Terugdraaien Android 5.0 Lollipop update op je Galaxy: kan dit? En heeft het zin?

Als eerste Samsung telefoon was het de Galaxy S5 die in Nederland de update naar Android 5.0 Lollipop kreeg. En zoals wel vaker bij dit soort ingrijpende updates is niet iedereen blij met de vernieuwingen. Tel daarbij op dat een dergelijke update nogal eens bugs met zich meebrengt – zeker in Android versie 5.0, die meer problemen heeft dan de nieuwere versie 5.0.1 die binnenkort naar o.a. de Galaxy Note 4 komt – en het moge duidelijk zijn: de klachten zijn niet van de lucht. Met enige regelmaat bereikt ons momenteel de vraag: hoe kan ik mijn Galaxy terugzetten naar de vorige Android versie? Tijd om te kijken óf dit kan, hoe dit kan, maar vooral ook hoe zinvol het is.

samsung-galaxy-android-5-0-lollipop-update-traag-crashende-apps-foutmeldingen Terugdraaien Android 5.0 Lollipop update op je Galaxy: kan dit? En heeft het zin?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: natuurlijk is het mogelijk om een Galaxy – al dan niet een S5 – terug te zetten naar Android 4.4.2. Echter, dit is lang niet in alle gevallen dé oplossing.

Wanneer is het terugzetten van de vorige Android versie géén oplossing?

Als je net als iedereen gewoon de update naar Android 5.0 Lollipop hebt uitgevoerd en nu kampt met bijvoorbeeld crashende applicaties, of haperende WiFi verbindingen, dan is het veel zinvoller om te proberen deze eerst op te lossen. Check daarvoor onze overzichten:

Als je die tips leest, merk je dat aan het einde van de rit de ‘grondige’ aanpak van de problemen altijd neerkomt op het terugzetten van het toestel naar de fabrieksinstellingen – de bekende factory reset, waarbij je helaas al je data op je telefoon kwijt bent. Overigens zet een factory reset – in tegenstelling tot wat sommigen denken – je toestel níet terug naar de oude Android versie.

Als wijzelf een toestel updaten wissen we in ieder geval altijd de cache partitie van het toestel, en ja, ook een factory reset behoort indien nodig tot het standaard repertoire.  Het resultaat is wel, dat onze toestellen bijna altijd probleemloos door zelfs de grootste updates rollen – net als bij de meesten die een update zo aanpakken.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het vervelend is dat je voor het goed uitvoeren van een update eigenlijk standaard rekening moet houden met een factory reset – en het maken van de benodigde backups en het opnieuw inrichten van je Galaxy. Toch ontkom je hier warschijnlijk ook niet aan als je weer een oudere Android versie op je telefoon zet. Je voert dan in feite dezelfde procedure nóg een keer uit, en ook bij het terugzetten van die vorige Android versie moet je er rekening mee houden dat alles pas weer vlekkeloos werkt na een factory reset.

Daarmee is natuurlijk níet gezegd dat een update in feite geen bugs bevat, zolang je ‘m na de update maar terugzet naar de fabrieksinstellingen. Echter, deze bugs worden pas echt verholpen door een update die hier speciaal voor aangeboden wordt – de eerste bugfix update voor de Galaxy S5 is al onderweg.

Als jouw toestel ook ná het doorlopen van álle tips in DIT en DIT artikel problemen heeft, kun je óf wachten op de aankomende update, of… het volgende.

Wanneer is het terugzetten van de vorige Android versie mogelijk wel een oplossing?

Als je wél bereid bent om jouw Galaxy terug te zetten naar de fabriekinstellingen, maar daarna toch last hebt van problemen, én je wilt niet wachten op een volgende update, dán kun je inderdaad nadenken over het terugzetten van de vorige Android versie.

Hetzelfde geldt als je om één of andere reden echt niet wilt of kunt wennen aan de veranderingen: het andere uiterlijk van de interface, of de werking van functies die nu anders is dan in de vertrouwde vorige versie, zoals de nieuwe manier om je Galaxy S5 op stil te zetten. (Hoewel je in dit laatste geval misschien ook blij bent te lezen dat Samsung de oude vertrouwde Stille modus weer terug brengt in een toekomstige update.)

Dus. Toch terugzetten?

