Samsung Galaxy met Android Lollipop tip: Smart Lock

Met de update naar Android 5.0 Lollipop komt een nieuw snufje naar je Samsung Galaxy telefoon: Smart Lock. Met Smart Lock kun je je vergrendeling baseren op waar je bent. Bijvoorbeeld: thuis staat de beveiliging uit, terwijl je elders wel je PIN code moet invoeren, of je vingerafdruk moet scannen. Update: vanwege de nieuwere TouchWiz interface op die toestellen, hebben we inmiddels een aparte beschrijving van Smart Lock op de Galaxy S6 en J5.

samsung-galaxy-android-5-lollipop-smart-lock-tip Samsung Galaxy met Android Lollipop tip: Smart Lock

Het idee is handig: ben je onderweg, dan wil je je telefoon natuurlijk goed beveiligen. Ben je ergens waar je meer vertrouwen hebt in je medemens – thuis, in de auto, of eventueel op je werk – dan wil je gewoon snel toegang tot je toestel, zonder het invoeren van een wachtwoord, PIN, of je vingerafdruk – als je een Galaxy S5 (Mini), Alpha, Note 4, of straks een Galaxy S6 hebt.

De nieuwe Smart Lock feature zorgt ervoor dat dat, eenmaal ingesteld, vanzelf geregeld wordt. Het enige dat je dus moet doen, is ‘m instellen.

Als eerste moet je natuurlijk een beveiliging hebben ingesteld – bij Instellingen, en Vergrendelscherm. Daarna ga je, wederom in Instellingen onder het kopje Systeem naar Beveiliging (1). Op een Note 3 of Galaxy S4 met Android Lollipop vindt je deze onder de tab Algemeen en het kopje Apparaatbeheer.

samsung-galaxy-android-5-lollipop-tip-smart-lock-instellen-1 Samsung Galaxy met Android Lollipop tip: Smart Lock

Als deze nog niet is ingeschakeld, moet je onder Vertrouwde agents (2) eerst Smart Lock inschakelen (3). Het kan ook zijn dat deze is ingeschakeld is. Je kunt dan direct naar Smart Lock gaan (4).

In feite zijn er twee manieren om een ‘veilige zone’ te herkennen: gebaseerd op locatie, of gebaseerd op de aanwezigheid van een ander apparaat dat te herkennen is door een Bluetooth verbinding of NFC.

samsung-galaxy-android-5-lollipop-tip-smart-lock-instellen-2 Samsung Galaxy met Android Lollipop tip: Smart Lock

Kies je ervoor om op een specifieke plaats je toestel direct toegankelijk te maken, kies dan voor Veilige plaatsen (5), en voeg je eentje toe (7). Wil je dat je Galaxy toestel een veilige omgeving herkent via Bluetooth – handig voor in de auto – dan tik je op Veilige apparaten (6). Welk apparaat er herkend wordt kun je instellen door eerst het apparaattype te kiezen (8), gevolgd door het apparaat zelf.

Als je Smart Lock eenmaal hebt ingesteld, hoef je je toestel nog maar één keer te ontgrendelen zodra je in een vertrouwde omgeving bent. Mocht je je Galaxy toch willen vergrendelen, versleep je op het vergrendelscherm het slotje onderin beeld (9) – het toestel is nu weer beveiligd.

samsung-galaxy-android-5-lollipop-tip-smart-lock-instellen-3 Samsung Galaxy met Android Lollipop tip: Smart Lock

Update: inmiddels is ook Lichaamsdetectie toegevoegd aan Smart Lock. Hoe dit werkt, en hoe je het instelt lees je HIER.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. Niels zegt

  Deze optie werkt helemaal niet. Na het instellen op mijn s6 van een vertrouwde locatie of lichaams detectie. Moet je het slotje gebruiken voor te ontgrendelen oké, maar daarna moet ik nog steeds mijn vingerafdruk opgeven. Dan kan je dus beter de functie uitzetten want dan hoef je alleen je vingerafdruk op te geven. Of weet iemand hoe je dit kan oplossen?

 2. Andre zegt

  Vreselijk irritant die smartlock… Ongevraagd is dat ingeschakeld, maar ik wil dat gewoon niet.
  Handmatig dus er uit gemikt….

  Persoonlijke instellingen mogen naar mijn mening nooit automatisch aangepast worden…. ik wil zelf bepalen hoe-en-wat.

 3. Yvonne zegt

  Ik wil van de smartlock af maar krijg hem niet weg. Oom niet als ik hem op uit zet. Wat moet ik doen om deze vergrendeling er echt af te krijgen?

Praat mee