Samsung Galaxy Note 4 met Android 5.0 Lollipop: een Nederlandse preview

Eerder deze week ging het updateproces voor de Samsung Galaxy Note 4 naar Android 5.0 Lollipop van start, in Polen. En terwijl dat nog ging om de update voor de toestelversie met modelcode SM-N910C, arriveert vandaag dezelfde update voor de SM-N910F in Duitsland. En omdat dit wél dezelfde toestelversie is die ook in Nederland verkocht wordt, kunnen we – na wat handmatig flash werk – alvast een blik werpen op de update in het Nederlands.

samsung-galaxy-note-4-android-5-0-lollipop-preview-nederland-1 Samsung Galaxy Note 4 met Android 5.0 Lollipop: een Nederlandse preview

De update, die hopelijk nu zeer spoedig ook in Nederland zal arriveren, brengt firmwareversie XXU1BOB4 naar de Galaxy Note 4, met aan boord Android 5.0.1.

Zoals verwacht, is Lollipop op de Galaxy Note 4 een wat minder grote stap dan bijvoorbeeld voor de Galaxy S5. Veel elementen van de TouchWiz interface van de Note 4 waren al min of meer aangepast aan het nieuwe uiterlijk – denk aan het Recente apps of het Instellingen menu.

samsung-galaxy-note-4-android-5-0-lollipop-preview-nederland-2 Samsung Galaxy Note 4 met Android 5.0 Lollipop: een Nederlandse preview

Toch komen we op de Galaxy Note 4 ook de nodige vernieuwingen tegen, waaronder de nieuwe manier om in Android 5.0 je Galaxy op stil te zetten. En natuurlijk is het zogeheten Material Design van Lollipop op veel meer plaatsen aanwezig, zowel in de interface zelf, alsook in de afzonderlijke applicaties.

samsung-galaxy-note-4-android-5-0-lollipop-preview-nederland-4 Samsung Galaxy Note 4 met Android 5.0 Lollipop: een Nederlandse preview

Het is op dit moment nog wat vroeg om diepgravende conclusies te trekken over snelheid en accuduur, maar een aantal zaken vallen direct op. Twee apps blonken op de Galaxy Note 4 tot nu toe niet uit in snelheid: de Galerij en het Recente apps menu. Beide zijn nu, onder Android 5.0, een heel stuk sneller geworden.

samsung-galaxy-note-4-android-5-0-lollipop-preview-nederland-3 Samsung Galaxy Note 4 met Android 5.0 Lollipop: een Nederlandse preview

Op S Pen gebied is er nog wel het minst veranderd. Afgezien van kleine visuele aanpassingen aan sommige apps, werkt alles precies zoals je gewend bent. Hetzelfde geldt voor alle verschillende Multiwindow- en Pop up venster features, die onder Android 5.0 hetzelfde doen als onder Android 4.4.4 waar de Galaxy Note 4 tot nu toe op draaide.

samsung-galaxy-note-4-android-5-0-lollipop-preview-nederland-5 Samsung Galaxy Note 4 met Android 5.0 Lollipop: een Nederlandse preview

En dan de centrale vraag: wanneer komt Lollipop dan naar de Nederlandse Galaxy Note 4? Zoals altijd is er geen exact antwoord bekend. Als je zelf niet vies bent van het betere flash werk, kun je nu al aan de slag – bewandel je liever de officiële paden, weet dan dat de update – met de uitrol in Duitsland – wel erg dichtbij komt.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

 1. Patjess Place zegt

  Ik heb ook de duitse update op men toestel gezet, na in de de recovery alles gecleared te hebben, heb ik via Odin de duitse rom geflashed. Ik kreeg 2 duitse apps mee die ik kon verwijderen, maar ook de apps Facebook, messenger, instagram, what’s app stonden allemaal geinstalleerd op deze rom, die kan ik niet verwijderen alleen maar uitschakelen. Heb jij dit ook, of heb ik toch nog iets verkeerd gedaan. Lijkt me sterk dat samsung deze apps standaard mee levert op hun roms!

  • Michel zegt

   Vreemd, en nee, die horen er standaard niet bij. Weet je zeker dat die apps niet al voor het flashen van de nieuwe ROM aanwezig waren? In ieder geval kan ik dingen als Facebook, Whatsapp gewoon verwijderen.

