Samsung Galaxy S6 (Edge): accuduur tests + 25 GB vrije opslag

Maart is bijna voorbij, en langzaam kruipt de officiele releasedatum van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge dichterbij. En inmiddels zijn ook de eerste serieuze tests van de accuduur van beide toestellen opgedoken – en wordt duidelijk hoeveel vrije opslagcapaciteit er echt beschikbaar is voor de gebruiker op bijvoorbeeld de 32 GB variant van beide toestellen.

samsung-galaxy-s6-vrije-opslag-25-gb Samsung Galaxy S6 (Edge): accuduur tests +  25 GB vrije opslag

Verfügbarer Speicherplatz, oftewel beschikbare opslagcapaciteit: ruim 25 GB

Vrije opslagcapaciteit

Om maar met het laatste te beginnen: uit de VS duikt het bericht op dat de 32 GB versie van de Galaxy S6 over 23 GB daadwerkelijke vrije ruimte beschikt – je weet wel, na aftrek van de opslagcapaciteit die in beslag wordt genomen door het besturingssysteem. Echter, de VS is Europa niet, en een blik dichter bij huis leert dat het aan deze kant van de oceaan eerder rond de 25 GB is. Zo’n 7 GB gaat op aan voorgeïnstalleerde software, waaronder natuurlijk het Android systeem, en de TouchWiz interface – een situatie die een fractie gunstiger is dan op de Galaxy Note 4, die in tegenstelling tot de Galaxy S6 wel over een uitbreidingsmogelijkheid beschikt.

Accuduur

Inmiddels zijn ook de eerste uitgebreide tests te vinden van de accuduur van zowel de Galaxy S6, als de S6 Edge. Een blik op de testresultaten van PhoneArena geeft dezelfde indruk die we ook elders tegenkomen.

samsung-galaxy-s6-accuduur-pa Samsung Galaxy S6 (Edge): accuduur tests +  25 GB vrije opslag

Hierboven zie je dat de Galaxy S6 Edge het bijvoorbeeld – om onduidelijk redenen – beter doet dan de ‘platte’ Galaxy S6. Ter vergelijking: de Galaxy S5 ligt qua accuduur tussen beide S6 varianten in, maar beide moeten toestellen als de Galaxy Note 4 en Sony’s Xperia Z3 voor laten gaan. Wel doen ze het, ondanks de relatief kleine accucapaciteit en het QHD beeldscherm, beter dan HTC’s nieuwe One M9 en de iPhone 6 en 6 Plus.

In de tests van TomsGuide komt een kleiner verschil tussen de S6 en de S6 Edge naar voren: beide toestellen doen het minder dan de Galaxy S6, en scoren vergelijkbaar met de Galaxy Note Edge, en wederom beter dan de iPhone 6.

samsung-galaxy-s6-accuduur-tg Samsung Galaxy S6 (Edge): accuduur tests +  25 GB vrije opslag

Al met al lijken de S6 en de S6 Edge ondanks de kleine accucapaciteit van respectievelijk 2550 en 2600 mAh – relatief klein, voor Android topmodel anno 2015 – tenminste bovengemiddeld te scoren, en ook beter dan HTC’s One M9 en Apple’s iPhones. Een verbetering ten opzichte van topmodellen van vorig jaar zit er dan weer niet in – afhankelijk van de test, en waarschijnlijk jouw persoonlijke gebruikspatroon, wordt er wel degelijk iets in geleverd.

Opvallend genoeg geeft een specifiek op gaming gerichte test van LaptopMedia een verrassend beeld: de Galaxy S6 houdt de Epic Citadel demo langer vol dan zowel de S5 als de Note 4.

samsung-galaxy-s6-accuduur-games-lm Samsung Galaxy S6 (Edge): accuduur tests +  25 GB vrije opslag

Overigens heeft Samsung beide S6’en in navolging van de Note 4 van de mogelijkheid voorzien snel op te laden. Het onderstaande overzicht – wederom uit de koker van PhoneArena – laat zien dat dit doel behaald is. Beide modellen laden sneller op dan welke concurrent dan ook: van nul naar honderd procent vol duurt op de Galaxy S6 slechts 78 minuten, op de S6 Edge heb je vijf minuten langer nodig.

samsung-galaxy-s6-edge-laadtijd-pa Samsung Galaxy S6 (Edge): accuduur tests +  25 GB vrije opslag

Al met al ontstaat er langzaam een beter beeld van de accuduur van de Galaxy S6 en S6 Edge: bovengemiddeld, maar niet record-brekend. Wat gezien de bescheiden accucapaciteit wel opzien baart – en tevens laat zien dat de veelverguisde Galaxy S5 – want ‘niet mooi’, volgens velen – op sommige punten gewoon ontzettend goed was. En nog steeds is, natuurlijk.

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee