Onder de loep: nieuwe TouchWiz interface op de Samsung Galaxy S6

Net als zijn voorgangers, brengt ook de Samsung Galaxy S6 – en de Galaxy S6 Edge, natuurlijk – een vernieuwde versie van de TouchWiz interface met zich mee. En hoewel het er allemaal vrij vertrouwd uit ziet, is er toch behoorlijk geschaafd, zodat alles er eenvoudiger en overzichtelijker uitziet. En er nog een paar leuke extra’s te vinden zijn.

samsung-galaxy-s6-nieuwe-touchwiz Onder de loep: nieuwe TouchWiz interface op de Samsung Galaxy S6

Op haar eigen blog neemt Samsung zelf de belangrijkste veranderingen en vernieuwingen onder de loep die in TouchWiz op de Galaxy S6 (Edge) te vinden zijn. De Zuid-Koreanen spreken van een All new experience, wij nuchtere Hollanders houden het er maar op dat er gewoon het een en ander eenvoudigder en duidelijker is geworden.

samsung-galaxy-s6-nieuwe-touchwiz-overzichtelijker1 Onder de loep: nieuwe TouchWiz interface op de Samsung Galaxy S6

In ieder geval heeft Samsung op de Galaxy S6 gesnoeid in de interface van de standaard apps die je veel gebruikt. Hierboven zie je bijvoorbeeld het overzicht met je contacten, waar het een en ander veel simpeler is weergegeven. Menu’s zien minder uitgebreid, en icoontjes – waarvan de betekenis soms niet direct duidelijk is – zijn vervangen door duidelijke tekst.

Ook hebben apps een ‘kleurcodering’ meegekregen: telefoon apps zijn blauw, video apps zijn paars, en apps die met je contacten te maken hebben zijn oranje.

Hoewel het Instellingen menu nog steeds aardig wat mogelijkheden biedt, zijn dit er minder dan op eerdere toestellen. Ook hier hebben verschillende types instellingen een eigen kleur – iets dat we in feite ook al zagen op de Galaxy Note 4.

samsung-galaxy-s6-nieuwe-touchwiz-kleuren Onder de loep: nieuwe TouchWiz interface op de Samsung Galaxy S6

 

Op de Galaxy S6 Edge kun ook een eigen kleur toewijzen aan een contact. De rand van het scherm ‘gloeit’ dan in die kleur als je bijvoorbeeld een telefoontje krijgt van die persoon. Zo kun je zien wie er belt of een bericht stuurt, ook als het toestel omgedraaid op tafel ligt – bijvoorbeeld tijdens een vergadering, college, etc.

Je hebt op de S6 Edge ook direct toegang tot je favoriete contacten, met een simpele veegbeweging vanaf de rand van het scherm. Via deze feature – People edge – kun je zo’n contact ook direct bellen of SMSsen.

samsung-galaxy-s6-nieuwe-touchwiz-edge-functies Onder de loep: nieuwe TouchWiz interface op de Samsung Galaxy S6

Naast de versimpelde interface, en de specifieke functies van het edge scherm van de Galaxy S6 Edge, biedt de nieuwe TouchWiz ook de optie om met een paar handeling een nieuw thema te activeren. Een tijdje geleden kon je HIER al zien hoe deze werken.

Tof is in ieder geval dat je door het instellen van een ander thema in één klap het uiterlijk van de interface kunt aanpassen aan je eigen smaak. Icoontjes zien er anders uit, kleuren en achtergronden veranderen, en zelfs het ontwerp van veelgebruikte apps past zich aan.

samsung-galaxy-s6-nieuwe-touchwiz-themas Onder de loep: nieuwe TouchWiz interface op de Samsung Galaxy S6

De voorbeelden die Samsung zelf geeft – zie hierboven: Pink theme, Space theme – zijn misschien niet overweldigend, maar met de Galaxy S6 en S6 Edge komt ook de mogelijkheid voor derden –  met iets meer gevoel voor design en smaak – om thema’s voor de toestellen te ontwikkelen. Je kunt dan via de speciale Theme store eenvoudig nieuwe thema’s op de S6 installeren.

Al met al heeft Samsung dus aardig gesleuteld aan haar TouchWiz interface, en zet hiermee een lijn voort die in feite al vorig jaar met de Galaxy S5 werd ingezet: weg van het ‘meer is beter’ principe dat de Zuid-Koreanen jarenlang leken te hanteren.

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

Praat mee