Oké, je hebt erover nagedacht, alle tips gelezen en uitgeprobeerd, en je wilt jouw Galaxy smartphone toch terugzetten naar Android 4.4.2? Dan heb je twee opties:

Samsung’s Service Centers

Van verschillende lezers hebben we inmiddels vernomen dat zij hun Galaxy S5 naar de vorige Android versie terug hebben laten zetten bij één van Samsung’s eigen Service Centers. Je kunt een Service Center zoeken via Samsung’s eigen website HIER. Voor verreweg de meeste gebruik(st)ers raden we aan hier gebruik van te maken, het beste nadat je eerst contact hebt opgenomen met Samsung zelf (zie HIER) en/of de winkel waar je jouw toestel hebt gekocht. Bij een Service Center wordt de procedure door experts uitgevoerd, en en passant is Samsung dan ook op de hoogte van de perikelen rond de update op jouw toestel. Bedenk wel dat de kans bestaat dat ook een Service Center een factory reset zal uitvoeren na het terugzetten naar Android 4.4.2 – en dat je dus van tevoren een backup  van al je dierbare foto’s, video’s en andere bestanden moet maken.

Zelf je Galaxy (S5) terugzetten naar Android 4.4.2

Het zelf flashen van een ‘oude’ Android 4.4.2 firmware op je Galaxy telefoon raden we de meeste gebruik(st)ers niet aan, tenzij jij zelf zeker weet dat je genoeg kennis is huis hebt om eventueel onderweg opduikende problemen op te lossen. Met een kleine programmaatje genaamd Odin kun je een gedownloade firmware op een toestel zetten. Je vindt een firmware, inclusief Odin, onder meer bij Sammobile – bijvoorbeeld voor de unbranded S5 HIER – maar eerlijk is eerlijk: als je vertrouwd bent met het zelf flashen van firmwares wist je dit vermoedelijk al 😉

Mocht je zelf aan de slag gaan: bedenk dan dat jij, en jij alleen, verantwoordelijk bent voor wat jij met jouw telefoon doet (lees: wij zijn er níet verantwoordelijk voor).

Automatische updates uitschakelen

Als je er voor hebt gekozen om toch een oudere versie van het Android besturingssysteem te blijven gebruiken, vergeet dan niet om het automatisch downloaden en installeren van updates uit te schakelen – anders blijft je toestel concluderen dat er een nieuwe update klaar staat die gedownload moet worden. Ga daarvoor in de Instellingen naar Toestel-info onder het kopje Systeem.  Tik nu op Software-update, en haal het vinkje bij Automatisch bijwerken weg.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. ed zegt

  Ook vindt ik het jammer dat desnel toets links onder op je tel voor instellingen is verdwenen die zie ook ook graag bij een volgende update weer terug daar.

 2. Vanessa Bender zegt

  Ik krijg via accounts mijn Facebook en Messenger niet gesynchroniseerd hij staat wel aangevinkt,ook in de bovenste menu. Het geeft aan staat uitgeschakeld. Heb toestel gereset app verwijderd her geïnstalleerd ligt het aan mijn S5 Neo of aan Facebook?.

 3. Hello zegt

  Ik heb gisteren mijn note 4 hersteld naar fabriek instellingen. Na de installatie, ik dacht ik heb de nieuwste versie, maar nu begrip ik dat ik nu juist een heel oude versie van android op mijn tel heb staan. Ik heb via de instellingen ook geprobeerd de nieuwste versie te downloaden, maar daar wordt aangegeven dat ik de nieuwste versie al heb. terwijl ik mijn tel zelfs de hele simpele dingens niet meer kan.
  Kan iemand mij helpen hoe ik op mijn tel de nieuwste versie van android toch kan downloaden of tenminste eentje die ik had toen ik hem kochte. (nu lijkt deze versie op die van, wat je op de oude samsung telefoons hebt, zoals bijvoorbeeld S1 of S2.)

  Met vriendelijke groet,
  H.

  • Michel zegt

   In principe ga je met het terugzetten naar de fabrieksinstellingen niet terug naar een oudere versie van het besturingssysteem. Zou het kunnen dat de ‘eenvoudige stand’ is ingeschakeld? Dan ziet alles er wat simpeler (en eventueel ouder) uit. Je kunt deze dan via de Instellingen weer omzetten naar de normale modus.

Praat mee