   • Patjess Place zegt

    Ik heb een wipe recovery en een wipe cache gedaan, heb de instellingen doorlopen en gekozen voor een nieuwe installatie. Ik zie dat jij met je afbeeldingen een andere achtergrond hebt dan ik, (is dat de standaard achtergrond na installatie?) ik heb blijkbaar nog de afbeeldingen van 4.4.4! Ga het nog eens overnieuw doen, laat nog iets weten.

    • Michel zegt

     Dat is mijn eigen achtergrond, nieuwe achtergronden komen er niet met deze update mee, dus dat klopt allemaal wel! Maar, bedoel je met Wipe recovery een factory reset (Wipe data/factory reset)? Dan zouden alle oude apps inderdaad weg moeten zijn. Dus als je inderdaad dezelfde Duitse firmware geflashed hebt… weet ik ook zo gauw niet waar de verschillen vandaan komen. Overigens heb ik geen factory reset gedaan, alleen cache partition gewist.

 2. Patjess Place zegt

  Heb inderdaad Wipe data/factory reset gedaan.
  Ik heb alles nog een keer gedaan en facebook, whatsapp, instagram, messenger, ze komen allemaal standaard mee, zijn ook niet te bespeuren onder apps/gedownloade apps. Niet te verwijderen, alleen maar uit te schakelen. Snap er niks meer van.
  Omdat jij waarschijnlijk geen Wipe data/factory reset hebt gedaan en alleen maar je cache partition hebt gewist, zal je niet zien dat ze mee werden geinstalleerd. Ze komen echt mee met deze duitse rom! Bij toestel info lees ik toch echt “Android-versie 5.0.1 en Buildnummer LRX22C.N910FXXUBOB4

  • Michel zegt

   Ik geloof je hoor 🙂 weet helaas ook niet hoe dat dan zit met die apps… En ow damn, ik zat schijnbaar scheel te kijken tot nu toe. Tussen mijn apps staat nu inderdaad ook Instagram, Messenger (alleen helemaal niet op de plek waar ik ze verwachtte). En inderdaad, ze zijn alleen uit te schakelen.

   Dus: we hebben dezelfde ROM. Mijn excuses voor de verwarring die ik veroorzaakte!

   • Patjess Place zegt

    Geeft niks hoor, alleen hoop ik dat die shit niet bij de originele nederlandse rom zit, ik zit er echt niet op te wachten. Wil zelf nog kunnen beslissen of ik die apss wel wil of niet!

    • Michel zegt

     Goed mogelijk dat dit een Duits dingetje is, getuige ook de Pizza.de app die er tussen zit (maar wel verwijderbaar is). Op de Nederlandse Lollipop update voor de Galaxy S5 kwamen dit soort apps zeker niet standaard mee, in ieder geval.

   • Patjess Place zegt

    en HRS hotels, ook nieuw, denk ik, is paginabeheer, heb ik in 4.4.4 toch niet tegen gekomen, wat de app doet weet ik niet, iets van in contact komen met een doelgroep op één locatie….

 3. henk zegt

  Nu vraag ik me af he, is de stille stand terug gekomen op de note 4 of is dit nogsteeds hetzelfde als in 5.0. Want zoals jullie in het bericht van de s5 op stil zetten vermelde verwachte jullie dat dit wel in de note 4 update terug kwam 🙂
  Hoop dat jullie iets meer duidelijk hierover kunnen geven

  • Michel zegt

   Op dit moment werkt het op de Note 4 met Android 5.0.1 precies zoals op de S5 met Android 5.0. Onze hoop dat dit nu alweer zou veranderen is dus (nog) niet uitgekomen. Het kan natuurlijk bij toekomstige updates alsnog veranderen… maar daarover heb ik al een tijdje niks meer gehoord.

 4. Joëlle zegt

  Ik heb ook al die apps standaard erop. Heb gewoon een unbranded Nederlandse Note4.

  Helaas heeft hij bij mij die update naar 5.0 al gedownload… nu blijf ik hem maar uitstellen want ik wil hem niet installeren. Ik heb hem ook op een Galaxy S5 gehad maar dat viel vies tegen, veel functies vielen weg of het toestel viel uit omdat hij bijna niets meer kon verwerken. Ook kon ik er niet meer tot nauwlijks mee bellen…

  Wat zijn jullie ervaringen met android 5.0 op de Note 4?

Praat mee