een stuk sneller maakt, de kloof tussen beide TouchWiz versies wat meer gedicht wordt. En natuurlijk zal de interface van een Note smartphone nooit zo eenvoudig zijn als die van een S model, om de simpele reden dat een Note meer mogelijkheden biedt – denk: S Pen stylus. Ook de unieke multiwindow en pop-up features van de Note 4 zijn voorbehouden aan het grotere scherm van het toestel.

samsung-galaxy-s6-draadloze-oplader Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

Draadloos je Galaxy S6 opladen: standaard ingebouwd (maar de oplader moet je apart kopen). Afgebeeld: de S6 Edge

Accu

En dan zijn we bij de accu aanbeland – sinds jaren één van de sterke kanten van een Note, en bij de Galaxy Note 4 is dit niet anders. Op dit moment is er nog maar weinig bekend over de gebruiksduur van de Galaxy S6. Duidelijk is dat de laatste een flink lagere capaciteit heeft dan de Note 4: 2550 versus 3220 mAh.

Wel heeft de S6, zoals hierboven genoemd, een processor die minder energie verbruikt, waardoor – op papier – een kleinere batterij volstaat. Maar zolang er geen precieze cijfers bekend zijn blijft het gissen. En dus draaien we het voor gemak maar even om: áls Samsung erin zou zijn geslaagd om de Galaxy S6 een accuduur te geven die ook maar enigszins in de buurt komt van de Note 4 zou dit een opzienbarende prestatie zijn. Voor nu gaan wij er maar vanuit dat de Note 4 op dit vlak duidelijk in het voordeel is.

Overigens zit er ook een voordeel aan het feit dat de batterij van de S6 niet verwisselbaar is: in de achterzijde van het toestel zitten alle benodigdheden voor draadloos opladen al ingebouwd. Je hoeft daar dus geen extra cover of achterklep voor aan te schaffen – alleen een oplader.

Zowel de Note 4 als de S6 hebben een snellaad functie, waardoor je ze in pakweg een half uur 50% kunt opladen.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-note-4-vergelijking-5 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

Vingerscanner

In navolging van de Galaxy S5 kreeg ook de Note 4 een vingerafdrukscanner, van het type waarbij je je vinger over de Home knop moet vegen. Met wat oefening werkt dit wel, maar uiteraard is de vernieuwde vingerscanner van de Galaxy S6 eenvoudiger in gebruik. Je hoeft alleen je vingertop op de Home knop te leggen. In onze review van de Galaxy Note 4 concludeerden we dat het toestel net iets te groot is om de vingerscanner met één hand te gebruiken, waardoor veelgebruikte handelingen – ontgrendelen, bijvoorbeeld – niet fijn werken. De Galaxy S6 heeft dit probleem niet.

samsung-galaxy-s6-versus-galaxy-note-4-vergelijking-3 Vergelijking: Samsung Galaxy S6 versus Galaxy Note 4

En dus…

Gebaseerd op de bovenstaande vergelijking gaan we niet concluderen welk toestel er beter is. De Galaxy Note 4 is een dijk van een smartphone die er gewoon goed uitziet, en eigenlijk alles – accuduur, camera, scherm – bovengemiddeld goed doet. Maar hij is groter, en door de S Pen en de extra softwarefeatures een echt werkpaard.

De Galaxy S6 is wat handzamer, en ziet er net zo goed uit als de Note 4 – hoewel smaken natuurlijk verschillen. De camera is beter, de hardware sneller, en de software is overzichtelijker. Vermoedelijk doe je niet zo lang met een acculading – hoewel dit nog moet blijken.

Twijfel je tussen één van deze telefoons? Bedenk dan beide telefoons op alle vlakken gewoon erg goed zijn. Het voornaamste onderscheid blijft vooralsnog waarvoor je ze het beste kunt gebruiken. Simpel gezegd: wil je gewoon een erg goede smartphone? Check dan de Galaxy S6. Wil je een telefoon die indien nodig ook je kantoor kan vervangen? Dan is de Note 4 jouw beste optie. Dat is misschien wat overdreven, maar schetst wel een beetje het onderscheid tussen beide toestellen.

Prijzen

N4 abo

S6 abo

S6 Edge abo

N4 los

S6 los

S6 Edge los


Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

 1. Ruud vermeulen zegt

  Wat is het voordeel van draadloos opladen.
  Trouwens zie nog steeds een kabel aan de oplader.
  Bij het oude systeem kun je tijdens het opladen nog gebruik maken
  van je telefoon, gaat niet zo gemakkelijk met draadloos opladen volgens mij.
  Wel een top toestel,. ik hou het nog maar even bij mijn Note 2.

 2. Jelle zegt

  De S6 is mooi, maar het grootste nadeel vind ik, dat je geen accu kunt verwisselen en of geheugen erbij plaatsen.

  Dit zal waarschijnlijk ook in de toekomst met de Note 5 gaan gebeuren.

  Ik mag volgende week weer één uitzoeken. Dat zal de Note 4 worden.

  Wel jammer dat Samsung deze keuze heeft gemaakt.

Praat mee